x

Boganmeldelse: Morten Hein: Musik Til Salg

Boganmeldelse: Morten Hein: Musik Til Salg

Sidste år fyldte det multinationale pladeselskab EMI Musics danske afdeling 100 år, og i den forbindelse udgav Morten Hein kort før jul en portrætbog om selskabet. En veritabel coffee table-book i kvadratisk lp-format med massevis af billeder fra alle årene, en grundig gennemgang af selskabets historie og en indlagt cd med markante danske EMI-indspilinger 1903-2003.

EMI Music var det første danske pladeselskab og var alene på markedet i mange år, og bogen er lige så meget en historie om indspillet musik i Danmark gennem tiden og om den teknologiske udvikling fra grammofonens fødsel i 1888 og 78’ere over lp’er og singler til cd’er, dvd’er og mp3-filer. Ligeledes hører vi om EMI-hovedkontorets start i England i 1898. Dengang hed selskabet The Gramophone Co., mens den danske afdeling, der altså blev oprettet i 1903, fik navnet Skandinavisk Grammophon og først i 1967 blev til EMI (Electric & Musical Industries). Vi får også lidt at vide om oprettelsen af EMI-afdelinger i mange andre steder i verden.

Bogen har mange både tankevækkende og underholdende oplysninger om musiklivet i Danmark og beretter også lidt om det danske samfundsliv generelt gennem tiden. I grammofonernes barndom var det – som det plejer at gælde, når ny teknologi kommer på markedet – kun de velhavende få, der kunne få glæde af dem, og Morten Hein har regnet ud, hvad 78-plader, der kun havde plads til et par minutters musik på hver side, ville koste i dag: Mellem 75 og 112 kr., svarende til en pris for en fuldlængde-cd på mellem 1450 og 2100 kr, hvis der var tale om en cd med 75 minutters musik.

Interessant er det også at høre om forholdene under anden verdenskrig: Ressourcerne var knappe, og man kunne derfor kunne købe plader, hvis man afleverede nogen retur. Og vi får naturligvis også historien om EMI’s berømte varemærke (der nu kun bruges på specielle udgivelser), hunden, der kigger ned i en grammofontragt under overskriften "His master’s voice", der også var navnet på et underselskab af EMI i de unge år. Hunden har haft et virkeligt forlæg, Nipper, som mange år efter sin død blev en kultfigur, hvis jordiske rester fanatiske fans på et tidspunkt forsøgte at grave op.

Vi får også historien om det uafhængige selskab Medley, som i 1978 blev startet af to tidligere ansatte på et andet stort selskab, CBS (senere Sony Music), og som op gennem firserne blev et af de største danske selskaber med markante udgivelser med f.eks. Laid Back, D-A-D og ikke mindst Kim Larsen, hvis "Midt Om Natten" er det til dato mest solgte album herhjemme. I 1992 købte EMI Medley og satte sig dermed endnu tungere på det danske musikliv.

Portrætbøger som "Musik Til Salg" løber altid en risiko for at være for ukritiske over for sit emne og dermed fremstå som en slet skjult reklame for det, og det indtryk undgår man heller ikke at få af "Musik Til Salg". Der er dog heldigvis ikke tale om den rene skamros, når Hein f.eks. omtaler nogle af de forskellige retssager, EMI gennem tiden har været involveret i, og hvor EMI ikke altid har fremstået lige elegant. Hein undlader heller ikke at nævne, at EMI, som alle andre store selskaber, for tiden befinder sig i en dyb krise pga. den omsiggribende piratkopiering. Til gengæld hører vi ikke noget om den krise, EMI Music Denmark tilsyneladende lige nu er i, hvor chefen Michael Ritto for nylig har forladt virksomheden med flere nøglemedarbejdere, angiveligt for at starte et nyt selskab. Men det kan selvfølgelig først have været under opsejling efter deadline.

Den vedlagte cd indeholder 24 ganske interessante eksempler på danske EMI-indspilninger 1903-2003. I starten brugtes grammofonplader også meget til lydoptagelser, og vi kan derfor bl.a. høre den daværende Skandinavisk Grammophon-chef Emil Hartkopp i en optagelse fra 1938 og en kommentar fra statsminister Stauning i 1941, men der er også EMI-klassikere som den første optagelse af Jacob Gades evergreen "Tango Jalousie" fra 1925, Yehudi Menuhin i en optagelse fra 1952 af Carl Nielsens Violinkoncert op. 33 (Skandinavisk Grammophons første lp-udgivelse), Keld & The Donkeys’ "Ved Landsbyens Gadekær", Laid Backs "Sunshine Reggae", Kim Larsens "Papirsklip" og D-A-D’s "Sleeping My Day Away". Heldigvis i kronologisk rækkefølge.

Morten Hein: "Musik Til Salg", People’s Press, 168 sider, vejl. pris: kr. 399,-. Er udkommet.

Køb bogen i GAFFAs webshop.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA