x

Richmond Fontaine – litterære rockere gæster Danmark

Richmond Fontaine – litterære rockere gæster Danmark

Den amerikanske americana-gruppe Richmond Fontaine har netop udsendt sit ottende og, vanen tro fristes man til at sige, meget roste album "We Used To Think The Freeway Sounded Like A River". Bandet er for tiden på turné i Europa og gæster VoxHall i Århus og Loppen i København henholdsvis 23. og 24. september. GAFFA ringede til forsanger og tekstforfatter Willy Vlautin i turbussen i England for at få en statusrapport.

Hej Willy, hvordan går jeres turné?

– Den går fint. Der kommer en del folk, og de er glade.

Jeg har hørt noget om, at I har et større publikum i Europa end USA, selvom jeres musik er ærkeamerikansk. Er det rigtigt?

– Ja, måske. Vi har et godt publikum i nogle byer i USA, men generelt er det europæiske publikum større. Jeg tror, det skyldes, at vi har et bedre management i Europa end USA, hvor vi har været lidt uheldige med at træffe nogle forkerte beslutninger rent forretningsmæssigt. Men det har i høj grad været vores egen skyld.

Jeres sange foregår ofte på konkrete fysiske lokaliteter i området omkring, hvor I stammer fra - Oregon og Nevada og byer som Portland og Reno. Hvorfor kredser I omkring disse steder, og hvorfor nævner i navnene på dem i sangene?

– Jeg har altid godt kunne lide sange, der foregår på konkrete steder, uanset om det er i USA eller Europa eller et andet sted. Det giver sangene en ekstra romantisk dimension, synes jeg, uanset om man kender stederne eller ej. Og jeg elsker landskaberne her omkring Oregon og Nevada.

Dine sange er ofte historiefortællinger med forskellige figurer, der handler og tit kommer galt af sted. Og ofte er det folk fra arbejderklasssen. Hvorfor skriver du den type sange?

– Jeg stammer fra arbejderklassen og er vokset op blandt typer som dem, jeg skriver om. Det er en måde at kunne være mere præcis på i min sangskrivning, synes jeg, at opfinde bestemte typer og så skrive om dem.

Sangskriver og romanforfatter
Du er også romanforfatter (Willy Vlautin har skrevet to romaner og har en tredje på vej i februar, red.). Hvad er forskellen på at skrive en sang og en roman - og hvornår finder du ud af, om du skal skrive det ene eller det andet?

– Godt spørgsmål. Den korte forklaring er vel, at en romanen er en stor fortælling med mange personer og en kompleks handling, og en sang er en kort fortælling med få figurer og en mere enkel handling. Af og til er der sket det, at en historie er startet som en sang, men så har den udviklet sig til noget mere avanceret, så jeg har været nødt til at skrive en roman i stedet. Det er eksempelvis tilfældet med min næste roman.

Kan du fortælle lidt om musikken på jeres nye album? Umiddelbart lyder den jo som i lige forlængelse af forgængeren, "Thirteen Cities" fra 2007, der så til gengæld var markant mere rocket end dens forgænger, "The Fitzgerald" fra 2005.

- Ja, "The Fitzgerald" var vores forsøg på at lave en helt afdæmpet, folk-orienteret plade, og "Thirteen Cities" var meget inspireret af musikken fra Arizona, hvor vi indspillede den, ikke mindst Giant Sand, Calexico, Howe Gelb og Neko Case. Vores nye album er meget præget af, at vi har indspilet den i vores eget studie, i en meget familiær stemning. Vores trommeslager Seans bror Colm Oldham medvirker på pladen med et instrument, han selv har opfundet, en cellomobeo, en slags elektronificeret cello. Den kan man høre mange steder på pladen, blandt andet på instrumentalnumrene.

Ja, I har tre korte instrumentalnumre med på albummet. Jeg skulle lige til at spørge, hvorfor I har disse små vignetter med?

- Åh, jeg elsker instrumentalmusik og filmmusik, og de er forsøg på at skabe en lidt filmisk stemning. Det har vi jo også gjort tidligere.

Pladen har en noget kryptisk titel, "We Used To Think The Freeway Sounded Like A River". Kan du fortælle lidt om den?

- Den stammer fra min barndom, hvor jeg voksede op ved siden af en motorvej. Det larmede jo en del, men vi vænnede os meget hurtigt til larmen, blandt andet ved at sige til os selv, at det, vi hørte, i virkeligheden bare var en brusende flod. Og så var det jo straks mere behageligt.

Sange fra hele bagkataloget
Kan du fortælle lidt om jeres kommende koncerter i Danmark. Hvad kan vi forvente?

- Vi spiller en masse sange fra vores nye plade, og så spiller vi 1-2 sange fra hver af vores andre plader, så alle vores fans kan være sikker på at få i hvert fald én sang fra deres yndlingsplade. Vi har en fremragende ekstra pianist med, Rob Hunteley.

Har I et ritual, inden I går på scenen?

- Nej, ikke andet, end at vi drikker et par øl.

Hvad står der på jeres forplejningsliste?

- Åh, ikke noget særligt. Bare vi får lidt øl, er vi tilfredse.

Hvad hører I i turbussen?

- Lige for tiden hører vi en engelsk singer-songwriter, der hedder Peter Bruntnell, som vi har spillet med i England. Han er fremragende, en sangskriver helt ind til benet.

Køb billetter til Richmond Fontaines danske koncerter via GAFFA Live

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA