x

Boganmeldelse: Christian Braad Thomsen: Musik Uden Grænser

Boganmeldelse: Christian Braad Thomsen: Musik Uden Grænser

Den danske forfatter og filminstruktør Christian Braad Thomsen har ikke blot en udtalt interesse for film. Han er også mere end almindeligt optaget af musik.

At han især interesserer sig for Bob Dylan – dennes væsen og virke – har offentligheden længe været vidende om. Men med Musik Uden Grænser, hans nyeste bog, står det også klart, at han interesserer sig for verdensmusikken. Endog så meget, at han finder det passende at skrive en personlig guide til den. Ikke et leksikon, men netop en guide.
Braad Thomsen erkender, at sydøstasiatisk musik er helt fraværende i hans bog. Men anfører også, at han ikke opfatter det som et problem, men som anledning til yderligere fordybelse i verdensmusikken.
Køber man den præmis, holder hans bog. For man smittes som læser af Braad Thomsens åbenlyse glæde ved musikken.

Braad Thomsen mener selv, at de cd’er, han skriver om i sin bog, er uundværlige i enhver repræsentativ samling af verdensmusik. Men også det kan man diskutere. Bl.a. kan man diskutere, om det i alle tilfælde er verdensmusik, han skriver om.

Men igen – køber man hans præmis, holder hans bog. For hans små præsentationer af musikere og deres udgivelser rammer ikke helt ved siden af, hvad man kunne opfatte som bedste bands, største hits inden for genren.

Især bogens afsnit om sydamerikansk, afrikansk, mellemøstlig og asiatisk musik fremstår klare på dette punkt. Dens afsnit om nordamerikansk og europæisk verdensmusik – og forestillingen om at f.eks. Van Morrison og Woody Guthrie er repræsentanter for verdensmusikken – efterlader til gengæld nogen tvivl om præmissen. Men lad det være.

Braad Thomsen tager afsæt i 60 cd’er af forskellige kunstnere. En for hver af guide-bogens portrætterede kunstnere/grupper. Han portrætterer ikke blot via de valgte cd’er de pågældende kunstnere og grupper, han beskriver også - for ikke at sige opremser - detaljer vedrørende de enkelte cd’er og enkelte af disses numre. Analyserer og beretter i én uendelighed. I den forstand tænder han hos læseren en nysgerrighed over for bestemte værker og deres ophavsmænd. Men hans periodisk svigtende distance til stoffet gør også, at man til tider – detaljerigdommen taget i betragtning – griber sig selv i at overveje, om bogen i virkeligheden er skrevet til autister.

Kan man lægge den tanke bag sig, står bogen som en kærlighedserklæring til en genre, fra et menneske fanget af sine følelser.

Christian Braad Thomsen: Musik Uden Grænser - en personlig guide til verdensmusikken, Forlaget Lindhardt & Ringhof, 296 sider, vejl. pris 299,- kr.

Køb bogen i GAFFAs webshop.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA