x

Fallulah – Med Balkan-dans plantet i musikken

Fallulah – Med Balkan-dans plantet i musikken

Hun havde lige spillet på Start Festival og skulle videre til aftenens andet job. På Distortion Festival, ligeledes i København. Medierne havde endnu ikke fået færten af navnet Fallulah, og for at sikre sig, at der i det mindste kom nogen, hun kendte, gav hun flere venner tidspunktet for koncerten. Men så ændrede arrangørerne planen.

– Det var ret fucked up. Vi havde fået at vide, at vi skulle på 23.15. Men pludselig fik vi at vide, at vi skulle på før. Der var ikke noget at gøre, vi var nødt til at starte, så der stod ti mennesker, da vi gik i gang, siger halvt danske, halvt rumænske Maria Apetri. Kunstneren inden i navnet Fallulah. Hun fortsætter:

– Så var det bare noget med at tage en stor tår whisky og tænke: Vi skal have et show alligevel.

Netop sådan følte hun også, det endte. I løbet af første og andet nummer stimlede folk sammen, og til sidst var der proppet. Aftenen beskriver hun som den bedste livekoncert-optræden, hun har givet. Indtil nu i alt fald.

I dag er hendes debutalbum "The Black Cat Neighbourhood" færdiglavet og udkommer på Fallulahs 25 års fødselsdag 8. februar. Hendes førstesingle "I Lay My Head" har været Ugens Uundgåelige på P3, og hun blev i GAFFA januar udråbt til at være blandt dem, der bliver store i 2010.

Rumænsk far
Stilen placerer sig ambitiøst udadvendt i pop-skabeloner med kraftigt lån fra Balkan-traditioner samt et touch af forskelligheder som jazz, blues og folkrock. Under det hele ligger et tæppe af folklore og løssluppen festlighed, som hun blandt andet har samlet op fra sin ungdoms rejser med familien. Hendes rumænske far var i sin tid koreograf i Balkan-dans.

– Det har givet mig en utraditionel opvækst, fordi min far kom fra en anden kultur og dermed var så anderledes. Det har været fedt at se, at mine forældre ikke lod sig begrænse af, at de fik børn, og at de bare tog os med. Vi har blandt andet prøvet at optræde foran 10.000 rumænere, og de var helt vilde, fordi det var danskere, der optrådte med deres kulturarv. Det blev altid godt modtaget.

Omvendt har det efter eget udsagn også gjort hende rastløs, og det er ikke kun på scenen, at hun leverer en løssluppen energi. Hun startede med cha-cha-cha som 2-årig og gik til dans et par gange om ugen. Hun begyndte at skrive digte og sætte dem på køleskabet via post-it-sedler som 5-årig, og da hun hen imod slutningen af 2009 færdiggjorde sit album i et tæt samarbejde med producer Fridolin Nordsø (The William Blakes, Figurines, moi Caprice med flere) var det åbne kosmopolitiske sind også grundstenen for samarbejdet.

– Jeg lader mig ikke begrænse, og det var også det, der var så fedt ved at arbejde sammen med Fridolin, for det gør han heller ikke. Han er helt vildt åbensindet, og der er ingen musiksnobberi. Samtidig er vi vildt selvfede, når vi arbejder sammen, og det er vigtigt: At man fortæller, at man synes, den anden er dygtig.

Fulgte Florence And The Machine
Adskillige medier har indtil videre forsøgt sig med sammenligninger – særligt med navne som Florence And The Machine, Bat For Lashes og Marina And The Diamonds. Det er dog sammenligninger, som hun ikke selv er ubetinget enig i.

– Nu er det heldigvis kunstnere, jeg godt kan lide, så jeg er ikke stødt over det, men samtidig undrer det mig også, hvorfor jeg kun bliver sammenlignet med kvinder. Det er ikke fordi, jeg føler, der er nogen, der er udeladt, men sjovt, det lige er dem, og det er det jo, fordi vi er cirka jævnaldrende, vi er kvinder, og vi laver musik, siger hun og pointerer:

– Jeg ved ikke, om jeg vil fremhæve nogen af dem. Det er nok netop en god blanding.

De nævnte kunstnere har samtidig det til fælles, at de er slået igennem. De to førstnævnte med deres debutalbum og Marina And The Diamonds med en stribe sange, der har opnået stor popularitet. Fallulah selv står nu på tærsklen til at se, om det også bliver tilfældet for hende. Hun husker tydeligt Florence Welch fra Florence And The Machine, fra tiden inden nogen medier fik færten af hende.

– Jeg har fulgt Florence fra lang tid, før hun blev kendt. Det er måske et år siden, jeg fandt noget med hende i en lille artikel. Siden er det gået mega stærkt, og pludselig boomede hun. Jeg kan huske, at da tænkte jeg: Okay … jeg skal også til at få lidt fart på.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA