x

Jay-Z - fra lille lort til rappens Rockefeller

Jay-Z - fra lille lort til rappens Rockefeller

Der er rappere - og så er der Jay-Z. Den snart 40-årige Shawn Carter, som Brooklyn-bysbarnet er døbt, er nemlig ikke en Mr. hvem som helst. Han er et af de mest indflydelsesrige og velhavende navne inden for showbiz, hvilket hans CV hurtigt afslører: brancheboss for flere pladeselskaber (blandt andet legendariske Def Jam,) medejer af et NBA-hold og medstifter af tøjfirmaet Rockawear.

Derudover er Jay-Z også en af musikhistoriens mest succesfulde rappere, og han har netop slået Elvis Presleys rekord med flest førstepladser på den amerikanske albumhitliste for en solist.

Tilføjer man dertil hans giftermål med den 12 år yngre skønhed Beyoncé Knowles kunne man snildt gå hen at blive helt misundelig. Men da GAFFA mødte Jay-Z i Stockholm, virkede det i et kort øjeblik, som om det var ham, der var lidt misundelig.

Telefonen, der er blevet lagt foran rapperen for at optage samtalen, bliver nærgående vendt og drejet. "Cool telefon - hvad har den kostet?", spørger Jay-Z og griner højlydt, da han får at vide, at den var gratis. "Ja, så er den jo faktisk endnu mere cool!"

Tilbage i 2002 proklamerede du, at "The Black Album" (2003) ville være dit sidste album. Heldigvis gjorde du comeback i 2006 med albummet "Kingdom Come" og endte, hvad du selv har kaldt den måske dårligste pensionering i historien. Men hvorfor vendte du tilbage, var det for kedeligt at være pensionist, eller havde du hele tiden planlagt et comeback?

- Mit hjerte endte simpelthen med at overdøve min hjerne. Da jeg trak mig tilbage, var det, fordi jeg havde så mange andre ting at se til. Def Jam, Rockawear og alle mine andre forretninger trak så meget i mig, at jeg var nødt til at trække mig tilbage fra musikken. Men jeg kunne jo mærke, at jeg stadig elskede musikken og var nødt til at være sammen med den igen.

Du er medejer af New Jersey Nets, og New Jerseys største sanger Bruce Springsteen fyldte 60 år i går (den 23. september, red). Kan du se dig selv stå på en scene som 60-årig?

- Nej! Overhovedet ikke. Men jeg vil håbe, at der er rappere, som kan forsætte så længe. For det er jo bare musik, så hvorfor skulle en rapper ikke kunne forsætte lige så længe som en rocksanger. Jeg vil virkelig håbe, at genren udvider sig, så der stadig er folk, der rapper som 60-årige. Men det bliver ikke mig, der står på scenen som 60-årig, det håber jeg i hvert fald ikke.  

Uden mad og ketchup duer helten ikke
I starten af interviewet sidder Jay-Z og samler mod til at gå i krig med den enorme cheeseburger, han har bestilt til frokost. Han opgiver dog og nøjes med at spise pomfritterne og tomatskiven, der møjsommeligt skæres ud på servietten og dyppes i rigeligt ketchup.

Du er kendt for ikke at skrive dine tekster ned, når du går i studiet, du render simpelthen rundt og husker på et helt album ad gangen. Bliver det sværere med alderen?

- Nej, for nu findes der alle mulige slags maskiner, som kan optage idéerne, ligesom din telefon. Førhen glemte jeg mange idéer og tekster, fordi jeg ikke gad skrive dem ned. Vi snakker altså flere plader, der bare er forsvundet heroppe (peger med kniven på hovedet, red.).

Gør du noget for at holde hjernen i form? Ginseng, yoga, hvad som helst?

- Næh, ingenting.

Bare en cheeseburger og nogle pomfritter?

- Præcis! Selvom den her cheeseburger er alt for stor til, at jeg kan spise den. Den er jo større end min hånd.

Frygt og manglende kreativitet dræber hiphoppen
I singlen "D.O.A. (Death Of Auto-Tune)" fra dit nye album gør du op med det meget brugte software, der kan få alles vokal til at lyde som metervare. Er Auto-Tune det største problem i hiphop lige nu?

- Nej! Auto-Tune er bare et værktøj eller en krykke, som folk læner sig alt for meget op ad. Mange bruger det, fordi alt skal lyde perfekt og være en succes med det samme. Der er ikke de samme penge i branchen længere, så pladeselskaberne har ikke mulighed for at arbejde med at udvikle nye kunstnere længere, der er kun plads til folk, som er flyvefærdige med det samme. Så kunstnerne bliver bange og læner sig alt for meget op ad, hvad der ellers er populært, fordi de har brug for at få deres sange spillet i radioen, ellers bliver de droppet af deres pladeselskab. Så i stedet for at lave et godt album, så koncentrerer de sig om at lave en eller to gode singler, der kan sælge. Det er som sådan godt nok, men folk gider bare ikke købe deres album, når der kun er to gode sange på, så de bliver alligevel droppet af pladeselskabet.

- Kunstnerne er nødt til at være mere frygtløse og tage flere chancer. For selvom folk danser til din sang i klubberne, betyder det ikke, at du sælger plader. Et pladeselskab er ligeglad med, at du har solgt 300.000 ringetoner til 99 cent stykket, de dropper dig, hvis du ikke sælger plader. Så det største problem i hiphop-branchen lige nu er frygt og mangel på kreativitet. Vi er nødt til at udvikle os i hiphop-branchen og stimulere køberne med nytænkning, ellers dør musikken. Vi skal udvikle os og vokse i kraft med, at vores publikum bliver ældre, for vi er ikke særligt gode til at tale til de unge længere.

- Det er vigtigt at tale til teenagernes følelser. Det var det, vi gjorde, da vi gik ind og fik fat i en kæmpe del af de unge, der før havde set rockmusikken som deres musik. Vi havde noget smerte og nogle følelser at byde på, som forsvandt ud af rockmusikken i slutningen af 80'erne og et godt stykke op i 90'erne. Men nu er det den alternative rockscene, der er ved at overtage markedet. For de er kreative og kan tilbyde de unge det, de søger i musikken, nemlig noget ægte, som de ikke finder i det udvandede hiphop, der udsendes nu om dage.

Nu du selv nævner den alternative rockscene, så blev der skrevet en hel del om dig på blogs der fokusere på den scene, fordi du var blevet filmet til en koncert med Grizzly Bear. Overrasker det dig at der bliver gjort så stort et nummer ud af at du godt kan lide andet musik end hiphop?

- Ja meget, for jeg genreopdeler ikke musik. Hvis jeg finder noget musik, jeg kan lide, så ser jeg det live, og så er det ligegyldigt, om det er hiphop, Kings Of Leon, Coldplay, Linkin Park eller Empire Of The Sun (de tre sidstnævnte har Jay-Z alle arbejdet sammen med, red.). Jeg bryder mig ikke om opdelingen af mennesker og derfor heller ikke opdelingen af musik. Det hele er musik, uanset om man spiller det på en guitar eller en trommemaskine. Og det ville simpelthen være for kedeligt kun at høre hiphop dagen lang.

Kendis som 4-årig
Hvilket minde fra din barndom står stærkest i din hukommelse?

- Da jeg var 4 år, havde jeg en racercykel med ti gear, men cyklen var alt for stor til mig. Jeg kunne ikke nå pedalerne, hvis jeg sad på sadlen, så derfor var jeg nødt til at stikke mit ben ind igennem stellet for at nå pedalerne. Jeg kravlede nærmest ind i cyklen. Det må have set vanvittigt ud, med så lille en dreng, der hang på siden af cyklen, med hænderne over hovedet få at nå styret. Jeg var bare en lille lort, og det var ret tidligt at cykle på så stor en cykel, så folk gloede virkeligt, når jeg cyklede ned ad blokken. Men jeg kunne godt lide, at folk gloede og sikkert tænkte "prøve lige at se den lille dreng der". Det var første gang, jeg følte mig kendt.

Hvordan vil du gerne huskes?

- Som en fair person, der arbejdede hårdt og altid havde æren og integriteten i behold. En, der var passioneret for alt, hvad han lavede. Jeg kommer nok på nogle flere ting senere... Åh jo, en succesfuld ejer af et basketballhold.

Hvad skal der stå på din gravsten?

- Hmm, det har jeg aldrig tænkt over. Måske bare alt det, jeg lige har sagt.

Det bliver noget af en gravsten.

- Ha ha, ja, det skal være en hel bog hugget ind i sten, så skal folk stå dér og bladre i den for at få det hele med.


Jay-Z's favoritsange fra 80'erne, 90'erne og dette årti:
80'erne - Eric B. & Rakim: Eric B Is President (1987)
90'erne - Lauryn Hill: Lost Ones (1998)
00'erne - Kanye West: Jesus Walks (2004)


Verdens mest magtfulde rapper om verdens mest magtfulde mand:

Ved en tale under den amerikanske valgkamp valgte Barack Obama sidste år at svare tilbage på en strid omgang mudderkastning ved at låne et move fra Jay-Z's sang "Dirt Off Your Shoulder" og simpelthen børste skuldrene rene. Direkte adspurgt, om det var en reference til sangen, svarede Obamas talsmand politiker-kort, at Obama havde nogle af rapperens sange på sin iPod.

- Jeg vil betegne Præsident Obama som min ven. Han er en meget karismatisk og cool mand, der løser problemer ved at sætte sig ned og tale med folk, ikke ved at gå i krig. Og så er han vild med sport og kan godt lide rapmusik. Det er da opskriften på en cool mand!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA