x

Finale: Nicolas Winding Refn

Finale: Nicolas Winding Refn

Alder: 39 år.
Civilstatus: Gift.
Profession: Filminstruktør. Nicolas Winding Refn, som også går under navnet Jang, har lavet "Pusher"-trilogien, "Bleeder" og "Fear X". I marts får Refns nye film premiere i det meste af Europa. "Valhalla Rising" har Mads Mikkelsen i hovedrollen som den stumme kriger, One Eye.

Kommer du fra et hjem med klaver?
– Mener du bogstaveligt eller metaforisk? Ja, jeg kommer fra et hjem med klaver. Der er jo mange i min familie, som har med musik at gøre (blandt andet Nicolas Winding Refns halvbror Kasper Winding, red.).

Spiller du selv et instrument?

– Nej. Jeg spillede på klaver... with disastrous results.

Synger du i badet?
– Nej.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?

– Nej. Og det har jeg ikke, fordi: A. Der er ingen penge i det. B. Det kræver for meget, at man skal være i søgelyset. C. Øhh. Det er sjovere, hvad jeg laver nu.

Hvad betyder musik for dig?
– Ligesom alle kunstformer, så er det en følelse. Jeg bruger meget musik i mit arbejde og alt, hvad jeg laver. Musik er tit den største faktor for, hvordan mange ting udvikler sig i film. (Hvordan?, red.) – Det er noget underbevidst. Tror jeg.

Hvor meget fylder din musiksamling?

– Den fylder meget. Både hyldemeter og gigabyte. Jeg har lige købt en grammofonpladespiller igen. Det skal ikke nødvendigvis være vinyl, men jeg holder meget af det.

Hvad er din yndlingsplade?
– Det må være AC/DC's "Highway To Hell", 1979. Jeg har set dem live. Det var i 1997, og jeg var til koncerten sammen med Kim Bodnia (som har medvirket i flere af Refns film, red.).

Hvad er den mest pinlige plade, du har stående i din pladesamling?
– Jeg har ikke noget pinligt. Jeg kan lide al slags musik. Jeg spillede Smølfepladen med Johnny Reimer for et par måneder siden, som jeg gik målrettet efter at købe i en brugtpladeforretning.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
– Ingen. Jeg ville aldrig synge på karaokebar.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
– New Orders "Bizarre Love Triangle". Den hørte jeg i 1986. Sådan var det jo bare.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?
– Åh gud. Det ved jeg sgu ikke. Det er virkeligt svært at svare på. Næste.

Hvad hører du helst søndag morgen?
– Hvad hører jeg meget for tiden? Jeg har lige fundet sådan et sjovt website med italiensk musik fra film, soundtracks, som kører søndag morgen. Beat Records (.it) har jeg haft meget glæde af, og man kan finde musik med alle de store italienske filmkomponister, Morricone for eksempel.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?

– Ingen. Det var tilbage i min ungdom, ikke nu. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvad det skulle være.

Hvad er den første sang, du kan huske?
– Hm. Jeg skal lige tænke tilbage. Jeg kan huske den første film. Det var John Hustons "Fat City", 1972. Min bror spillede meget Motown, da jeg var lille. Jeg kan huske, at jeg engang ville skrue ned for The Temptations.

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

– Næsten al musik. (Har du let til tårer? Du græd også i DR2-programmet "Den 11. Time", da I skulle skrive den der samtalebog..., red.) – Det kan jeg ikke udtale mig om. Haha.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
– "Highway To Hell"!

Har du været i operaen?
– Ja, og jeg holder meget af det. Det er noget tid siden, så jeg har ikke været i den nye Operaen. Jeg tror, det sidste, jeg var inde at se, var Wagner. Men det er mange, mange år siden, og jeg var inde og se den med min farmor.

Har du været på festival?
– Da jeg var yngre. Tre gange på Roskilde. Det er også mange, mange år siden. 20 år siden, eller deromkring. 15. Måske 16-17-18.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?

– Den, der gjorde mest indtryk, var, da jeg var inde og se Rat Pack i Radio City Music Hall i 1986 eller 1987 i New York, deromkring. Det var deres sidste turné. Jeg var inde at se koncerten med min mor, og Sammy Davis Jr. var for fuld til at gå på scenen. En anden koncert, jeg virkelig husker var godt, var Frankie Goes To Hollywood i 1985 også i New York. (Nicolas Winding Refn har boet dele af sin ungdom på Manhattan med sin mor, red.).

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?
– Michael Jackson, det kunne være virkeligt syret. Er man ikke altid lidt fan af Michael Jackson?
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA