x

GAFFA-Prisen 2009: Tina Dickow

GAFFA-Prisen 2009: Tina Dickow

Tillykke med GAFFA-prisen. Hvad er din reaktion på at have vundet, og hvordan vil du takke læserne for at have stemt på dig?
- Jeg er mildest talt overrasket, for nu er det vist tredje år i træk? (Ja, det er det, red.) Det er da fantastisk, og jeg er meget taknemmelig for, at mit publikum er så super-trofast – det er jo en sjældenhed i disse tider på musikscenen. Tusind tak for dét, kære GAFFA-læsere!

Hvad har været årets mest positive oplevelse set fra et musikalsk perspektiv?
- Det har været optur at lave musik til en film ("Oldboys" af Nikolaj Steen, red.). Der var mange gange undervejs, hvor jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg kunne gennemføre det, fordi mit liv var noget værre rod rent geografisk og arbejdsmæssigt. At det lykkedes, og at jeg efterfølgende fik skruet et album sammen, som jeg er super-glad for, det tror jeg har været det mest positive i 2009.

Derudover har der som altid været nogle fede koncert-oplevelser – for eksempel et udsolgt Highline Ballroom i New York for nylig. Helgi Jonsson og jeg var alene på USA-turné, og det var en kæmpe oplevelse at dykke ned i mulighederne med stort set bare to stemmer, nogle syre-effekter, en guitar og en trombone. Det er altid stort at opleve noget nyt i sine egne sange.

Det samme følte jeg på duo-turen rundt i Danmark med Steffen Brandt. Stort – både musikalsk og personligt. Jeg synes altid, jeg lærer en masse, når jeg er af sted med ham. På tidligere turnéer har vi bare sat os på scenen med et par akustiske guitarer, men denne gang sku' det være vildt, og vi konkurrerede om, hvem der kunne spille mest eklektisk på elektrisk guitar, og hvem der havde flest pedaler. Jeg tabte, selvfølgelig. Det er sandsynligvis aldrig sket i historien, at en kvinde har slået en mand i gear-nørderi.

Hvad har været årets mest negative oplevelse set fra et musikalsk perspektiv?
- Blandt andet en koncert i Zürich, hvor jeg gik fuldstændig ned med flaget umiddelbart inden. Jeg lå på en sofa og rystede og frøs og svedte og var sikker på, jeg var ved at dø. Jeg har aldrig været tættere på at aflyse en koncert, men det lykkedes at trække mig på scenen, og vi spillede faktisk en go' koncert. Men det fik mig til at tænke over, hvor stort et pres, man er under på en turné. Man bliver sjældent syg undervejs, fordi kroppen godt véd, det ikke er en mulighed, men bagefter mærker man pludselig, hvad det koster.

Hvad har været årets mest positive oplevelse set fra et personligt perspektiv?
- Det har været fedt at have en længere periode i USA i 2009. Jeg var der i tre måneder i starten af året, hvor jeg skrev på soundtracket, spillede koncerter og hængte ud med de folk, jeg har mødt undervejs på mine turnéer. Jeg tror, det er derfor, jeg endelig har følt mig klar til at få et hjem i Danmark, hvilket er det største, der er sket for mig personligt. Det er vel 10 år siden, jeg har følt mig rigtigt hjemme noget sted, så tanken om at ha' et sted, hvor jeg kan koble fra og trække vejret, er super-befriende.

Hvad har været årets mest negative oplevelse set fra et personligt perspektiv?
- Jeg nåede faktisk at blive rigtig træt af London og mit liv dér, og det mest negative har været de perioder, hvor jeg siddet derovre og ønsket mig hjem til Danmark eller længere ud i verden. Det var en stor beslutning at tage derfra, og jeg ventede, til det blev rigtig surt, før jeg traf den.

Hvad skal du lave i 2010?
- Jeg sagde det sikkert også sidste år (ja!, red.): prøve at slappe lidt af. Jeg skal skrive og hygge i mit nye hjem med tilhørende studie og se, om det er en anden slags musik, der dukker op i en kælder i København end på et hotelværelse i San Francisco.

I juni skal jeg spille koncerter med Danmarks Radios underholdningsorkester, hvilket jeg glæder mig rigtig meget til! Og så ser det ud til, der vil være en masse af koncerter i efteråret rundt i Europa og måske også i Danmark.

Se Tina Dickow takke for prisen på GAFFA.tv


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA