x

Hudløst ærlig dokumentar om Dúné

Hudløst ærlig dokumentar om Dúné

"Stages", hedder den. Den nye dokumentarfilm om Dúné, der dermed lægger op til et ordspil på de mange scener, bandet har indtaget, men også på stadier af udvikling i livet. Bevæbnet med et kamera begyndte instruktør Uffe Truust for hen ved to et halvt år siden de første optagelser til, hvad der skulle ende som en dokumentarfilm om de syv skibonitters tro på en fremtid som rockstjerner, deres udvikling som mennesker og deres verdensomspændende oplevelser. Filmens røde tråd er instruktøren selv ikke i tvivl om.

- Essensen i historien er drømmen. De symboliserer den uspolerede tro på, at det kan lade sig gøre i virkeligheden. At det kommer til at ske. De tryllebandt også mig i processen, og den effekt har været filmens drivkraft, siger Uffe Truust.

GAFFAs udsendte er taget ned i Kødbyen i København for at se filmen, der er klippet ned fra godt 700 timers optagelser fra landeveje og scener, fra gymnasiefester og nye lejligheder, men også fra optagelser, der kryber ind under huden på bandmedlemmernes problemer og udfordringer i privatsfæren. Der, hvor et kamera sædvanligvis er en ubuden gæst. Uffe Truust selv er ikke i tvivl om, at det er en del af filmens styrke:

- Det her er den hudløse ærlighed om nogle unge mennesker, der på intet tidspunkt har forsøgt at analysere eller overveje deres ydre, siger han og udbygger:

- Den prøver ikke at være et eller andet. Bandet var i starten bevidste om kameraet, men kort efter - og langt inde i processen - blev det glemt. Alligevel fik filmen stadig en retning og en mission. Min opgave var at sætte den kurs, men det var ikke min retning. Det var Dúné-verdenens.

Filmen får premiere den 28. oktober - umiddelbart inden Dúné kommer til Danmark for at fortsætte den efterårsturné, de i oktober påbegynder i Tyskland. Derefter følger filmen, som en helt særlig feature, Dúnés 15 danske koncerter, således at koncertgængere, umiddelbart inden Dúné går på scenen, bliver præsenteret for dokumentaren. Fanger man ikke filmen her, vil den også blive vist over nogle få dage i udvalgte biografer i København, Århus, Odense og Aalborg. Datoerne falder forskudt, men omtrent en uge efter, at Dúné har givet koncert i byen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA