x

Kristian Leth leverer musik til voodoo-ceremonier og power-meditation

Kristian Leth leverer musik til voodoo-ceremonier og power-meditation

Kristian Leth var kun et år gammel, første gang han besøgte halvøen Haiti, og har siden været der flere gange, end han selv har tal på. Den mangeårige kærlighed til det tropiske paradis har nu også udviklet sig til et nyt musikalsk udtryk for Leth, der blandt andet er kendt som vært på hedengangne Liga.dk, pladeselskabsdirektør og en tredjedel af The William Blakes. Når den musikalske romance til Haiti dyrkes, er det under navnet Baron Criminel, der netop har debuteret med pladen Rapture. Et kulørt sansebombardement inspireret af voodoo-ceremonier og genre-døbt voodootronics. Leth forklarer:

- For mig er musikken ekstatisk og mystisk. Ekstatisk, fordi den er repeterende, intens og funky, hvilket bevæger mit sind mod trancen. Mystisk, fordi jeg ikke helt ved, hvordan jeg kunne lave sådan noget musik. Rytmisk og swingende musik har altid optaget mig meget, og jeg har altid set swinget som noget af det mest guddommelige at tilnærme sig. Det var naturligt for mig at udforske det med Baron Criminel-pladen. Derudover er magi og magiske ritualer noget, jeg har forsøgt at inkorporere i min kreative situation, og det er pladen ligesom en direkte udledning af. Det handler om at miste sig selv og komme i kontakt med den åndeverden, der ligger som et ekstra lag under den umiddelbare overflade.

Til spørgsmålet om, hvad musikken kan bruges til, hvis man vælger at se musik som brugskunst, har Leth følgende forslag: - Enten til power-meditation eller til natlig rituel stammebevægelse, også kaldet klub. Det er egentlig helt op til folk selv. Jeg har hørt den i hørebøffer, mens jeg cyklede. Det er sjovt.

Hvis du skulle skrive en salgstekst om Haiti til en turistbrochure, hvordan ville den så lyde?

- Det er svært at sætte ord på. Landet er så fuldt af historier, legender og eventyr, at når først man går i gang, kan man ligesom ikke stoppe. Der er zombier, varulve og sort magi, der er fantastiske mennesker og håb midt i modgangen, der er masser af politik og en vild national historie, der er tropiske strande, god mad og en rig kultur. Og så er det nok det mest udanske land, du kan finde.
       


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA