x

Hot Chip: Alvorlig elektronisk leg

Hot Chip: Alvorlig elektronisk leg

Der har været travlhed på dansegulvet, når Hot Chips mange energiske hits i årenes løb har braget ud igennem højttalerne med lån fra utallige genrer og masser af humor og overskud. Denne gang er tempoet blevet skruet en smule ned, og både på den instrumentale side og på tekstsiden har den elektroniske popgruppe lagt noget af legen på hylden for at nå frem til et mere helstøbt og tænksomt resultat.

GAFFA fik en snak Joe Goddard, der ud over at synge i elektropop-gruppen med forsangeren Alexis Taylor også har fingrene placeret på de mange synthesizere, computere og andre instrumenter i Hot Chips eklektiske musik. De udgiver i denne måned det fjerde album "One Life Stand", der viser en mere alvorstung side af de to frontmænd.

– Det er i bund og grund bare en kort pop-plade, men jeg synes, at det er det bedste album, som vi nogensinde har lavet. Der er stærk sangskrivning på albummet, og vi bruger instrumenter, som vi aldrig har benyttet før – blandt andet et rigtigt piano og mange live-trommer, fortæller Joe Goddard om albummet.

Hot Chip er gået i ny retning på deres femte album, hvor et mere sammenhængende lydbillede og et klarere udtryk har været i højsædet. Gruppen, der ellers har været kendte for deres elektroniske genremiks, har denne gang fokuseret på enkelte nye instrumenter, som er med til at skabe en råd tråd på albummet.

– Pianoet bliver brugt i mange forskellige slags musik, og der er meget forskelligt musik, som har haft indflydelse på vores lyd. Når vi har benyttet os af mange live-instrumenter på dette album, er det mest fordi, vi gerne vil bevæge os væk fra den larmende elektroniske musik og så være mere akustiske. Vi har været meget inspirerede af ældre musik på dette album, og vi prøver ligesom at vende os væk fra den moderne dansemusik, der ofte er meget digital, og som lyder mere aggressivt.

Et nyt sted i livet
Hot Chip har siden starten været meget bevidste om også at give lytterne en oplevelse på tekstsiden, på trods af at numrene ofte er velegnede til dansegulvet. Men fra blandt andet at give ironiske trusler om bøllebank i deres tidligere numre har de to nørdede frontmænd i gruppen denne gang noget andet på hjerte.

– Der er i hvert fald mindre af den jokende humor, som der var meget af på de tidligere albums, men jeg tror ikke, at folkene bag musikken er blevet mere seriøse. Vi laver stadig jokes og har det sjovt med musikken. Men der er færre fjollerier på selve sangene af en eller anden grund. Jeg tror, at vi gerne ville lave noget, hvor stemningen var den samme over hele albummet, og det har nok også haft indflydelse på det mere seriøse udtryk.

Albummet hedder "One Life Stand", og nummeret med samme navn handler også om et langt forhold. Hvorfor har det været vigtigt for jer?

– Det er det, som der foregår i vores liv nu. Både Alexis (Taylor, red.) og jeg er blevet gift og er rigtig glade, og det har været en vigtig del af, hvad der sker i vores liv. Alexis fik et barn med sin kone for seks måneder siden, og det er endnu en stor ting, der har påvirket stemningen på albummet, fortæller Joe Goddard.

T Pain møder Willy Nelson

Seriøsiteten har dog ikke gået ud over den musikalske leg og eksperimenterne, som gruppen har sat en ære i at bibeholde. Hot Chip har blandt andet taget fat i den berygtede autotune-effekt, som bliver benyttet på Alexis Taylors stemme i nummeret "I Feel Better".

– Jeg tænkte, at det ville være sjovt at bruge det på det nummer, fordi man ofte hører den effekt i amerikanske popsange, hvor T Pain for eksempel synger om at forelske sig i en bartender. Det er ofte meget positive og simple emner, men på "I Feel Better" behandler vi et mørkere og mere melankolsk emne, og jeg synes, at det var interessant at benytte autotune på den måde, fortæller Joe Goddard om sangen.

Hot Chip er ikke bange for at forsøge nye ting, og selvom gruppen ifølge Goddard ikke laver "åbenlyse mash-ups" af genrerne på den kommende udgivelse, bliver der stadig flittigt lånt fra både r&b, disco-musikken og selv fra de store sangskriveridoler som Bill Withers, Stevie Wonder, eller Willy Nelson. Det er det, der stadig gør Hot Chip til et af de mest spændende elektroniske navne i England i øjeblikket.

Hot Chip-diskografi:
Coming on Strong (2004)
The Warning (2006)
Made in the Dark (2008)
One Life Stand (2010)
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA