x

Kirkeasyl-koncert på VoxHall samlede 300 publikummer

Kirkeasyl-koncert på VoxHall samlede 300 publikummer

Onsdag aften var foreningen Kirkeasyl vært for en støttekoncert på VoxHall i Århus med grupperne BliGlad, Singvogel, Kiss Kiss Kiss og Cola Freaks (billedet) samt sangeren og sangskriveren Gudmund Auring. Bandet Mimas skulle også have spillet, men måtte melde afbud grundet sygdom. Kirkeasyl arbejder for, at de afviste 282 irakiske asylansøgere, som i perioden 13. maj-13. august opholdt sig i først Vor Frue Kirke, siden Brorsons Kirke, skal have humanitær opholdstilladelse.

GAFFA har talt med Kirkeasyls talsmænd Jonas Rasmussen og Rie Ljungmann om baggrunden for støttekoncerten.

Hvorfor har I arrangeret en støttekoncert til fordel for de irakiske asylsøgere. De er jo smidt ud af Brorsons Kirke?

Rie Ljungmann: - Der er flere af asylsøgerne, der har fået genoptaget deres sager, og der er andre, der venter på at få deres sag genoptaget. Og det er vigtigt for os at holde fokus på sagen. Den må ikke blive glemt, og det er vigtigt, at folk tager stilling til den. Og vi oplever faktisk, at jo længere, vi bliver ved, jo flere og flere tager stilling, og også til fordel for asylsøgerne.

Men hvis I giver penge til flygtninge, som er gået under jorden, så gør I vel noget ulovligt?

Jonas Rasmusssen: - Ja, men det gør vi heller ikke, vi samler penge til foreningen Kirkeasyls fremtidige arbejde, blandt andet med vores kampagner. Vi blev også kontaktet af politiet i morges, der havde fået en henvendelse fra en borger, der mente, at støttekoncerten var ulovlig. Det var kun allernådigst, og efter en lang snak med politiet, at vi fik lov til at afholde koncerten, og vi må ikke sælge merchandise, som vi havde planlagt. Vi må dog gerne samle penge ind i døren, men de penge - altså overskuddet, hvis der bliver et - går altså til vores fremtidige arbejde. Og så viser vi vores merchandise, som vi altså ikke må sælge. Hvis vi skulle, skulle vi i øvrigt have haft tilladelse af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, fik vi at vide.

Hvordan har I udvalgt de kunstnere, der spiller i aften? Det er jo lutter lokale navne...

Jonas: - Ja, men vi har faktisk søgt bredt efter kunstnere i hele landet. Der var mange, der gerne ville, også nogle ganske store navne, men de kunne ikke i dag, men har lovet, at de gerne vil stille op ved en senere lejlighed. Men det er da meget praktisk, at det er bands fra lokalområdet.

BliGlad: Det handler om barmhjertighed

GAFFA har også talt med et par af de bands, der stillede op til koncerten. Først BliGlad, repræsenteret ved trommeslager Kasper Brinck.

Hvorfor har I valgt at stille op til støttekoncerten?

- Vi blev spurgt, og vi sagde ja, fordi vi synes, det er et godt formål. For os handler sagen ikke om politik, men udelukkende om barmhjertighed og medmenneskelighed. Og så er det jo lokalt.

I er et band, der ofte stiller op til støttekoncerter. Er det vigtigt for jer at støtte det, I mener er gode sager?

– Vi gjorde det meget i starten, men vi har faktisk ikke gjort det så meget på det seneste. Der er nogle, der mener, at det bliver for meget, når bands stiller op til alle mulige støttekoncerter, og jeg læste forleden et interview med Bryan Rice, hvor han sagde, at han ikke ville stille op til koncerter med et politisk formål. Men det har vi altså ikke noget imod, selvom vi som sagt ikke synes, denne her sag har noget med politik at gøre, siger Kasper Brinck og slutter af med at tilføje, at BliGlad også kan opleves på Huset i Århus 6. november klokken 17.30 til en noget mindre kontroversiel koncert, nemlig releasepartyet for deres nye vinyl-ep.

Singvogel: En svinestreg

GAFFA har også talt med Andreas Hansn, sanger og guitarist i Singvogel. Han siger:

– Vi synes, det er en svinestreg, at irakerne er blevet smidt ud af landet. Jeg er ligeglad med, hvad der skete i kirken og det rent politiske i det. Det kan gode være, irakerne var dem, der først begyndte at smide med stole i kirken, men det betyder ikke noget. Det handler om, at der er nogle mennesker, der ikke har det for sjovt. Det er et lille antal, som man kan hjælpe ved at give dem asyl.

Men der er jo nogle, der mener, at I er med til at støtte ulovligheder ved at stille op til denne her støttekoncert?

– Ja, men det handler jo ikke om, at vi går ind for fri hash eller den slags. Folk, der brokker sig over det her, er også den type mennesker, der brokker sig over, hvis naboens træer skygger ind over deres grund, eller at deres børn larmer. Det er altid folk, der har deres på det tørre, der brokker sig, når der er nogle, der vil hjælpe andre.

Ved koncerten kom der i øvrigt omkring 300 gæster, der hver lagde minimum 60 kroner i entre. Rie Ljungmann udtaler dagen derpå:

– Vi synes, koncerten var en stor succes. Der kom mange mennesker, og grupperne spillede godt. Vi har endnu ikke helt overblik over økonomien, og om der bliver overskud, men vi opnåede i hvert fald, hvad vi ville, nemlig at sætte fokus på irakernes sag.

Hvad bliver så jeres næste træk? Kommer der flere koncerter?

– Måske, og der kommer i hvert fald flere events. Nu skal vi lige have sat os ned og lavet noget idéudvikling, og det er i hvert fald helt sikkert, at vi fortsætter vores arbejde i Kirkeasyl.

Læs mere på kirkeasyl.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA