x

Hej Matematik – Provinsen får os alle en dag

Hej Matematik – Provinsen får os alle en dag

– Du må kende dem her, du kan jo lide Nine Inch Nails, siger Søren Rasted og stikker mig vinyludgaven af Skinny Puppy-albummet "Rabies". - Prøv at se. Teksten er bare en lang række ord ud i en lang køre uden punktummer eller kommaer. Det må være svært at synge live, siger manden, der i mange år stod i baggrunden i Aqua, men for nogle år siden sprang ud som sanger, og nu elsker at stå i centrum, med en lidt bekymret tone.

Han bladrer videre i stakkene af vinylplader, der står op ad væggen i studiet The Lobby, hvor han sammen med nevøen Nicolaj har indspillet begge Hej Matematik-pladerne. Samlingen starter diskussioner om Søren Rislunds mundharmonikasolo på "Køb Bananer", Phil Collins' høreskade og karriere, og hvorvidt "Fore" med Huey Lewis & The News er en fed plade (hvilket vi bliver enige om, at den er), inden snakken falder på singlen "Party I Provinsen", der er en blandt flere sange på det nye album, "Alt Går Op I 6", som omhandler verden uden for København.

– Vi ville gerne tage lidt afstand fra den der københavnersmarthed, forbi man egentlig som oftest hellere vil have et party på god gammeldaws provinsmanér, siger Søren Rasted med et smil. – Det kan man også godt få i storbyen, men det handler om at slippe sig selv lidt mere løs frem for den der sur-for-en-sikkerheds-skyld storbysmarthed. Sangen opstod lidt som et tilfælde, hvilket nogle sange jo gør, og så havde vi heldigvis en bassist, der hedder Findsen, så der var noget at rime på.

Resultatet er en ørehænger, der allerede har hittet pænt, og kombinationen af det fængende omkvæd og et kompressorhorn viser sig også at være en tilfældighed, der opstod efter at et horn, Søren havde fået i fødselsdagsgave, kom med på turné.

– I starten var det meget en gimmick-ting, og der gik lang tid fra, at idéen kom frem, da vi var på turné, til at den kom ind i computeren, siger Nicolaj Rasted om tilføjelsen af hornet, der fungerer som hookline på "Party I Provinsen". – Så der var i lang tid bare linjen "Der er party i provinsen/med Düring, Storm, Teinvig, Rasted og Findsen" og så hornet. Det var elementerne, forklarer han, og Søren fortsætter:

– Den handler jo egentlig bare om, at det er os, der er på spil. 90 procent af alle job for næsten alle bands ligger jo på Fyn og i Jylland, og det er ikke, fordi vi siger, at de bare er bedre til at feste der, for det swinger også godt inde i Vega. Men det har nu altid været sådan, at når vi kørte af sted, så har vi sagt, at der er party i provinsen.

Singlen er ikke den eneste sang, der handler om livet i provinsen og på åbningsnummeret med den underfundige titel "Legendebørn" synges der om for første gang at forlade de trygge rammer.

– "Legendebørn" handler om at vokse op i et parcelhuskvarter, hvilket jo er kendetegnende for provinsen og forstæderne. Man følte sig lidt som en bonderøv, når man kom ind til København og mærkede storbylivet, og jeg tror, der var rigtig mange, der voksede op, hvor jeg gjorde, som flyttede ind til byen og blev ærkekøbenhavnere meget hurtigt og tog afstand fra det, de voksede op med. Jeg tænker på provinsen som en meget tryg ting med parcelhusveje med "Pas På Mig"-skilte. Det er som en vatpude, man bliver pakket ind i og beskyttet fra omverdenen med. Når man så flytter, vil man bare væk og ud og være fri. I virkeligheden burde man være mere nervøs, men det var man ikke, fordi man var så træt af at skulle fortælle Mor og Far alting. Det må du da i hvert fald have været, for dine forældre er da rimelig nazi omkring den slags, siger Søren grinende til den 16 år yngre Nicolaj, der er søn af Sørens søster.

Et kantet univers
Da Søren Rasted i 2007 sammen med den dengang ukendte Nicolaj Rasted lancerede Hej Matematik, gjorde det spøjse navn, viralvideoen til "Gymnastik" og det kortlivede Lazyboy-projekt, at folk ikke rigtig vidste, om dette var endnu en engangsforeteelse eller et langtidsholdbart projekt. Så hvornår gik det så op for duoen, at de havde endnu en plade i sig?

– Der er nogle numre på den første plade, der er ret observerende, men der er også nogle, der er lidt mere dybde i, og det var nogle af de sidste sange, vi lavede. Så allerede der havde vi ret mange følelser med i det, og vi var meget spændte på, hvordan det ville gå. Da det så gik rigtig godt i forbindelse med "Walkmand" og koncerterne, har vi ikke været i tvivl om, hvor meget vi skulle lægge i det, fortæller Nicolaj og fortsætter: 

- Da vi så skulle i studiet igen, begyndte vi at indspille en masse sange sammen med bandet, fordi vi var blevet så vilde med den lyd, vi havde fået, og den energi, vi havde, som var langt højere end det, man kunne høre på pladen. Men efter at have indspillet en god del af pladen, fandt vi ud, at vi ville tage noget af det af igen, fordi vi blev enige om, at vi havde mistet den nerve, der var vores force til at starte med. Vi har et kantet og keglet univers, som vi er ret vilde med at være kommet tilbage til.

Søren beskriver de skrottede sange som "for økologiske", men understreger samtidig, at koncerterne med de fire bandmedlemmer er en stor del af grunden til, at Hej Matematik stadig eksisterer, da den del af projektet er sjovere, end han kunne have forestillet sig. En af grundene til, at Lazyboy døde var da også, at det ikke var muligt at give koncerter på grund af de mange forskellige vokalister.

– Jeg tror altid, man har en drøm om, at noget fortsætter, når man bygger noget op, og i virkeligheden er det dét, der er det sjove ved at lave musik – at bygge op. Når man sidder deroppe, og man er på toppen og nærmest kun skal indfri andres ønsker, så er det, at man har et problem. Så det er vejen op, der er sjovest, siger Søren med slet skjult reference til storhedstiden med Aqua.

Med beslutningen om at synge på dansk har Hej Matematik sikret sig, at historien ikke gentager sig, samtidig med at deres tekster vil blive vendt og drejet af de fleste. Det overlevede de efter udgivelsen af "Vi Burde Ses Noget Mere", og derfor kom de danske tekster også lettere denne gang.

– Ja, det synes jeg, for jeg syntes egentlig ikke, vi havde så meget på hjerte første gang. Der malede vi mere nogle billeder, hvilket vi også gør denne gang, men de billeder, vi lavede sidst, var mere hakket ud i et udtryk som "Så Ka' De Lær' Det, Ka' De". Det var meget konsonant-orienteret, og vi fandt ud af, hvad Hej Matematik-sproget handlede om. Nu synes jeg, vi har lært at bruge det, så hver eneste sang på pladen har en klar mening. Der er en god historie i dem alle sammen, og så handler det produktionsmæssigt om at pakke dem ind i Hej Matematik-emballagen, som man også skal famle sig lidt til på den første plade. Den var måske også lidt blød, og måske fordi vi har spillet så meget, har vi tænkt, at det denne gang skulle være en lidt upbeat plade, siger Søren Rasted om "Alt Går Op i 6".


Det Si'r Sig Selv
Det nye album indeholder 11 nye kompositioner samt en coverversion af C-V. Jørgensens klassiske provinsbeskrivelse "Det Si'r Sig Selv", som duoen dog ikke mener var tænkt som et angreb på provinsen.

– For os at se er det ikke en lussing til provinsen, men nærmere en skarp tekst om at være snæversynet, og om ikke at være velkommen over for det, der kommer udefra, siger Nicolaj.

– Der er mange måder at analysere den på, og der er for eksempel et vers i sangen, som vi tror handler om Dalton-brødrene. Det er andet vers, hvor han synger: "Gud skal vide, at jeg hader at se dig holdt for nar/Af hjernedøde bønder på pedal-steel & dobro-guitar". Det er tyve år siden, han udgav det nummer, og der var Dalton næsten lige kommet ud, og nu er de lige kommet ud med et nyt album, så det passer meget godt, at vores version kommer nu. Og det første vers med "Der er næppe noget, der swinger som Bjerringbro By Night" tror jeg faktisk er ment positivt. Jeg tror, han mener det – det er ikke ironisk, slutter Søren med et lumsk smil.

 

Se Hej Matematik tale om kvinder og hornmusik på GAFFA TV


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA