x

Top Fem: Mnemic

Top Fem: Mnemic

Ålborgs fusionsmetal-drenge fra Mnemic er tilbage på banen efter tre års pause siden deres sidste album, "Passenger". Deres fjerde plade har fået titlen "Sons Of The System" og er bandets hjemvendelsesplade efter at have indspillet førnævnte tredje album hos Down-produceren Warren Riker i Los Angeles.

Allerede fra deres første album slog "Mnemic" igennem med sine avancerede og tunge greb på de gængse metalgenrer. I 2003 kom "Mechanical Spin Phenomena", som gav dem et pænt navn i udlandet og blandt andet sikrede bandet et job på Orange Scene på Roskilde Festival. Siden er det blevet både til amerikanske turnéer og opvarmningsjobs for Metallica.

Mnemic skiftede hest midt i de udenlandske eventyr, da Michael Høgballe trådte ud af bandet. Ind kom i stedet franske Guillaume Bideau, som stadig er ved mikrofonen på "Sons Of The System", hvor Mnemic er vendt tilbage til deres oprindelige producer, som også producerede de første to plader, Tue Madsen.

GAFFA fik sig en snak med bandets guitarist (tidligere Mercenary-medlem) Mircea Gabriel Eftemie, der her fortæller om "Sons Of The System", Ålborg og processen at skifte forsanger:

GAFFA: Hvor bevæger I jer hen på jeres fjerde album?

Mircea Gabriel Eftemie: Vi har eksperimenteret en hel del mere med sangskrivningen i denne omgang. Sammenlignet med sidste plade, som var lavet og indspillet i L.A., så har vi denne gang været i vores egen baghave (AntFarm Studios med Tue Madsen, som også indspillede de første to Mnemic-albums, red.). Der er gået tre år siden sidste plade, og i disse år har vi arbejdet on-and-off på materialet. Vi er andre mennesker nu om dage. Vi er blevet en del ældre, og vores inspirationskilder er ikke længere de samme. Det har bidraget til en mere moden kompositionsproces, som kan høres overalt på den nye plade. Alle numre er mere mid-tempo og mere melodiøse. Før i tiden prøvede vi på at imponere med teknik og hastighed, og denne gang har vi bare ladet materien flyde fra hjertet. Fokus ligger på melodi og mere helstøbte numre; det er for os substansen af selve sangene. Vi behøver ikke at imponere nogen længere, vi behøver ikke at spille teknisk eller hurtigt hele tiden, vi kan bare godt lide at lave noget, som swinger og lyder melodisk.

GAFFA: I har spillet Orange Scene og opvarming for Metallica. Hvad er næste skridt for Mnemic?

Mircea: Vi har prøvet de fleste ting, alle bands i Danmark drømmer om. Vi har spillet hele verden rundt, Asien, Nordamerika, Europa utallige gange, opvarmet for Metallica, spillet Orange Scene, Rock Am Ring/Rock Im Park, og hva' fae'n skulle næste skridt være? Måske at vi skulle tjene penge på bandet? Vores næste skridt har sådan set længe været at prøve at kunne leve af Mnemic; desværre tror jeg, det er utopi. Vi spiller metal. Og nu om dage - med teknologiens udvikling - er der flere bands, end der er tilskuere til, og musikkens værdi er ikke den samme, som den var for 10-15 år siden.

GAFFA: I er stadig et Ålborg-band; hvordan kan man høre Ålborg i Mnemic?

Mircea: - Tre af os bor i Ålborg, og så har vi en mand i Århus og i Frankrig. Vores headquarters er i Ålborg, og selvfølgelig kan man høre Ålborg i Mnemic. Vi har for eksempel et nummer på den nye plade, som hedder "Aalborg City". Det er et nummer, som jeg har skrevet, og det handler om, hvor skidekedeligt, monotomt og gråt det er at bo her. Det bedste ved byen er universitetet og alle de dejlige hippier på Studenterhuset. Jonny Hefty var primusmotor for metallen i de gamle dage, og det er faktisk ham, vi kan takke for det blomstrende metalmiljø, der findes i Ålborg i dag.

GAFFA: I skiftede sanger, da Michael Bøgballe forlod bandet i 2005. Hvordan var det brud?

Mircea: - Det var super tungt, fordi vi mistede en meget vigtigt person i bandet, og samtidig en utrolig god kammerat. Vi stod og skulle på en to måneder lang tour i USA, og skulle finde en hurtigt erstatning, og alt gik i ged derfra, indtil vi fandt Guillaume Bideau. Han er en fantastisk dygtig sanger, og det håber jeg, man kan høre på den nye plade. Han har også udviklet sig enormt meget, og han bidrager med mere end vokalen og er gået ind i sangskrivningen. Vi er rigtigt glade for, at han gider at rejse fra Frankrig til Ålborg, hver gang vi skal øve.

Top Fem: Mnemic
En begynderguide - fem numre som definerer Mnemic.

1. Deathbox (fra "Audio Injected Soul", 2004)
Nummeret består af ikke særlige mange riffs, men det blev vel vores største hit. I begyndelsen var der ingen af os, der mente, det havde hitpotentiale, men med vores fans blev det et stort nummer.

2. Ghost (fra "Mechanical Spin Phenomena", 2003)
Vores daværende A&R mente, at hovedriffet i "Ghost" blev stjålet af Slipknot på deres deres "Before I Forget" fra deres "Subliminal Verses"-pladen. Den plade udkom lige efter "Mechanical Spin Phenomena". Det var efter sigende Joey Jordison, som havde modtaget en kopi af vores debut, der lige efter skulle i studiet.... men who knows. Det er i hvertfald sjovt at tænke tilbage på det nu.

3. March Of The Tripods ("Sons Of The System", 2010)

Et nummer, som Rune skrev, som jeg elsker, fordi det har så meget atmosfære og super atypisk for Mnemic. Det minder mig om et Tool-nummer, hver gang vi spiller det, og generelt kunne jeg godt tænke mig, at vi fortsatte i den retning.  

4. Jack Vegas (fra "Audio Injected Soul", 2004)
Fordi vores daværende sanger (Michael Bøgballe) stjal navnet fra en tyveknægt/spillemaskine på Stena Line-færgen på vej til Sverige. Nu er der flere af vores fans, der bruger "Jack Vegas" i deres nickname på nettet, hvilket er ret spøjst at se.

5. Blood Stained (Rhys Fulber's Euphoric Recall Mix) (fra "Mechanical Spin Phenomena", 2003)
Vi betalte 5.000 US Dollars for et skide remix af "Blood Stained"-nummeret og blev taget for hårdt i røven. Sådan er det i musikbranchen, man kan tjene mange penge på dumme musikere, desværre. Manden med de gyldne ører har jeg mødt alt for mange gange, og det er også derfor, jeg holder mig langt væk fra branchen. Især de skide amerikanere, der er fyldt med kun varm luft, big cars and nice cigars. Behold jeres lort, L.A!

Sons Of The System er ude nu.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA