x

Thomas Dybdahl

Thomas Dybdahl

Det er kun lidt over et halvt år siden, den 24-årige norske sanger og sangskriver Thomas Dybdahl fra Stavanger udsendte sit debutalbum "... That Great October Sound" i Danmark, men allerede nu er han aktuel med toeren, "Stray Dogs". Forklaringen er, at Dybdahl bliver udsendt lidt forskudt i Danmark. Debuten kom i Norge i oktober 2002 og toeren i oktober sidste år. Og Dybdahl lover, der kommer en treer til oktober, forhåbentlig samtidig i Norge og Danmark.

– Det er ikke som sådan en trilogi, men sangene er meget i samme stemning som på debuten, og så kunne jeg lige så godt prøve at gøre oktober-udgivelse til et gennemgående princip, siger Thomas Dybdahl til GAFFA.dk.

Forbinder du oktober med melankoli og eftertanke, har du ramt rigtigt. Begge Dybdahls album er fyldt med langsomme og vemodige sange i den amerikanske singer-songwriter-tradition, inspireret af navne som Tim og Jeff Buckley, Neil Young, The Band og Ryan Adams. "Stray Dogs" er endda endnu mere lavmælt end "... That Great October Sound" og fungerer også fint som lydspor til den grå danske vinter. Men emotionelt efterår er ikke det eneste, "Stray Dogs" kredser om. Det nye album har undertitlen "Ein For De Rastlause" (nynorsk for "en for de rastløse"), og alle sangene handler om den fiktive pige Cecilia, der løber hjemmefra, og de personer, hun støder på, og steder, hun kommer til. Cecilia er ifølge Dybdahl "en rastløs, men uimodståelig sjæl, som ingen kan eje."

– Temaet udspringer af sangen "Cecilia", den første sang, jeg skrev til albummet, og de øvrige sange forklarer ligesom den sang, fra nogle andre vinkler. Jeg kan godt lide, at der er et fælles tema, en lidt gammeldags, men god tradition i rocken, og jeg kan også godt lide at skrive noget, der ikke er alt for personligt, men hvor jeg ligesom kan gå ind i en anden figur. Det skal bare ikke være for tydeligt, og de enkelte sange skulle også gerne kunne stå for sig selv. Det fælles tema skyldes også, at alle sangene er skrevet hurtigt efter hinanden, i løbet af en måned. De er alle skrevet i New York, for jeg kan godt lide af komme hjemmefra og få lidt arbejdsro, fortæller Dybdahl, der til gengæld har indspillet albummet hjemme i lejligheden i Stavanger, og det er udsendt af det lokale pladeselskab CCAP, der drives af Stavanger-spillestedet Checkpoint Charlie.

Men rastløsheds-temaet træder da ikke så meget frem i musikken, for det er jo nogle ret stille, eftertænksomme sange?
– Ja, men de er så til gengæld meget drømmende, og desuden er der mange sange, som kunne finde sted i f.eks. motelværelser på Cecilias vej gennem livet, svarer Dybdahl og fortsætter: – Jeg havde bare lyst til at lave nogle virkelig langsomme, lange sange denne gang. Jeg havde troet, det var et kommercielt selvmord, men alligevel blev den første single, "Rain Down On Me", et radiohit i Norge, selvom den varer seks et halvt minut.

Udlandet kalder
Thomas Dybdahl er i det hele taget blev modtaget med åbne arme i Norge, hvor begge album primært har fået 5- og 6-stjernede anmeldelser (eller terningkast, som flere af aviserne deroppe bruger), og "... That Great October Sound" og "Stray Dogs" har nu solgt hhv. 25.000 og 18.000 eksemplarer, ligesom de har givet Dybdahl adskillige musikpriser og nomineringer. Og oven på udgivelsen i Danmark er det vel naturligt at høre, om Dybdahl er på vej længere ud i verden.

Du spillede på Spot-festivalen i Århus i maj sidste år. Der kan man ofte få gode kontakter til udlandet. Skete det også for dig?
– Ja, der kom lidt ud af det, og endnu mere, da jeg optrådte på den store Popkomm-messe i Köln i august, fortæller Dybdahl og oplyser videre, at debutalbummet "... That Great October Sound" nu bliver udsendt i hele Europa, til april. I marts skal han desuden spille på den store South By Southwest-festival i Austin, Texas, i håb om at få hul igennem til det amerikanske marked. Dybdahl har allerede spillet lidt i USA og skrevet et par sange med Mike Daily, tidligere multiinstrumentalist i Ryan Adams’ gamle band Whiskeytown. En af dem er blevet b-side til singlen "Rain Down On Me", men har dog ikke fundet vej til albummet.

Samtalen er ved at være forbi, men GAFFA.dk skal lige høre, hvad vi kan vente af Dybdahls tredje album, der som nævnt kommer til oktober:
– Jeg kan ikke sige så meget, for jeg er endnu midt i at lave det. Jeg tror ikke, det bliver så gennemgående konceptuelt, men jeg tror alligevel, det kommer til at danne en naturlig afrunding på oktober-trilogien, slutter Dybdahl, der til april igen kan opleves på de danske spillesteder.

Thomas Dybdahls Danmarksturné bringer ham til flg. steder:
07.04 Studenterhuset, Aalborg
08.04 VoxHall, Århus
09.04 Vides endnu ikke
10.04 Lille Vega, København


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA