x

Julen er opsamlingernes tid

Julen er opsamlingernes tid

Julen er hjerternes tid, men det er også den tid, hvor der bliver udsendt flest nye cd’er. De fleste af dem er sjovt nok opsamlingsalbum, der i udformning og indhold alle passer perfekt ind under juletræet. GAFFA.dk giver her en guidet tur (med karaktergivning, baseret på både musikalsk indhold og repræsentativitet) gennem nogle af de opsamlinger, der er udgivet inden for den sidste tid, og som kan ende op i dine givende hænder eller på den private ønskeseddel.

Tori Amos: "Tales Of A Librarian"
11 år efter debutalbummet er tiden kommet til den første Tori Amos-opsamling. Pladeselskabet er Warner, der udsendte hendes fem første album, men ikke de to sidste, så vi må undvære ellers flotte sange fra coveralbummet "Strange Little Girls" og konceptpladen "Scarlets’s Walk". Da Amos ikke har haft så mange egentlige hits, er der snarere tale om en "best of", men det er også en nogenlunde dækkende betegnelse. Amos’ debut, "Little Earthquakes", er mest repræsenteret, men Amos er heller aldrig rigtigt kommet op på siden af dette album. Albummet indeholder to sange, "Mary" og "Sweet Dreams", der oprindelig var tiltænkt "Little Earthquakes", men ikke kom med og nu er genindspillet. Man får også to helt nye sange, "Angels" og "Snow Cherries From France". Alle fine numre. Hvad der er hvad, fremgår dog ikke helt klart, medmindre man ser i covernoterne, da sangene ikke er lagt kronologisk, hvilket med fordel kunne være gjort. Flere af numrene er i øvrigt let remixede, dog uden at ændre voldsomt ved sangenes oprindelige udtryk. Bonuspoint for en usædvanlig best of-titel. 4/6 (ORS)

Chemical Brothers: "The Singles 93 – 03"
De engelske bigbeat-"brødre" Tom Rowlands og Ed Simons har, som titlen fortæller, samlet deres singleudspil fra karrieren, der spænder over ti år. 11 velkendte dansegulvs-klassikere, samt de to nye "Get Yourself High" og "The Golden Path". Sidstnævnte er et samarbejde med The Flaming Lips, og da begge de nye sange netop er udsendt som singler, lyver titlen ikke. Med gæstestjerner som Noel Gallagher (Oasis), Bernard Sumner (New Order), Richard Ashcroft og Jonathan Donahue fra Mercury Rev var Chemical Brothers en af de mest vellykkede leverandører af mixet af rock og electrobeats. Opsamlingen er også udsendt som en special edition med en bonus-cd med sjældenheder, hvoraf fem af dem aldrig tidligere har set dagens lys. 4/6 (LLJ)

Counting Crows: "Films About Ghosts: The Best Of"
Hvis man skal være lidt hård, så har San Francisco-bandet Counting Crows egentlig kun haft et decideret hit, nemlig "Mr. Jones" fra det 10 år gamle debutalbum "August And Everything After". Dette faktum afholder dem dog ikke fra at samle deres bedste sange fra deres fire album fyldige bagkatalog. Selvom der mangler lidt flere udgivelser at plukke fra for at gøre sig fortjent til et opsamlingsalbum, må bandets mixture af traditionel rock, folk og country med den fortrinlige sanger og sangskriver Adam Duritz i front alligevel roses. Albummet indeholder også to helt nye sange, samt en enkelt sjældenhed og en duet med Vanessa Carlton på Joni Mitchell-klassikeren "Big Yellow Taxi". 5/6 (LLJ)

Sheryl Crow: "The Very Best Of"
Med kun fire album i rygsækken har den nu 41-årige Sheryl Crow haft flere hits end mange kunstnere har i en hel karriere, og derfor giver det da også god mening at samle de største hits på én cd. Albummet prydes også af en ny coverversion af Rod Stewart-hittet "The First Cut Is The Deepest" skrevet af Cat Stevens, duetter med Kid Rock og The Corrs på henholdsvis "Picture" og "C’mon C’mon" samt en anden helt ny sang "Let’s Get Free". De mange nye sange gør, at der desværre ikke er plads til endnu to af frøkenens største hits, "Run Baby Run" og "Anything But Down". Udsendes også med en bonus-dvd med 13 musikvideoer. 5/6 (LLJ)

Gasolin’: "The Black Box"
Uden for landets grænser var det Stones og Zeppelin, der regerede på de største scener og over æteren, herhjemme var det Gasolin’. Og hvis nogle skulle være i tvivl, så beviser dette bokssæt, at de hjemlige rockhelte ikke stod tilbage for de engelske legender. "The Black Box" samler Larsen, Beckerlee, Jønsson og Berlevs syv studiealbum samt livealbummet "Live SÅDAN" og en helt nyt sammensat cd med 19 sjældenheder. Læg dertil, at hele bestanden er blevet digitalt remasteret og at der oven i købet følger en lækker booklet med, og at prisen er særdeles rimelig. Et must i ethvert dansk hjem. 6/6 (LLJ)

Michael Jackson: "Number Ones"
Det er kun to år siden, Jackson udsendte opsamlingen "HIStory", der igen var et genbrug af den ene cd fra 1995-udgivelsen "HIStory: Past, Present And Future, Book 1", hvor den anden bestod af lutter nye sange. "Number Ones" virker dermed lidt overflødig, og indholdet på "HIStory" og "Number Ones" er næsten det samme. Denne gang er der dog kun medtaget singler, der er gået nr. 1 et eller andet sted i verden. Det betyder bl.a. fortrinlige hits som "Billie Jean", "Thriller" og "Smooth Criminal", hvorimod man savner oplagte sange som "The Girl Is Mine", "Man In The Mirror" og "Remember The Time". Den næste Jackson-best of bør være et dobbeltalbum, så mange gode hits har han unægtelig på samvittigheden. Sangene på "Number Ones" ligger i kronologisk rækkefølge, så man kan følge Jacksons udvikling. Den går desværre ned ad bakke op gennem 90’erne, og albummets eneste nye sang, "One More Chance", rammer næppe nogen hitlisteførsteplads. Men opsamlingen aftvinger unægtelig respekt for Jackson. Pædofil eller ej. 4/6 (ORS)

No Doubt: "The Singles 1992-2003" & "Boom Box"
Det er nok de færreste, der ved, at Californien-kvartetten No Doubt efterhånden har 17 år på bagen, da det først var i 1995, at de fik hul igennem lydmuren med hits som "Just A Girl" og "Don’t Speak". Denne opsamling af singleudspil indeholder da også kun en enkelt sang fra før gennembruddet. Er man til solrige og funky opdateringer af punkattituderne serverer Gwen og co. 15 hits af slagsen, deriblandt en yderst vellykket fortolkning af Talk Talks "It’s My Life". Opsamlingen er også inkluderet på boksen "Boom Box" der derudover indeholder en cd med 17 sjældenheder, en dvd med 15 musikvideoer samt en dvd med en koncertoptagelse tilbage fra 1997. 5/6 (LLJ)

Pet Shop Boys: "PopArt – The Hits"
Pet Shop Boys har altid gået ind for genbrug. Foruden syv studiealbum har de udsendt hele fire remixplader, en singleopsamling og en b-side-opsamling. Vi mangler kun et livealbum. Nu er de klar med endnu en singlekompilation, denne gang dobbelt, fordelt på en "Pop"- og en "Art"-cd. Pet Shop Boys’ musik har altid befundet sig i spændingsfeltet mellem de to, men i singlesammenhæng har førstnævnte dog været i højsædet, og derfor er titlen lidt misvisende. Vi får f.eks. forkortede versioner af sange som "Left To My Own Devices" og "Being Boring", der på albummene ellers er i lange og musikalsk mere vidtfavnende. Hits er der derimod masser af samt to nye numre, der dog er temmelig ordinære, og i det hele taget har der været lidt længere mellem snapsene fra Pet Shop Boys i de senere år. Måske derfor, sangene ikke er lagt kronologisk, så lytteren ikke så let opdager det. 4/6 (ORS)

Robert Plant: "Sixty Six To Timbuktu"
"The Very Best Of" forkynder klistermærket uden på den stormankede, gamle Led Zeppelin-vokalists opsamling af soloting. "And More", fristes man til at sige, for der er tale om en dobbelt opsamling med på den ene cd et bredt udvalg af sange fra Plants syv solo-cd’er, og på den anden en lang række sjældenheder og halvglemte sange spændende helt tilbage fra tiden før Led Zeppelin med Band Of Joy, med den senere Zeppelin-trommeslager John Bonham, over singlebagsider og cd-bonusnumre fra solokarrieren til medvirken på tribute-plader, soundtracks m.m. Absolut guf for fans – men det er altså ikke lige genialt det hele. 4/6 (ORS)

Primal Scream: "Dirty Hits"
Britiske Primal Scream har på den herligt betitlede "Dirty Hits" samlet singleudspillene fra deres fem seneste studiealbums. Og hvilken herlig rejse, der er at drage på, når Bobby Gillespie og co. udvikler sig fra et syret danserock-trip over til Stones-inspireret bluesrock og op til den punkede og aggressive electro-ragnaro(c)k, de nu hærger med. Fås også i en limited edition med en bonus-cd med remixes af navne som The Orb, Dan The Automator, Chemical Brothers, Massive Attack og Alec Impire. 5/6 (LLJ)

Red Hot Chili Peppers: "Greatest Hits"
De amerikanske funk-spradebasser har samlet hit-højdepunkterne fra deres fem seneste album, der også er de mest succesfulde og lettest tilgængelige i bandets karriere. Dog er det kun de to nye "Save The Population", singlen "Fortune Faded" og "Soul To Squeeze" fra "Coneheads"-soundtracket, der gør denne opsamling interessant for rockfans, da de fem originalalbum sikkert står hjemme i samlingen. Dog kan det anbefales at anskaffe dette album i en speciel edition med en medfølgende bonus-dvd, der indeholder 16 flotte musikvideoer. 4/6 (LLJ)

R.E.M.: "In Time 1988 – 2003"
Det er blevet alfa og omega, at storsælgende bands inkluderer noget helt nyt eller sjældent, hvis de skal gøre sig håb om at sælge opsamlingsalbums til deres trofaste lyttere. Det ved R.E.M. selvfølgelig godt, og derfor serverer de to nye og udmærkede sange på denne hitparade, der klogeligt har valgt at undlade lalleglade "Shiny Happy People". Athens gruppen har udvalgt 14 højdepunkter fra deres syv seneste albums, der er udkommet i perioden mellem 1988 til 2003. Derudover er to nyere soundtrackbidrag også at finde her. Er også udsendt i en speciel edition med en bonus-cd med sjældenheder, der dog ikke er mere sjældne, end at fans har dem i forvejen. 4/6 (LLJ)

The Sandmen: "Beauties And Beasts"
De danske guitarrockeres gendannelse otte år efter opløsningen er blevet en af årets helt store succeser på livefronten, og også opsamlingen "Beauties And Beasts" er blevet en pæn succes. Der er tale om en dobbelt-cd, hvor cd1 indeholder et fyldigt udvalg af fra Ole Lukøjernes fire fuldlængde-studiealbum, mens cd2 indeholder livenumre, demoer, single-b-sider og andre sjældenheder, bl.a. tre numre, der var færdigproduceret til "Sleepyhead"-albummet, men alligevel blev sorteret fra i sin tid. De er dog udmærkede, og både de "officielle" og sjældne sange – blandt førstnævnte kan nævnes "House In The County", "Get Up Get Out" og "5 Minutes Past Loneliness", blandt sidstnævnte en fortolking af Elvis’ "Edge Of Reality" til hyldestalbummet "Burning Love" – viser, at The Sandmen var og er et yderst solidt guitarrockband, som ikke lyder det mindste forældet i dag. Tværtimod må de meget gerne fortsætte sammen. 5/6 (ORS)

Spain: "Spirituals – The Best Of"
Den amerikanske gruppe Spain, under ledelse af sanger, bassist og sangskriver Josh Haden (søn af den store jazzbassist Charlie Haden) udsendte tre absolut udmærkede album i perioden 1995-2001, inden de i al venskabelighed gik hver til sit. Dér befinder de sig desværre stadig, men denne opsamling giver et glædeligt genhør med udvalgte sange fra de tre album, begge sider af en vinyl-only-single (komplet med pladestøj) og tre liveoptagelser. Det er en sand lise at lytte til Spains langsomme, længselsfulde, melankolske og let jazzede ballader, som passer perfekt til de lange vinteraftener. Man må håbe, Spain finder sammen igen, eller i hvert fald at Josh Haden igen får fremtryllet smuk musik i en anden musikalsk sammenhæng. 5/6 (ORS)

Bruce Springsteen: "The Essential"
Om denne dobbelte opsamling er det essentielle af Bossens mangeårige tjeneste til rockmusikken, kan diskuteres, men det er helt sikkert den bedste og mest værdige af de opsamlinger der er udsendt i New Jersey knægtens navn. 30 sange er blevet udvalgt og daterer sig helt tilbage til debuten fra 1973 og op til sidste års comebackalbum "The Rising". Med de udødelige klassikere som f.eks. "Born To Run", "Badlands" og "Glory Days" er dette album en perfekt følgesvend til nostalgiske aftner med vennerne, eller blot en meget fin introduktion til en af de bedste amerikanske sangskrivere. Trofaste fans behøver ikke gemme tegnebogen for langt væk, da der med i udgivelsen følger en bonus-cd med 12 sjældne skæringer. 5/6 (LLJ)

Stone Temple Pilots: "Thank You"
Denne opsamling med californiske Stone Temple Pilots kan ikke just beskyldes for at oversvømme med hits, men den er da også mere lavet som et sidste farvel fra kvartetten, der har valgt at stoppe efter 11, ikke problemløse, år i manegen. Sanger Scott Weiland kommer nok aldrig til at leve et liv uden stoffer, så derfor er det måske klogeligt at stoppe, mens man stadig har sin værdighed. "Thank You" samler singlerne fra bandets fem studiealbum, og man kommer især til at savne dette oftest udskældte band, når man hører sangene fra det skammeligt oversete "Tiny Music"-album fra 1996. Opsamlingen indeholder også bandets sidste samarbejde, sangen "All In The Suit You Wear" samt en akustisk version af gennembruddet "Plush". Anbefales kan det at anskaffe sig udgaven af albummet med en bonus-dvd, der indeholder musikvideoer og liveoptrædener – i alt 32 sange fordelt på tre timer. 4/6 (LLJ)

Suede: "Singles"
Klar varebetegnelse. Samtlige 20 singler, Suede fik udgivet inden deres pause på ubestemt tid, inklusive den nye "Attitude" og en anden ny sang, "Love The Way You Love", der givetvis også kommer på single. En rendyrket hitparade, som dog godt kunne være lagt kronologisk, så man kunne følge bandets udvikling fra de tidlige 90’eres dekandente glam-pop over den mere kommercielle lyd omkring "Coming Up"-albummet og eksperimenterne anno "Head Music" til den bevidst enkle svanesang "A New Morning". For fans er der ikke de store overraskelser ud over de to nye, udmærkede numre, som peger i en semi-elektronisk retning, som Suede jo nok ikke videreudforsker nu med deres pause-melding på ubestemt tid. 5/6 (ORS)

The Walkabouts: "Shimmers"
Den næsten 20 år gamle amerikanske gruppe forsøger nu – omsider – at få hul igennem til et større europæisk publikum med denne opsamling. Stilen er stemningsfuld, melodisk og melankolsk rock i omegnen af folk og alternative country, og hits er der ingen af, men stribevis af langtidsholdbare sange. Man får et bredt udvalg af numre fra de sidste otte af gruppens 11 album, hvor de efterhånden har fundet deres helt personlige stil, som de har forfinet snarere end videreudviklet. For fans er der ingen nye numre og ingen sjældenheder – kun en fornem liveudgave af "Findlay’s Motel", som tidligere kun har eksisteret på livealbummet "Bruxelles", der kun kan købes på gruppens hjemmeside. Men det har The Walkabouts’ fans vel allerede gjort. 5/6 (ORS)


Denne guide kan med fordel også bruges, når tiden er inde til at bytte gaver. Glædelig jul og godt nytår.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA