x

GAFFA kårer årets albums og singler

GAFFA kårer årets albums og singler

Vanen tro har GAFFAs cd-anmeldere her ved årets slutning kåret årets bedste udenlandske albums og singler ved hver at stemme på 10 udenlandske album, 10 udenlandske singler, 5 danske album og 5 danske singler, alle i prioriteret rækkefølge. Stemmerne er så blevet talt op, og det har resulteret i nedenstående liste.

Årets store sejrherrer er på danskersiden Mew (billedet), som har lavet årets danske album ("No More Stories...") og Nephew, der står bag årets danske single ("Va Fangool!"). Den innovative Brooklyn-gruppe Grizzly Bear modtager prisen for årets udenlandske album med "Veckatimest", mens Phoenix' "Lizstomaina" har fået titlen som "årets udenlandske single".

Den samlede liste finder du herunder, og allernederst de enkelte anmelderes stemmer. Rigtig god læselyst!

 

Årets udenlandske album

1. Grizzly Bear: Veckatimest
(VME / Warp Records)

Som lytter støder man både på en Flaming Lipsk-charme og en Brian Wilsonsk gennemtænkthed i melodier og udtryk, men først og fremmest er gråbjørnene fra Brooklyn helt deres egne, og gudskelov for det. Der er en behagelig tilbagelænet eksperimenteren over Veckatimest, som betyder, Grizzly Bear har fundet vej til førstepladsen på listen over årets udenlandske album

2. Dirty Projectors: Bitte Orca
(Playground Music / Domino Records)

Brooklyn-gruppen Dirty Projectors er beviset på, at rocken stadig kan runde nye hjørner i 2009.  Således blandes rock, folk, soul, funk, elektronika og meget mere med Dave Longstreths ekspressive, ofte falsetbårne vokal i front for en stribe både iørefaldende og kringlede kompositioner, som hyppigt byder på overraskende skift i tempo eller taktart.

3. Fever Ray: Fever Ray
(Bonnier Amigo Music / Rabid Records)

Der er dømt svensk uhygge på Karin Dreijers soloudspil, der har fået overskriften Fever Ray. Efter en række succesfulde år som den ene halvdel af søskendeduoen The Knife er Karin Dreijer klar til at lukke lytteren ind i et mørkt og modfaldent univers ekviperet med minimal lyrik, velkendt stemmemanipulation og rytmisk underspillede kompositioner.

4. Animal Collective: Merriweather Post Pavillion
(Playground Music / Domino Records)

Animal Collective hører til i den mest originale og fantasifulde ende af den alternative amerikanske rockmusik. På Merriweather Post Pavilion mestrer dyrekollektivet den udfordrende opgave, det er at få det komplekse til at lyde ukompliceret: Særegne melodier og ekstravagante koreskapader hvirvler lytteren ind i et hakkende og livligt lydunivers.

5. Julian Plenti: Julian Plenti Is... Skyscraber
(Playground Music / Matador Records)

Solisten Julian Plenti har rumsteret rundt i hovedet på Paul Banks siden 1996, men først ti år senere, og nu kendt som sangeren i über-cool Interpol, begyndte Banks at arbejde målrettet frem mod dette soloudspil for aliaset. Som helhed viser Julian Plenti sig at være rig på gyldne stunder på sin debut, en delikat bid af skumringssindets oeuvre.

6. Bob Dylan: Together Through Life
(Sony Music / Columbia Records)

Modsætningen mellem, hvad der siges, og måden det siges på, genererer sammen med det nærmest uhyggeligt velspillende band en medrivende energi og diversitet. Det viser sig i ti stjernestunder på Together Through Life, at kun et absolut fåtal af indspillende kunstnere kan nå det tårnhøre niveau hos Bob Dylan, som i en alder af 67 udgiver et album, der hører til blandt hans mest vitale og livsbekræftende.

7. Arctic Monkeys: Humbug
(Playground Music / Domino Records)

Arctic Monkeys har med Humbug, som er produceret af bongkammerat Josh Homme, sagt farvel til spas og sjove ordspil og har med klædelig bister mine taget skridtet ind i den mere voksne rocks rækker. Sheffield-bandet Arctic Monkeys tog verden med storm med deres debut og hoppede elegant over andet-album-syndromet på opfølgeren fra 2007.

8. Camera Obscura: My Maudlin Career
(Playground Music / 4AD)

På My Maudlin Career præsenterer skotterne i Camera Obscura 11 ualmindeligt veloplagte og iørefaldende indiepopsange, der som kåde børnehavebørn kæmper om lytterens opmærksomhed. Tracyanne Campbells smukke, lyse stemme og hendes skarpe tekster om kærlighedens op- og nedture (mest det sidste) står i centrum for en 60'er-agtig Wall of Sound.

9. The xx: xx
(Playground Music /Young Turks)

Det er ikke et brag, London-gruppen med det diskrete navn bryder igennem med, men igennem kommer de med et underspillet elektropop-debutalbum, der i høj grad lever og blomstrer gennem sine to vokalister. Romy Madley Croft og Oliver Slim spiller fremragende sammen og op imod hinanden, og kan gå fra det hjerteskærende til det kælne på mindre et hjerteslag.

10. Pearl Jam: Backspacer
(Universal Music / Island Records)

På deres niende studiealbum er Pearl Jam tilbage i storform. Eddie Vedders vokal er som altid rå, følsom og så fuld af autenticitet, at de fleste andre rocksangere må (læs: burde) være ved at dø af misundelse. De 11 sange bandet serverer på Backspacer er alle af afsindig høj kvalitet, men særligt fremhæves skal nu den gåsehudsfremkaldende smukke Just Breathe.

11. Conor Obert And The Mystic Valley Band: Outer South
(Bonnier Amigo Music / Wichita Recordings)

Bright Eyes-frontmanden, Conor Oberst fortsætter med at plukke perler ud af den tilsyneladende uudtømmelige kreative kilde, hvis spændvidde fortsat er imponerende. Hvert af de 16 numre på Outer South har sin ganske egen personlighed, og Oberst markerer sig nok engang som en af de mest interessante skikkelser på nutidens musikscene.

12. Dead Man's Bones: Dead Man's Bones
(Bonnier Amigo Music / Anti Records)

Forestil dig, hvis Arcade Fire tog en fridag fra deres seriøse arbejde og slog pjalterne sammen med kult-børnekoret The Langley Schools Music Project for at levere musik til spøgelsestog-attraktionen i et gammelt faldefærdigt tivoli. Sådan lyder skuespilleren Ryan Gosling og Zach Shields lo-fi- debutalbum under navnet Dead Man's Bones.

13. Wilco: Wilco (the album)
(Warner Music / Nonesuch Records)

Wilco spiller med et bankende hjerte på Wilco (the song) og hylder sine fans uden de store dikkedarer. Eksperimenterne fra de foregående album blandes på Wilco (the album) med den mere poppede Wilco-sound, der gjorde dem så uimodståelige på deres 1999-album Summerteeth. Chicago-gruppen smelter fortid og nutid effektfuldt sammen til en opløftende fuldtræffer.

14. St. Vincent: Actor
(Playground Music / 4AD)

Den Oklahoma-fødte sangerinde, sangskriver og multiinstrumentalist Annie Clark understreger, at hun er et talent ud over det sædvanlige i en sofistikeret, detaljerig og fantasifuld, melodisk art-pop. Hendes stemme er smuk, sfærisk og underspillet dramatisk – lidt som et genert møde mellem Kate Bush og Cocteau Twins' Elizabeth Fraser.

15. Maxwell: Blacksummer's Night
(Sony Music / Columbia Records)

Den nye helt-nede-på-jorden korthårede Maxwell er vendt tilbage efter en pause på ikke mindre end otte år siden sit sidste studie-album. Produktionerne og lyden er helt i top, og ved flere gennemlytninger træder r&b-sangerens geni tydeligt frem igen, hvor bredden er repræsenteret fra Prince-falset på Stop The World til Teddy P.-råstyrke på Cold.

16. Mastodon: Crack The Skye
(Warner Music)

På deres fjerde album bevæger det amerikanske kultband Mastodon hen mod intet mindre end en reformulering af den progressive rock. Mastodon spiller dog fortsat kompleks musik, der folder et arsenal af virkemidler ud i fuldt flor. Med Crack The Skye er Atlanta-gruppen kommet et kæmpeskridt tættere på at realisere deres fulde potentiale.

17. Phoenix: Wolfgang Amadeus Phoenix
(Bonnier Amigo Music / V2 Records)

Melodierne er vanen tro ganske habile hos Versailles-kvartetten på deres fjerde album. Efter den mere rå forgænger er Phoenix tilbage ved det sofistikerede og sammensatte udtryk, med elegante og effektfulde skift i intensitet undervejs i sangene, der både er fremadrettede, energiske og dansevenlige.

18. Morrissey: Years Of Refusal
(Universal Music / Decca Records)

Ingen har beskrevet outsidermentaliteten med så stor indlevelse som Steven Patrick Morrissey. Men den store kunst har været, hvordan han på den mest intelligente måde har kædet den sammen med en bidende selvironi og sine samfundskritiske meninger. På Years Of Refusal viser Moz sig som usårlig. Der er stadig masser af krummer i ham, og det musikalske overskud er sprængfarligt.

19. Antony And The Johnsons: The Crying Light
(Rough Trade / A:larm Music)

På Antony Hegartys tredje album, The Crying Light, er fokus primært universelle emner som lys, mørke, sørgmodighed og længsel. Antonys tekster er så lyrisk stærke, at de sagtens kunne stå for sig selv. Ordene er svøbt i vidunderligt smukke melodier, som ofte indeholder dystre undertoner, der fornemt understøtter indholdet i sangene.

20. Andrew Bird: Noble Beast
(Bonnier Amigo Music / Bella Union)

Herhjemme klinger navnet Andrew Bird sikkert ikke af meget, men Noble Beast bør få seriøse musikelskere op ad stolen. Andrew Bird viser, hvilken fantastisk sangskriver han er, ved at gemme den store indpakning væk for en stund. Det tager tid at nå ind til det noble bæst, men når det sker, er der ingen vej tilbage.

21. The Decemberists: Hazards Of Love
(A:larm Music / Rough Trade)

Portland-bandet The Decemberists har en umanerlig trang til konceptalbums. Det begyndte i det små på The Crane Wife, som var inspireret af et gammelt japansk sagn. På The Hazards Of Love slår The Decemberists det helt store brød op med et nervepirrende britisk kærlighedsdrama, som er iscenesat af strategen Colin Meloy.

22. Editors: In This Light And On This Evening
(VME / PIAS)

In This Light And On This Evening er en ny slags Editors-plade. Forsanger Tom Smith reciterer højtideligt hen over pulserende, mangelagede synths, før numrene eksploderer i et intenst electro-rock-amokløb. Hvis Editors før mest lød som et strømlinet Joy Division, så har de nu fulgt den musikalske evolution hele vejen til New Orders stilskabende dance-rock.

23. Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand
(Playground Music / Domino Records)

Med Tonight: Franz Ferdinand har bandet leveret et album, der er mindst lige så helstøbt og inspirerende som deres fem år gamle debut. Åbningsnummeret Ulysses viser skotterne lege både med disko, funk og keyboards, men bibeholder samtidig deres karakteristiske lyd, der stadig glimter af både dekadence og film noir og kendetegnes ved noget nær perfekte guitarhooks.

24. White Lies: To Lose My Life...
(Universal Music / Fiction Records)

Når de engelske debutanter i White Lies' låner så kraftigt fra Joy Division, som de gør, er det svært ikke at rynke lidt på brynene. Heldigvis er produktionen klar som en kold vintermorgen, sangskrivningen helt i top, og forsanger Harry McVeighs dybe stemme som skabt til sange om sorg og tab.

25. Monsters Of Folk: Monsters Of Folk
(A:larm Music / Rough Trade)

Folksupergruppen med det selvironiske navn Monsters Of Folk er My Morning Jacket-frontmanden Jim James, solisten M. Ward, samt Conor Oberst og Mike Mogis, begge kendt fra Bright Eyes. Produktionsmæssigt er albummet en drøm, og overordnet set er det en fornøjelig plade hele vejen igennem, også selvom det ikke helt lever op til de skyhøje forventninger.

26. Flaming Lips: Embryonic
(Warner Music)

En trommerytme, der lyder som en kastevind, nogle skærende kling-klang-guitarflader og et bippende keyboard, der kvækker som en frø. The Flaming Lips har brudt med alle rutiner på Embryonic og virker i stedet for fuldstædigt udknaldede i deres fantastiske og bizarre tilbagetog til fortiden.

27. Taxi Taxi!: Still Standing At Your Back Door
(A:larm Music / Rumraket)

Svenske teenage-tvillinger albumdebuterer med ungdommelig uskyld og melankoli. Det er svært ikke at lade sig charmere af de to meget talentfulde flickor, også selvom deres vokalharmonier til tider er lidt småskingre. Deres sangskrivning er tilmed yderst habil, og som lytter kan du roligt sætte dig ind i teenage-taxaen og forvente en spændende køretur.

28. Kent: Röd
(Sony Music / RCA Records)

Det største rockband på den anden side af sundet. Kents 11 nye numre er drevet af store kølige keyboardflader og står ridset smukt op som solstråler på en frostklar svensk morgen, med måske den stærkeste samling melodier fra Joakim Bergs side de sidste 10 år. Der er ikke en svag stund på et af årets bedste skandinaviske album.

29. Julian Casablancas: Phrazes For The Young
(Sony Music / RCA Records)

The Strokes-forsangeren Julian Casablancas prøver solo-ruten med Phrazes For The Young, og resultatet er det sjoveste og mest fængende fra newyorker-lejren siden Strokes' rå debut Is This It. Casablancas synger stadig charmerende dovent og er stadig leveringsdygtig i gyldne linjer. Det er hverken moderne eller retro, det er bare skidegodt.

30. The Dead Weather: Horehound
(Sony Music / Columbia Records)

Supergruppen The Dead Weather debuterer med Horehound, som er et fælles sideprojekt for Jack White, Alison Mosshart, Dean Fertita og Jack Lawrence. Jack Whites ikke bare skriver sangene, men spiller også trommer i dette beskidte, men stadig hippe bluesrock-orkester, hvor The Kills-sangerinden Mosshart giver projektet sjæl og intensitet.

31. Jonathan Johansson: En Hand I Himlen
(A:larm Music / Hybris)

Vidunderdrengen Jonathan Johansson beværter med en sand himmerigsmundfuld af klangfuld, åndelig og sanselig pop, der kan få selv den mest hårdnakkede ateist til at tro på himmeriget. I intime stunder som Innan Vi Faller og Du Sa er Johanssons sirlige skånske lyrik akkompagneret af snefnugslette melodier, der er lige så dragende som et urørt vinterlandskab.

32. Bat For Lashes: Two Suns
(EMI Music / Parlophone Music)

Der er ingen berøringsangst over for det storladne og patosfyldte, der får modspil af både elementer i musikken og af Natasha Khans personlige tekster, som kanaliseres ud gennem alter egoet Pearl. Two Suns er et stort album, der burde få de fleste op af stolen og ind i Bat For Lashes' gåsehudsfremkaldende verden.

33. The Black Heart Procession: Six
(VME / Temporary Residence)

San Francisco-ensemblet lyder på Six, som om de har undfanget sangene under en mørk sky. Mord, opløsning, selvdestruktion og kuldsejlet kærlighed, der står i pagt med djævelen selv. Bandet pakker deres sange ind i et eminent blend af americana og psykedelisk rock. Six er dragende og besættende i al dens elendighed, også selvom der ikke er noget lys for enden af tunnellen.

34. Cool Million: Going Out Tonight
(Bonnier Amigo Music / Expansion Records)

Danske Frank Ryle og hans sammensvorne tyske producer-partner Rob Hardt, der har stået bag numre for prominente navne såsom Chaka Khan, Zapp & Roger og Keith Sweat, har dannet gruppen Cool Million og ramt den helt uforfalskede tidlige firser-soul-funk-sound. Hele albummet er lutter øreguf og byder på så meget mere end den gennemsnitlige nutidige musikudgivelse.

35. The Boxer Rebellion: Union
Selvudgivet

XXXXXXXXX

36. Drake: So Far Gone
(Universal Music / Young Money Entertainment)

Den unge canadiske komet har genskabt So Far Gone som ep, efter at den har været udsendt som mixtape tidligere på året. Drake Graham har hentet prominente gæster ind som Lil Wayne, Trey Songz og Young Jeezy, som blandt andet betød, at ep'en helt ekstraordinært debuterede på en sjetteplads på Billboard-listen i efteråret og allerede har solgt 300.000 kopier.

37.  Jimi Tenor & Tony Allen: Inspiration Information 04
(VME / Strut Records)

Det er tydeligt, at Jimi Tenor og Tony Allen morer sig sammen. Der er ingen grænser, og det er sådan med Tony, at han reagerer lynsnart på udsagn fra en modspiller. For de har med dette nye match set helt rigtigt. Tony Allen opnår simpelthen en ny vitalitet og idérigdom sammen med Jimi Tenor på dette mesterværk. Grænseløs, uimodståelig og aldeles besættende!

38. The Butterfly Effect: Final Conversation Of Kings
(Import / Superball Music)

The Butterfly Effect, som består af fire australske, forrygende musikere, har stærke rødder i den progressive rock, men deres numre holder sig for det mest omkring de tre-fire minutter og er bygget op omkring stærke melodilinjer. Det er svært at finde et svagt punkt endsige skjule sin begejstring for The Butterfly Effects nyprog.

39. Bonnie Prince Billy: Beware
(Playground Music / Domino Records)

Will Oldham er en enspænder inden for alt-country-genren; en mand, der trods den amerikanske traditions snævre vej altid har forstået at forny sig for hvert album. Det gælder også på Beware, hvor de musikalske lag tilføres små skønhedssøgende vignetter. Bonnie Prince Billy formår stilsikkert at åbenbare sit eget lille univers på den mest mageløse måde.

40. Jenny Wilson: Hardships!
(Playground Music / Gold Medal Recordings)

Debuten Love And Youth efterlod ingen tvivl: Svenske Jenny Wilson er en popdiva af format. Opfølgeren Hardships! forstærker indtrykket af en musikalsk ener, der forfølger sin muse med sanserne på vid gab. En musikalsk oplevelse i luksusklassen, der bør nydes langsomt og med ørerne slået helt ud.


Årets danske album


1. Mew: No More Stories...

(A:larm Music / Evil Office)

No More Stories... er som en grandios musikalsk collage, hvor Mew maler svimlende med den helt store pensel. Heller ikke denne gang står Mew tilbage, når nyt kunstnerisk terræn skal indtages på deres femte album med den rammende og poetiske titel No More Stories/Are Told Today/I'm Sorry/They Washed Away/No More Stories/The World Is Grey/I'm Tired/Let's Wash Away. Mew har med producer Rich Costey valgt at lade No More Stories... være en grænseoverskridende lektion i, hvordan den perfekt symfoniske pop/rock skal skæres, uden at give afkald på kompleksitet.

2. Nephew: DanmarkDenmark
(Copenhagen Records)

Velvidende at Nephew har på den pæne side af 100.000 potentielle købere af et nyt udspil, kunne bandet have valgt at forsøge at genskabe det, der tidligere har vist sig som en sikker succesopskrift. Men sådan spiller synthesizeren heldigvis ikke. De 12 numre er fortsat på både dansk og engelsk og har de digitale tangenter placeret markant i lydbilledet, men de rummer et overskud og en modenhed, der tillader Nephew at afsøge nye afkroge af deres eget univers. DanmarkDenmark vidner om modenhed fra Danmarks største rockband.

3. Jens Unmack: Dagene Løber Som Heste
(A:larm Music / Auditorium)

Sangskriveren Jens Unmack har på Dagene Løber Som Heste trimmet sit udtryk gevaldigt. Denne gang bliver alle afstikkere holdt i kort snor, og på sit tredje soloalbum lader Love Shop-sangeren den store poesi runge og kobler den med nogle fintfølende arrangementer. Alt overflødigt er skåret bort med stor konsekvens, og der er fuld fokus på helheden. Jens Unmack bærer følsomheden helt uden på huden og undviger det navlepillende med stor elegance, og det klæder en sangskriver af hans format.

4. Troels Abrahamsen: WHT
(Sony Music)

Veto-forsanger Troels Abrahamsen har adskillige aliaser bag sig, men nu har han valgt at udgive flere udgivelser i eget navn, hvoraf WHT er den første. Sammensmeltningen af det organiske og det syntetiske er total, og WHT er som sådan et levende bevis på det kreative opsving og den modige grænseløshed. Kombinationen af musikalsk fremdrift og tekstmæssig følsomhed gør numre som Nothing Comes To Those Who Wait og den bastunge When You're Ready, Let Go til umiddelbare favoritter, men der er meget at begejstres over på WHT.

5. Balstyrko: Jagten Paa Noget
(ArtPeople / Fake Diamond Records)

Balstyrko revser os underfundigt i deres eget særegne og fascinerende  lydunivers, som trækker lige så meget på psykedelia, vintage-jazz, dramatisk halvtredser-filmmusik, reggae og obskurt skramlende indslag som hiphop. De varme og organisk vinylstøvede produktioner er uhyre opfindsomt skruet sammen, og klichéerne er opfindsomt føjet sammen om Ane Trolles og Blæs Bukkis vokaler, som på et ligefremt, men skævt fabulerende dansk fortæller os historier om kærlighedens vrangside, guld og hule ambitioner, og beriger os med en ubesværet poetisk skønhed.

6. Nikolaj Nørlund: Tid Og Sted
(A:larm Music / Auditorium)

Tid Og Sted har været ventetiden værd. Musikalsk rammer han det sublime i den luftige og inciterende Momentum, og han udfolder sig nu i erotiske vendinger på dansk i den flotte Under Fremmed Flag. Det har tit dugget for ruderne i hans sange, men ikke så stærkt som her. Ingen tvivl om at Nikolaj Nørlunds danske tekster har været stærkt savnet. Han forstår som de få danske sangskrivere at synge i et litterært og modernistisk sprog, så det ligefrem lyder godt og helt naturligt. Det er ord og tekster fyldt med fortolkninger og blændende kærlighedserklæringer.

7. The Raveonettes: In And Out Of Control
(Universal Music)

In And Out Of Control er blevet til i samarbejde med hot shot-producer Thomas Troelsen, og derfor er det heller ikke den store overraskelse, at albummet er Raveonettes' suverænt mest fængende og imødekommende udspil til dato, og mon ikke det var planen? Missionen fuldført – med bonuspoint for kunstnerisk overskud. Hvis tonerne hælder til den sødmefulde side, så er der til gengæld masser af bid i ordene, og nok engang understreger albummet, hvor godt Sune Wagner og Sharin Foos stemmer klæder hinanden.

8. Selvmord: Selvmord
(Copenhagen Records)

De er blevet udråbt til en supergruppe, og når man kigger på konstellationen, så forstår man tankerne bag den sticker. 1 stk. L.O.C, 3 fra Suspekt aka Bai-D, Rune Rask og Orgi-E og en enkelt Lounge Lizzard i form af Jonas Vestergaard, der vel stort set permanent har sat sig i den stol, der tidligere var okkuperet af Troo.L.S. Så supergruppe? Tjaaa, hvorfor ikke? De tre rappere fungerer som altid godt sammen. Selvmord er som en kollektiv indsats absolut godkendt. Det ekstra udvidede rock/elektroniske element var forventet, og det er smukt og storladent.

9. Cody: Songs
(VME / Slow Shark Records)

Codys debutalbum har fået den unødigt underspillede titel Songs, som ingenlunde afslører, hvilke formidable kvaliteter der gemmer sig i de 47 minutter, som de 11 numre varer. Selvom kaptajn Kaspar Kaae og kompagni stadig primært hænger ud i det ikke så muntre hjørne af det menneskelige sind, så er parametrene udvidet væsentligt på dette album. Der er mere tempo og flere nuancer i instrumenteringen, ligesom Kaae synger mere igennem, og der er med rette en stor selvtillid at spore i stemmen, der ligger solidt og krystalklart forrest i mikset.

10. Mikael Simpson: Slaar Skaar
(A:larm Music)

Mikael Simpson nåede både at udgive sit fjerde album, Slaar Skaar, en remix-udgave af samme og sent i 2008 spoken word-pladen Vi Sidder Bare Her med Toksvig/Leth. Ind på listen over bedste danske albums 2009 stryger hans soloalbum, som bevæger sig hen imod en mere organisk og band-orienteret lyd end tidligere. Slaar Skaar har en uhyre vellykket og lækker lydside; den melankolske musik er både behagelig og velproduceret. Pladens stærkeste nummer, Medicin, viser sammen med Elektronisk Blaa, at dub og electronica stadig er en del af det Simpsonske lydunivers.

 

Udenlandske singler:
1 Phoenix: Lisztomania
2 Grizzly Bear: Two Weeks
3 Camera Obscura: Honey In The Sun
4 Jay-Z: Death Of Autotune
5 Muse: Uprising
6 Morrissey: I'm Throwing My Arms Around Paris
7 Pete Yorn & Scarlett Johansson: Relator
8 The Big Pink: Velvet
9 Passion Pit: The Reeling
10 Dirty Projectors & David Byrne: Knotty Pine
11 Ladyhawke: My Delirium
12 Thom Yorke: Hearing Damage
13 Morrissey: Something Is Squeezing My Skull
14 Editors: Papillion
15 Lily Allen: Not Fair
16 The Virgins: One Week Of Danger
17 The Temper Trap: Sweet Disposition
18 Pet Shop Boys: Love Etc.
19 Major Lazer: Hold The Line
20 We Were Promised Jetpacks: Roll Up Your Sleeves

 

Danske singler: 
1 Nephew: Va Fangool!
2 Mew: Introducing Palace Players
3 Mikael Simpson: Inden Du Falder I Søvn
4 Raveonettes: Last Dance
5 Cody: Down In The Dark
6 Medina: Kun For Mig
7 The Rumour Said Fire: The Balcony
8 Mew: Repeaterbeater
9 Balstyrko: Intet Stopper Helt
10 Medina: Velkommen Til Medina
11 Turboweekend: Something Or Nothing
12 Kasper Bjørke: Young Again
13 Troels Abrahamsen: End Scene
14 Oh No Ono: Internet Warriors
15 Carpark North: Save Me From Myself
16 William Blakes: Secretly
17 I Am Bones: Lovesong
18 Nephew: 007 Is Also Gonna Die
19 Johnson: Bawler Hele Dagen
20 WhoMadeWho: The Plot

De respektive skribenters lister:

 

Peter Albrechtsen
Album udland:
1. Animal Collective: Merriweather Post Pavilion
2. Mastodon: Crack the Skye
3. Grizzly Bear: Veckatimest
4. Circlesquare: Songs About Dancing and Drugs
5. Dirty Projectors: Bitte Orca
6. Moderat: Moderat
7. The Flaming Lips: Embryonic
8. Wilco: Wilco (The Album)
9. Doom: Born Like This
10. David Sylvian: Manafon

Album indland:
1.    Troels Abrahamsen: WHT
2.    The Psyke Project: Dead Storm
3.    Mew: No More Stories...
4.    Nikolaj Nørlund: Tid og Sted
5.    Balstyrko: Jagten paa Noget

Singler udland:
1. Thom Yorke: Hearing Damage
2. Jay-Z: D.O.A. (Death Of Auto-Tune)
3. Phoenix: Lisztomania
4. Fever Ray: If I Had a Heart
5. Grace Jones: Williams' Blood

Singler indland:
1.    Mew: Introducing Palace Players
2.    Selvmord: Råbe under Vand
3.    Oh No Ono: Internet Warrior
4.    Balstyrko: Intet Stopper Helt
5.    Mikael Simpson: Inden Du Falder i Søvn


Erik Barkman
Album udland:
1. Dirty Projectors: Bitte Orca
2. Jenny Wilson: Hardships!
3. Animal Collective: Merriweather Post Pavillon
4. Richard Hawley: Truelove's Gutter
5. Crystal Antlers: Tentacles
6. Peaches: I Feel Cream
7. Crippled Black Phoenix: 200 Tons Of Bad Luck
8. Datarock: Red
9. The Thermals: Now We Can See
10. Julian Plenti: Julian Plenti is ... Skyscraper

Album indland:
1. Mew: No More Stories…
2. Raveonettes: In and Out of Control
3. Baby Woodrose: Baby Woodrose
4. The Setting Son: Spring Of Hate
5. Telestjernen: Ungt Blod

 

Jesper Buhl
Album udland:
1.    Fever Ray: Fever Ray
2.    Hudson Mohawke: Butter
3.    Mount Kimbie: Sketch on Glass EP
4.    Diverse kunstnere: 5: Five Years of Hyperdub
5.    2562: Unbalance
6.    Warp20 Boxset
7.    Actress: Hazyville
8.    Zomby: One Foot Ahead of the Other
9.    The xx: The xx
10. Tyondai Braxton: Central Market

Album indland:
    1. Dub Tractor: Sorry
    2. Troels Abrahamsen: WHT
    3. ElectroJuice: Solrock
    4. Lucy Love: Superbillion
    5. Mew: No More Stories …

Singler udland:
1.    James Blake: Sparing the Horse /Air & the Lack Thereof
2.    Darkstar:  Automating / Aidy's Girl is a Computer
3.    Joy Orbison: Hyph Mngo [Hotflush]
4.    DVA feat. Killa P, Badness, Riko, Flowdan: Bullet A'Go Fly
5.    Blackdown: Concrete Streets (Zomby remix)
6.    Mark Pritchard. Wind it Up
7.    Eskmo: Let Them Sing
8.    The Big Pink: Velvet (Mount Kimbie Remix)
9.    Breakage: Run 'Em Out feat. Roots Manuva / Higher
10.    Sukh Night: Ganja Dub

Singler indland:
1.    2000F/Jkamata: You Don't Know What Love Is
2.    Tzara: Subrealism
3.    DDD: Farligt / Spines
4.    Turboweekend: Something Or Nothing (2000F & Jkamata Remix)
5.    Fagget Fairys: Roll the Dice


Simon Christensen
Album udland:
1. Arctic Monkeys: Humbug
2. The xx: xx
3. Papercuts: You Can Have What You Want
4. Noah And The Whale: First Days Of Spring
5. Bibio: Ambivalence Avenue
6. The Pains Of Being Pure At Heart: s/t
7. Twilight Sad: Forget The Night Ahead
8. Cymbals Eat Guitars: Why There Are Mountains
9. Bear Quartet: 89
10. Wild Beasts: Two Dancers

Album indland:
1. Oh No Ono: Eggs
2. Turboweekend: Ghost Of A Chance
3. Kitty Wu: Someone Was Here
4. Toksvig, Leth, Simpson: Vi Sidder Bare Her
5. Antifilm: IO

Singler udland:
1. Passion Pit: The Reeling
2. Grizzly Bear: Two Weeks
3. Temper Trap: Sweet Disposition
4. Pulled Apart By Horses: E = MC Hammer
5. We Were Promised Jetpacks: Roll Up Your Sleeves

Singler indland:
1. Oh No Ono: Internet Warrior
2. I Am Bones: Lovesong
3. Cody: Down In The Dark
4. Antifilm: Here Comes The Son
5. The Rumour Said Fire: The Balcony


Mikkel Elbech

Album udland:
1. The Good Luck Thrift Store Outfit: The Ghost Of Good Manners
2. Conor Oberst And The Mystic Valley Band: Outer South"
3. Jason Lytle: Yours Truly, The Commuter
4. M. Ward: Hold Time
5. Guns N' Roses: Chinese Democracy
6. Monsters Of Folk: Monsters Of Folk
7. Robbie Williams: Reality Killed The Video Star
8. Daniel Johnston: Is And Always Was
9. Metric: Fantasies
10. Port O'Brien: Threadbare

Album indland:
1. Nephew: Danmark/Denmark
2. The Raveonettes: In And Out Of Control
3. Cody: Songs
4. Sune Rose Wagner: Sune Rose Wagner
5. Bodebrixen: WHATSINSIDESWHATSOUTSIDE

Singler udland:
1. Monsters Of Folk: Say Please
2. Metric: Gimme Sympathy
3. Jason Lytle: Brand New Sun
4. Conor Oberst And The Mystic Valley Band: Nikorette
5. Pete Yorn & Scarlett Johansson: Relator
6. Grand Duchy: Lovesick
7. M. Ward: Never Had Nobody Like You
8. Robbie Williams: Bodies
9. Morrissey: Something Is Squeezing My Skull
10. Take That: Up All Night

Singler indland:
1. Cody: Down In The Dark
2. Nephew: Va Fangool!
3. The Raveonettes: Last Dance
4. Bodebrixen: Suit Your Needs
5. Sune Rose Wagner: Hvad Der Sker


Christian Erin-Madsen

Album udland:
1. Bat For Lashes: Two Suns
2. Bonnie "Prince" Billy: Beware
3. Grizzly Bear: Veckatimest
4. Animal Collective: Merriweather Post Pavillion
5. Fever Ray: Fever Ray
6. Taxi Taxi!: Still Standing At Your Back Door
7. Julian Plenti: Is Skyscraper
8. Muse: The Resistance
9. Franz Ferdinand: Tonight
10. Antony And The Johnsons: The Crying Light

Album:
1. Mew - No More Stories...
2. Nephew - DanmarkDenmark
3. Troels Abrahamsen - WHT
4. Oh Land - Fauna
5. Valravn - Koder På Snor


Singler udland:
1. Muse: Uprising
2. Bat For Lashes: Pearl's Dream
3. Marina And The Diamonds: I Am Not A Robot
4. Julian Plenti: Games For Days
5. The xx - Basic Space

Singler indland:
1. Troels Abrahamsen: End Scene
2. Mew: Repeaterbeater
3. Nephew: Va Fangool!
4. Kasper Bjørke: Young Again
5. Cody: Ever Go


John Fogde
Album udland:
1. Phoenix: Wolfgang Amadeus Phoenix
2. Julian Plenti: Is Skyscraper
3. Wilco: Wilco (The Album)
4. Grizzly Bear: Veckatimest
5. The xx: xx
6. Fever Ray: Fever Ray
7. The Decemberists: The Hazards OF Love
8. Son Volt: American Central Dust
9. Editors: In This Light And On This Evening
10. Dead Man's Bones: Dead Man's Bones

Album indland:
1. Mew: No More Stories…
2. Nephew: DanmarkDenmark
3. Magtens Korridorer: Milan Allé
4. Balstyrko: Jagten Paa Noget
5. The William Blakes: Dear Unknown Friend

Singler udland:
1. Ladyhawke: My Delirium
2. Editors: Papillion
3. The Virgins: One Week of Danger
4. Phoenix: Listzomania
5. La Roux: In for the Kill

Singler indland:
1. Carpark North: Save Me From Myself
2. The William Blakes: Secretly
3. Mew: Introducing Palace Players
4. Nephew: Va Fangool
5. Kasper Bjørke: Young Again


Michael José Gonzalez
Album udland:
1. Bob Dylan: Together Through Life
2. Pearl Jam: Backspacer
3. Kris Kristofferson: Closer To The Bone
4. Morrissey: Years Of Refusal
5. Neil Young: Fork In The Road
6. Conor Oberst And The Mystic Valley Band: Outer South
7. Bruce Springsteen: Working On A Dream
8. Antony And The Johnsons: The Crying Light
9. Grizzly Bear: Veckatimest
10. Iggy Pop: Preliminaires
 
Album indland:
1. Steffen Brandt: Baby Blue
2. Johnson: Alt Mit Shit...
3. Troels Abrahamsen: WHT
4. The Raveonettes: In And Out Of Control
5. Kellermensch: Kellermensch
 
Singler udland:
1. Bob Dylan: Beyond Here Lies Nothin'
2. Pearl Jam: The Fixer
3. Bruce Springsteen: My Lucky Day
4. Morrissey: I'm Throwing My Arms Around Paris
5. Neil Young: Fork In The Road
 
Singler indland:
1. The Raveonettes: Last Dance
2. Johnson: Bawler Hele Dagen
3. Troels Abrahamsen: Collider
4. Turboweekend: Something or Nothing
5. Oh No Ono: Helplessly Young
 

Christian Grubert
Album udland:
  1. Drake: So Far Gone: Mixtape
  2. Mos Def: The Ecstatic
  3. Maxwell: BLACKsummers'night
  4. Q-Tip: Kamaal/The Abstract
  5. Theophilus London: This Charming Mixtape
  6. Brother Ali: US
  7. The Foreign Exchange: Leave It All Behind
  8. St. Vincent: Actor
  9. Clinton Sparks & Chester French: Jacques Jams Vol. 1 Endurance
10. Noisettes: Wild Young Hearts

Album indland:
1. Shaque Lili: Love Child
2. Kasper Spez: Fantasten
3. Selvmord: Selvmord
4. Gypsies: For The Feeble Hearted
5. Negash Ali: Asmarino

Singler udland:
1. Drake: Best I Ever Had
2. Jay-Z: Death of Autotune
3. Cassie: Must Be Love
4. Jamie Foxx: Blame It
5. Claire Hux: Sugar Water Purple


Sohail Hassan

Album udland:
1. Cool Million: Going Out Tonight
2. Maxwell: Blacksummers'Night
3. Daniel Merriweather: Love & War
4. Prince: MPL Sound
5. Ryan Leslie: Ryan Leslie
6. Jarle Berntoft: Ceramic City Chronicles
7. Laura Izibor: Let The Truth Be Told
8. Franz Ferdinand: Tonight
9. Brandy: Human
10. Kenny Lattimore: Timeless

Album indland:
1. Sandra Hakky: Sandra Hakky
2. Jonas: Waitt
3. Karen: Stiletto (Alle Skridt Tæller)
4. Medina: Velkommen til Medina
5. Ida Corr: Under The Sun


Singler udland:
1. Alain Clarke: Blow Me Away
2. Cool Million feat. Meli'sa Morgan: Sweet Baby
3. Franz Ferdinand: No You Girls
4. Daniel Merriweather: Change
5. Ciara feat. Justin Timberlake: Love Sex Magic

Singler indland:
1. Sandra Hakky: To Tilbage
2. Basim: Befri Dig Selv
3. Medina: Velkommen til Medina
4. Jokeren & Blæs Bukki: Gå Væk
5. Jo-El: Alle Rappers


Torben Holleufer
Album udland:
1. Jimi Tenor & Tony Allen: Inspiration Information 04
2. Oumou Sangare: Seya
3. Amadou & Mariam: Welcome To Mali
4. Staff Benda Bilili: Très Très Fort
5. Khaled: Liberté
6. Terakaft: Akh Issudar
7. Manu Chao: Baionarena
8. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: I Speak Fula
Out Here
9. Os Mutantes: Haih... Or Amortecedor
10. Dub Colossus: In A Town Called Addis
Real World


Lars Löbner Jeppesen

Album udland:
1: Jonathan Johansson: En Hand i Himlen
2: Handsome Furs: Face Control
3: Dead Man's Bones: Dead Man's Bones
4: Lee Fields: My World
5: Patrick Wolf: The Bachelor
6: Kent: Röd
7: Julian Casablancas: Phrazes For The Young
8: Julian Plenti: Julian Plenty Is... Skyscraper
9: Josh Rouse: El Turista (Bedroom Classics Closet Archives-version)
10: The Dead Weather: Horehound

Album indland:
1: Death To Frank Ziyanak: Death To Frank Ziyanak
2: Powersolo: Bloodskinbones
3: Nephew: DanmarkDenmark
4: Kellermensch: Kellermensch
5: The Wong Boys: White Label EP

Singler udland:
1: Morrissey: Something Is Squeezing My Skull
2: Steve Aoki ft. Junkie XL: 1967 Poem
3: Pete Yorn & Scarlett Johansson: Relator
4: Major Lazer: Hold The Line
5: Kasabian: Vlad The Impaler
6: Jay-Z: D.O.A. (Death Of Auto-Tune)
7: White Lies: Death
8: Modest Mouse: Satellite Skin
9: The Dead Weather: I Cut Like A Buffalo
10: Massive Attack: Splitting The Atom

Singler indland:
1: Medina: Kun For Mig
2: Nephew: Va Fangol
3: Death To Frank Ziyanak: We Are Not Kids
4: Maria Timm: Dirty Place
5: Medina: Velkommen Til Medina


Finn P. Madsen
Album udland:
1. The Black Heart Procession: Six
2. The Flaming Lips: Embryonic
3. The Big Pink: A Brief History Of Love
4. Andrew Bird: Nobble Beast
5. Soulsavers: Broken
6. Thåström: Kärlek Är För Dom
7. Grizzly Bear: Veckatimest
8. The Veils: Sun Gangs
9. Buddy & Julie Miller: Written In Chalk
10. Morrissey: Years Of Refusal

Album indland:
1. Mew: No More Stories...
2. I Got You On Tape: Spinning For The Cause
3. Jens Unmack: Dagene Løber Som Heste
4. Mikael Simpson: Slaar Skaar
5. Martin Hall: Hospital Cafeterias

Tracks nationalt:
1. Mew: Introducing Palace Players
2. I Got You On Tape: Cabaret
3. Mikael Simpson: Møjn
4. Julia Maria: Ubestået
5. Mew: Cartoon And Macramé Wounds

Tracks Internationalt:
1. The Big Pink – Velvet
2. The Airborne Toxic Event – Happiness Is Overrated
3. Soulsavers – You Will Miss Me When I Burn
4. The Black Heart Procession – Drugs
5. Yo La Tengo – Avalon Or Someone Very Similar


Lars Rønn Olsen
Album udland:
1. Dirty Projectors: Bitte Orca
2. The Decemberists: The Hazards of Love
3. Andrew Bird: Noble Beast
4. Grizzly Bear: Veckatimest
5. Monsters of Folk: Monsters of Folk
6. Various Artists: Dark Was The Night
7. Conor Oberst: Outer South
8. The Dead Weather: Horehound
9. Volcano Choir: Unmap
10. Fuck Buttons: Tarot Sport

Album indland:
1. The Rumour Said Fire: The Life And Death Of A Male Body
2. Mew: No More Stories
3. Slaraffenland: We're On Your Side
4. Anders Thrane: Ildsjael
5. CODY: Songs

Singler udland:
1. Dirty Projectors and David Byrne: Knotty Pine
2. Grizzly Bear: Two Weeks
3. The Dead Weather: 60 feet tall
4. Fuck Buttons: Surf Solar
5. Andrew Bird: Effigy

Singler indland:
1. The Rumour Said Fire: The Balcony
2. CODY: Another Year
3. Anders Thrane: Ildsjael
4. Mew: Introducing Palace Players
5. Slaraffenland: Long Gone


Kristian Bach Petersen

Album udland:
1. The Boxer Rebellion: Union
2. Editors: An End Has a Start
3. The Maccabees: Wall of Arms
4. White Lies: To Lose My Life
5. Manic Street Preachers: Journal for Plague Lovers
6. Kasabian: West Rider Pauper Lunatic Asylum
7. Arctic Monkeys: Humbug
8. Kent: Röd
9. Idlewild: Post Electric Blues
10. Franz Ferdinand: Tonight: Franz Ferdinand

Album indland:
1. WhoMadeWho: The Plot
2. Nephew: DanmarkDenmark
3. Mellemblond: Ude af Mine Hænder
4. Jens Unmack: Dagene Løber Som Heste
5. Dúné: Enter Metropolis

Singler udland:
1. Muse: Uprising
2. Pet Shop Boys: Love etc.
3. Lily Allen: Not Fair
4. Morrissey: I'm Throwing My Arms Around Paris
5. Bad Lieutenant: Sink or Swim

Singler indland:
1. Nephew: Va Fangool!
2. WhoMadeWho: The Plot
3. Mew: Repeaterbeater
4. Balstyrko: Jagten på Noget
5. Dúné: Victim of the City

Peter Ramsdal
Album udland:
1. Grizzly Bear: Weckatimest
2. Camera Obscura: My Maudlin Career
3. Dead Man's Bones: Dead Man's Bones
4. Wilco: Wilco (The Album)
5. St. Vincen: Actor
6. Dirty Projectors: Bitte Orca
7. Taxi Taxi!: Still Standing At Your Back Door
8. Phoenix: Wolfgang Amadeus Phoenix
9. Fever Ray: Fever Ray
10. Julian Casablancas: Phrazes For The Young

Album Danmark:
1. Balstyrko: Jagten på noget
2. Nikolaj Nørlund: Tid og sted
3. Mew: No More Stories...
4. Nephew: Danmark/Denmark
5. Selvmord: Selvmord

Udenlandske singler:
1. Phoenix: Lisztomania
2. Camera Obscura: Honey In The Sun
3. Grizzly Bear: Two Weeks
4. Wilco – You And I
5. Pete Yorn & Scarlett Johansson - "Relator"

Danske singler:
1. Mew: Introducing Palace Players
2. Balstyrko: Intet Stopper Helt
3. Mikael Simpson: Inden Du Falder I Søvn
4. Medina: Kun For Mig
5. The Rumour Said Fire: Balcony


Keld Rud

Album udland:
1. The Butterfly Effect: Final Conversation Of Kings
2. Behemoth: Evangelion
3. Nile: Those Whom The God Detest
4. Mastodon: Crack The Skye
5. Slayer: World Painted Blood
6. Master Of Reality: Pine/Cross Dover
7. Samael: Above
8. Kreator: Hordes Of Chaos
9. Heaven And Hell: The Devil You Know
10. Obscura: Cosmogenesis
 
Album indland:
1. Karma Cowboys: Shake It
2. Surfact: Euphoria
3. Artillery: When Death Comes
4. Submission: Code Of Conspiracy
5. Compos Mentis: Our Kingdom Of Decay

Ole Rosenstand Svidt

Album udland:
1. Camera Obscura: My Maudlin Career
2. Grizzly Bear: Veckatimest
3. Hope Sandoval: Through The Devil Softly
4. Antony And The Johnsons: The Crying Light
5. St. Vincent: Actor
6. Lady & Bird: La Ballade De Lady & Bird
7. Morrissey: Years Of Refusal
8. Bob Dylan: Together Through Life
9. U2: No Line On The Horizon
10. My Latest Novel: Deaths & Entrances

Album indland:
1. Jens Unmack: Dagene Løber Som Heste
2. Balstyrko: Jagten På Noget
3. Mew: No More Stories...
4. Nephew: Danmark Denmark
5. Mikael Simpson: Slaar Skaar

Singler udland:
1. Camera Obscura: Honey In The Sun
2. Grizzly Bear: Two Weeks
3. Morrissey: I'm Throwing My Arms Around Paris
4. Antony And The Johnson: Aeon
5. St. Vincent: Actor Out Of Work

Singler indland:
1. Mikael Simpson: Inden Du Falder I Søvn
2. Nephew: 007 Is Also Gonna Die
3. Balstyrko: Intet Stopper Helt
4. Nikolaj Nørlund: Momentum
5. Mew: Introducing Palace Players


Henrik Tuxen
Album udland:
1. Pearl Jam: Backspacer
2. Beatles Remasters
3. Alice in Chains – Black Gives Way to Blue
4. Bob Dylan: Together Through Life
5. White Lies: To Lose My Life...
6. PJ Harvey & John Parish: A Woman A Man Walked By
7. Arctic Monkeys: Humbug
8. Yeah Yeah Yeahs: It's Blitz!
9. Jamie Cullum: Pursuit
10. Pete Doherty: Grace / Wastelands
   
Årets danske
1. Jens Unmack: Dagene Løber Som Heste
2. Nikolaj Nørlund: Tid Og Sted  
3. Nephew: DanmarkDenmark
4. Surfact: Euphoria
5. Randi Laubek: Sun Quakes  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA