x

Tiësto: Forandring er et af livets elementer

Tiësto: Forandring er et af livets elementer

Der er få steder i verden, der på samme måde som Las Vegas kun er synonyme med én ting, men et af dem er Ibiza, der siden slutningen af 80'erne har været festernes hovedstad sommer efter sommer. Her mødes verdens største dj-navne på nogle af verdens største klubber, og det er på den største af dem alle, GAFFA møder den hollandske dj Tiësto i slutningen af september. Vi er her for at opleve ham spille sommerens sidste job på klubben Privilege, hvor han denne aften for 16. mandag i træk fylder dansegulvet i et lokale med plads til 8000 gæster. Til trods for at klubben har arrangementer alle ugens syv dage, er stedet indrettet, så Tiësto hver uge kan levere det ultimative show. Han har nemlig installeret sit eget lyd- og lysudstyr i klubben, som ejerne de øvrige dage så lejer af den populære dj, der har det som et af sine varemærker altid at lave visuelt imponerende show.

Denne aften er ikke anderledes, og ud over linedansere, trapezartister og showgirls er der tre gigantiske storskærme bag Tiëstos dj-pult, der i sig selv er så prangende, at selv U2 ville have valgt at tone den lidt ned. Højdepunktet er dog den 3D-lasergrafik, som er synlig i et stort vandfald, der munder ud i en kæmpe swimmingpool midt i klubben. Der er med andre ord tale om et imponerende visuelt og auditivt bombardement, og selvom det nok skulle være en oplevelse i sig selv, har vi faktisk også et ærinde på den spanske ø. Den 40-årige dj er nemlig aktuel med sit fjerde album "Kaleidoscope", der er et skridt i en helt ny retning for hollænderen både med hensyn til stilen og skabelsen, der er sket i fællesskab med en lang række populære pop- og indienavne. Men inden vi kommer så langt, er det da kun høfligt at spørge, hvordan sommerens jobs er gået.

- Det har været bedre end forventet. På grund af den økonomiske krise, hvor pundet faldt i forhold til euroen, frygtede vi, at der ikke ville komme så mange turister. Men vi har været heldige, for der har været pakket hver mandag. Jeg har heller aldrig spillet så alsidigt, som jeg har gjort denne sommer. Jeg spillede stadig meget trance, da sommeren startede, men mit sæt har udviklet sig, så jeg nu spiller noget mere eklektisk.

Aftenens omkring fire timer lange repertoire inkluderede egne sange og egne remixes samt hits fra Kings Of Leon, Eurythmics og MGMT, hvilket kan synes at være lidt overraskende valg fra manden, der er blevet kaldt Lord Of The Trance. Og så kom der jo også lige et Medina-nummer, men det vender vi tilbage til senere. Men disse sange samt remix-opgaver i år for Green Day, Editors, The Killers og Yeah Yeah Yeahs viser, at Tiësto har haft lyst til at gå nye veje, hvilket intet sted er mere tydeligt end på titelnummeret på det nye album. Her arbejder hollænderen sammen med Jonsí fra islandske Sigur Rós på et nummer, der blander de to kunstneres unikke udtryk, og som blandt andet blev til, fordi de to musikere har en del tilfælles.

- Jeg er stor fan af de klassiske Iron Maiden-plader som "Piece Of Mind" og "Live After Death", og Jonsí fortalte mig, at det første, han lærte at spille på guitar, var "Wrathchild" med Iron Maiden (fra albummet "Killers", red.), så det og en kærlighed til champagne fandt vi hurtigt ud af, vi havde tilfælles.

Celebre samarbejdspartnere

Ud over at være titelnummer fungerer sangen "Kaleidoscope" også som åbningsnummer på albummet, og man får det indtryk, at det samtidig er det vigtigste nummer, Tiësto har skrevet.

- Jeg er fan af alle dem, jeg har arbejdet sammen med, men at skrive med Jonsí var en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg beundrer deres musik virkelig meget, den er så speciel, og kunstnerisk er den så ren. Det lykkedes mig at komme backstage efter en koncert i Chicago, hvor vi bare hang ud og fik nogle drinks, og jeg var der kun som fan. Men da jeg mødte Jonsí igen nogle måneder senere i Belgien, spurgte jeg, om han havde lyst til at lave noget sammen med mig, og det ville han gerne. Som dj kan man blive fanget i en bås, hvor folk har visse forventninger til dig og vil have, at man altid spiller samme stil. Men som producer kan du tillade dig langt mere, og arbejdet med disse kunstnere inspirerede mig til at gøre en masse forskellige ting, og det har også smittet af på mit dj-sæt.

Trance-dj'ens lyst til at brede sig ud kan ses i valget af samarbejdspartnere på albummet. Fra indierockens verden kommer ud over Jonsí blandt andet også Kele Okereke fra Bloc Party og tvillingesøstrene Tegan And Sara samt Emily Haines fra gruppen Metric. Fra poppen kommer Nelly Furtado og Calvin Harris, og man kan desuden købe et bonustrack lavet sammen med Dizzee Rascal online.

- Jeg startede ud med at lave en liste over de folk, jeg gerne ville arbejde sammen med, og da folk begyndte at sige ja, begyndte jeg at skrive sange, som jeg syntes passede til dem. Men der var ikke en fast proces, og hver sang er meget forskellig. Man kan for eksempel sagtens høre, at Kaleidoscope er skrevet specielt til Jonsí fra Sigur Rós på strygerne og det store euforiske drama.

Tiësto gør meget ud af at understrege, at der er tale om kollaborationer, og ikke blot et "Tiësto featuring..."-projekt. Han brugte nogle dage med Nelly Furtado i Miami, hang ud med Kele og Calvin Harris i London, og Emily Haines kiggede forbi, da hun besøgte Ibiza. Han mener derfor, at pladetitlen er ganske velvalgt og betragter den som et kalejdoskop, hvor man i stedet for farver kan opleve en hel masse forskellige stilarter. Han siger, at pladen i højere grad end tidligere er beregnet til at blive hørt derhjemme, og det har betydet, at han har ændret opsætningen til sin amerikanske turné.

- Jeg har faktisk lavet et meget simplere show til min turné, fordi jeg synes, jeg har ændret mig så meget musikalsk, at jeg vil fokusere mere på musikken og lade den være i centrum. Der er smukke visuals, og der er overraskelser undervejs, men showet handler mere om musikken, fordi det er det vigtigste for mig lige nu. Så kan de store shows komme til næste år.

Der er indtil videre kun offentliggjort et stort europæisk show i 2010, men det er til gengæld Tiëstos tilbagevenden ikke bare til Danmark, men til Parken, hvor han i 2007 spillede et udsolgt show for 25.000 mennesker, der senere kunne genopleves på dvd'en "Copenhagen: Elements Of Life" World Tour. Siden da har Tiësto gæstet Danmark flere gange, og ved en af disse lejligheder mødte dj'en danske Medina og forelskede sig i hendes hit "Kun For Mig", hvilket har skabt rygter om et muligt samarbejde.

- Jeg mødte Medina i Danmark, hvor alle folk bare talte om den sang. Jeg hørte den engelske version, og jeg kan forstå, at den danske version er endnu bedre, fordi dér giver teksten lidt mere mening. Jeg elsker hendes stemme og den sang, men jeg har ikke planer om at samarbejde med hende. Måske en gang i fremtiden. Men jeg er virkelig vild med sangen og har spillet den næsten hver uge her på Ibiza, og jeg har også spillet den i mit radioprogram. Hun er særdeles talentfuld, og jeg spiller hende også i aften, lover den hollandske dj afslutningsvis.

Tiësto kan opleves live i Parken 29. maj 2010.

Se reportager fra Ibiza og interviews med Tiësto på GAFFA TV fra 11. november.

Tiësto om DJ Hero:

I oktober blev dj'en David Guetta præsenteret som talsmand for spillet DJ Hero, knap et år efter at Tiësto måtte trække en pressemeddelelse tilbage om, at han var blevet valgt til at repræsentere spillet. Så hvad skete der egentlig?

- De ville gerne have haft, at jeg var involveret, og jeg spiste middag med direktøren for Activision og lagde store planer. Men så gik der business i den, og så skete der ikke mere. Jeg har et par tracks med i spillet, men hvem har helt ærligt ikke det? Så det betyder ikke noget særligt for mig. Jeg ville have elsket at have været rigtigt involveret i udviklingen af spillet, så jeg synes, det er en tabt mulighed for dem, for jeg er da en af dj-heltene.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA