x

Miike Snow: Vi er tilbage efter at have haft hjemve

Miike Snow: Vi er tilbage efter at have haft hjemve

De erfarne popsnedkere Pontus Winnberg og Kristian Karlsson har en glorværdig karriere som producere for blandt andre Britney Spears, Jennifer Lopez og Madonna bag sig. Nu prøver de nye græsgange med sangeren Andrew Wyatt i spidsen for gruppen Miike Snow, der laver umiskendelig svensk elektropop tilsat international klasse og ørehængende melodier.

GAFFA fik en snak med den ene af producerne, Kristian Karlsson, om arbejdet med millionsælgende stjerner, om friheden i Miike Snow og om den kommende koncert på dansk jord.

Jeres lyd er blevet kaldt "A-ha møder Animal Collective" i The Guardian. Hvad synes du om den sammenligning?

– Jeg tror, det er godt. Vi har stærke melodier og eksperimenterer også med elektroniske elementer, så det er ikke helt ved siden af.

Er det forkert også at tænke på Mark Ronson eller The Beatles, når man hører albummet?

– Det må man helt sikkert gerne gøre. Vi har et tæt venskab med Mark Ronson, og han har jo også lavet et remix af "Animal", som jeg synes er rigtigt godt.

I bruger mange remixes, og der er mange, som remixer jeres musik. Hvad betyder denne remix-kultur for dig?

– Det betyder meget, for vi elsker remixes både den ene og den anden vej med en masse forskellige kunstnere. Vi fortsætter selv med at lave remixes; også selv om vi er på turné, har vi remixet numre i tourbussen. Vi elsker dansemusik og hele dj-scenen, der måske er stærkere end nogensinde, så det er naturligt også at kunne lide hele den remix-kultur.

Er der også en portion frihed i det?

– Det er der selvfølgelig, og det er altid spændende at høre andre folks arbejde med en version af et nummer. Jeg synes, det er meget let at lave et remix. Det behøver kun at tage mig et par timer at lave et remix, men det kan være en så berigende version af sangen, at det også giver noget til originalen. Det er næsten et spild ikke at lave et remix af sit nummer, når det er så nemt at lave en ny version. Nogle gange har et remix et formål, som for eksempel en version af et nummer til dansegulvet, men jeg vil gerne lave remixes, hvor det ikke er tiltænkt noget specielt, og hvor der ikke er nogen begrænsninger overhovedet.

Hvad er jeres forhold til dem, der laver nye versioner jeres musik?

- Mange af dem, som laver remixes af vores musik, er venner som Mark Ronson eller Peter, Bjorn & John, som vi kender. Andre er vi selv store fans af, for eksempel Crookers og ikke mindst Fake Blood, og han ville gerne lave et remix, så det var vi beærede over.

Erfaringer fra Britney Spears


I kommer alle fra andre bands og har erfaringer fra at lave musik til blandt andre Britney Spears, før I dannede Miike Snow. Hvad tager I med fra de erfaringer?

- Det kan mest gøres op som år i studiet, som gør os erfarne. Det, at man kan håndtere et studie, som vi oven i købet selv har. Det er der mange bands, der ikke har mulighed for, og derfor ikke har det værktøj. Vi har ikke brug for nogen producer, en, der mixer eller nogen som helst andre end os selv. Vi kan bare gå direkte derind og få vores band til at lyde akkurat, som vi har lyst til, og det giver nogle fantastiske muligheder. Der er måske ikke så meget musikalsk, som de erfaringer giver, men vi har dog prøvet at skrive en del gode melodier, og netop det betyder meget for os i Miike Snow.  

Men hvad er den største forskel mellem Miike Snow og jeres andre projekter?

- Jeg mener, at der en kæmpe forskel mellem Miike Snow og andre ting, som vi har lavet. Der er sat en masse regler op i forvejen, hvis man skal lavet et Madonna-nummer, hvilket der selvfølgelig ikke er på samme måde, når vi tre laver musik. Det har igen noget frihed at gøre. Det har samtidig været en del af projektet, at vi ville have, at alle vidste, hvordan vores lyd er, når der ikke begrænsninger fra andre artister. Det her er sådan vi lyder, når vi laver musik. Det er der vi oprindeligt kommer fra, for vi har ikke alle dage været producere. Vi kommer fra forskellige bands og havde egentlig aldrig nogen intention om at være producere og sangskrivere. Det startede med at være noget, som bare faldt ned i turbanen, og som vi gjorde for at hustle os til at få penge til et studie. Og vi steg bare på toget og lod os føre med, men nu er vi tilbage, hvor vi i princippet startede.

Ændrer Miike Snow noget i forhold til, at I kommer til at producere for andre i fremtiden?

- Jeg tror, at Miike Snow er det, som vi kommer til at lave i fremtiden, så længe folk vil høre på musikken fra os. Og selvom de så ikke vil lytte til os, laver vi nok alligevel musik som Miike Snow. Vi elsker det, og det føles som at være hjemme igen efter at have haft hjemve.

Organisk pop på scenen

I turnerer i England nu. Hvordan modtager de musikken?

- Der har været forskellige shows, men de har alle været gode. Vi har haft shows, hvor folk er gået totalt amok og hoppede og dansede og kunne alle teksterne. Vi har også lavet shows for publikum, som ikke kendte vores musik, men som også tog godt imod os. Nogle gange har vi publikum, der kun vil have specifikke sange, som de kan synge med på, og andre gange er det modsat. Vi har ikke nogen computere med på scenen, men spiller alle vores numre live, så derfor kan vi godt spille et ti minutters lang version af "Animal", som vi heller ikke selv ved, hvordan skal ende. Det er spændende for os at vide, at alt kan gå galt med alt det her udstyr, men det er dejligt at se, at publikum kan lide musikken, også når vi laver lange instrumentale stykker, så det føles som et rave. Det er sjovt, og vi elsker det, og vi bliver bedre og bedre hver gang.

Hvor mange er I, når I spiller live?


- Det er os tre i bandet, mig, Andrew og Pontus, og så har vi derudover tre venner med. Vi er seks på scenen og har alle en masse udstyr på scenen.

Hvad er planerne i fremtiden for Miike Snow?

- Vi skal turnere i lang tid nu, hvor vi faktisk har to europæiske turnéer og så en stor turné i USA. Men vi vil også starte på et nyt album snart. Vi har en masse ideer, og den næste plade vil nok være farvet af alle de live-koncerter, som vi har spillet. Vi har lavet en del remixes, men vi er begyndt i hovedet og vil også lave nyt musik, mens vi turnerer. Vi vil nok starte med at skrive i bussen og så senere gå i forskellige studier rundt omkring i verden. Men vi er stadig kun os tre: Pontus, Andrew og mig.

Og til sidst: hvorfor har I valgt den underlige hare med horn som jeres symbol?

- Øh, jeg ved det ikke. Jeg tror, den valgte os. Vi ved egentlig ikke, hvad det er, men vi ved, at det er vores symbol. Vi kan lide den og håber den kan lide os.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA