x

Rasmus Nøhr - Ridder af kærligheden

Rasmus Nøhr - Ridder af kærligheden

Hvad er Fra Kæreste Til Grin for en plade som helhed?
- I den tid jeg var sammen med min eks-kæreste, tror jeg, at jeg skrev rundt regnet 25 sange, og før det havde jeg ikke skrevet en sang i et helt år, og vi var kun sammen i et lille halvt år. Og de handlede alle om, hvordan jeg lige havde det, og hun spillede altid en rolle. Havde vi lige været oppe at skændes, var jeg ked af det, var hun væk, savnede jeg hende, havde vi det godt, var jeg glad. Så har jeg samlet tolv sange, der har kogt vores ting ned sammen. Man kan se et skær af et forhold, der opstår og opløses igen, og hvad det har betydet for mig.

Fra Kæreste Til Grin
- Det var en sang jeg skrev, efter at vi havde været væk fra hinanden i 14 dage efter et skænderi. I sangen prøver jeg at se det fra hendes perspektiv. Jeg er måske den flirtende type, når jeg går ud, og jeg tror ikke, at jeg var hendes ordentligt. Og det viste sig, at det var jeg nok heller ikke.

Vintertræk
- Den skrev jeg, mens min eks var på et 14 dages skoleophold i USA, noget aerobatics! Jeg var helt vildt stolt over, at hun kunne flyve; jeg har selv højdeskræk. Jeg sad hjemme og var totalt uinspireret og savnede hende og gik i gang med at skrive om det. Det første vers, jeg skrev, lød "Helt alene, når jeg sidder i de sene timer med en stump melodi og ord, der ikke rimer. Har ikke sunget, siden du fløj din vej. Her er alt for mørkt og tungt uden dig". Det var præcis sådan, jeg havde det, og så var stilen ligesom lagt. Den handler også om at gå fra det mørke til det lyse. Foråret og sommeren kommer, selv om det ser mørkt og trist ud.

Øl På Bryggen
- Den er skrevet, mens jeg havde aller mest kærestesorg. Jeg ku' slet ikke ha' det. Så kom nogen kammerater forbi og sagde, at de skulle på bryggen og ville have mig med. Det sagde jeg nej til, men så hev de op i mig og sagde "det ska' du kraftedeme!" Så endte det med, at vi cyklede rundt hele dagen og hele natten fra fest til fest og mødte gode mennesker, det er det, som sangen handler om. Og i forhold til kæresten, lå det lidt i kortene, at det ikke ville varigt for evigt. Hun er ved at blive pilot og skal bagefter rejse til den anden side af kloden for at få arbejde; den problematik kommer lidt ind i c-stykket. Så er jeg kæmpe fan af Ida Corr og er rigtig glad for, at hun medvirker på sangen. Der er stort set tre harmonier på hele vejen igennem. Vi manglede lige et løft til omkvædet og det klarer Ida på bedste vis. Hun er bare skide god.

Alting Går I Ring
- Jeg havde en oplevelse af at være til bryllup hos nogle gode venner på landet. Det var en stor kærlighedsfest, og jeg havde det bare rigtig dårligt og begyndte at græde. Vi var gået fra hinanden, men jeg ringede til hende, men hun kunne ikke snakke, da hun skulle i byen og sagde "så skal du i øvrigt lade være med at overfalde dem, jeg kender". Jeg havde snakket med ham, der var hendes nye kæreste uden helt at vide, at han var det. Han spurgte så, om jeg havde været utro, jeg sagde nej. Så sagde han "prøv at høre her, vi er to fyre der står sammen på en bar, lad være med at lyve". Så indrømmede det jeg over for ham (vi taler om et – efter hovedpersonens udsagn – ubetydeligt sidespring i Jylland, red.). Det var, inden jeg vidste, at de lå og duskede, så det var bare "arrhhj mand!" Men jeg stak af fra brylluppet og gik ud og råbte op, det plejer jeg at få det godt igen af, men denne gang gik det bare slet ikke. Sangen handler om, at det ikke altid går. Jeg har nok altid haft det sådan, at hvis jeg hoppede ud, ville jeg nok altid lande på benene igen, men denne gang gik det ikke, der var ingen kære mor.  Måske har jeg været lidt forkælet tidligere, men dette var første gang, jeg mærkede konsekvensen af mine egne handlinger slå så hårdt.

På Værtshus
- Den sang, vi dansede til, da vi var kærester, var Medinas Kun For Mig. Det smukkeste for mig ville være at gå ud og danse, og dj'en spillede en sang, der handlede om, hvor vild jeg var med hende, og hvordan det er for mig at gå ud og drikke øl, og stå og tænke på, hvor godt vi passede sammen. Hun blev smukkere og smukkere, jo mere jeg fik at drikke, et univers, der bliver lidt mere svimlende, jo mere stiv man bliver. Det er min måde at skrive en club-melodi på. Jeg ved ikke, om den nogensinde vil blive spillet på et dansegulv, men det er lidt det, jeg har prøvet på.

Låne Mine Øjne
- Den handler om, at jeg troede, at hvis hun forstod, hvor højt jeg elskede hende, og hvor ked af det jeg var blevet, og hvor tydeligt jeg kunne se, hvor forkert det var, det jeg havde gjort. Hvis jeg kunne få hende til at se det, så ville vi måske kunne finde tilbage. Hvis hun kunne se det med mine øjne, håbede jeg at hun kunne tilgive mig. At hun kunne se, at kærligheden var større end det fejltrin, der var blevet begået. Men der var ingen kommunikation, hun var ikke interesseret i bare at gå en tur og finde ud af det. Der var ikke noget at gøre.

Sød Musik
- Tim Christensen er med på mellotron, hvor man kan høre ham tydeligere end på Alting Går I Ring, hvor det bare er stryg på omkvædet. Her har han en hovedrolle. Vi prøvede et miks, hvor den ikke var skruet så højt op, og så lød det som nogen, der prøvede at være strygere. Jeg synes, at mellotronen skal være så høj, at man ikke er tvivl om, at det er en mellotron. Så er Kim Larsen og Wili Jönsson med på kor. De var meget professionelle og klarede det med det samme. Den er skrevet på et af de tidspunkter, hvor jeg var allermest ked af det. Der var mange sørgelige sange, og det, som jeg ville, var at sætte ord på kærligheden i det sprog, jeg allerbedst kan lide: musik. Og det musik, der kom ud af mig var hende; havde hun ikke været der, havde det ikke lydt sådan.  Jeg har været hårdt ramt en gang før, men det var da jeg var 21 år, det er 15 år siden.

Dragen På Din Ryg
- Den er lidt i overført i betydning, det må folk selv fortolke. Men jeg sender sangene til hende, og får en opringning af ham fyren der fortæller, at de er blevet kærester, og siger til mig, at hun viser mine breve frem og at de ligger og griner af dem i sengen. Han siger at jeg bare skal stoppe. Og det at komme til min og Louises fælles vens fødselsdag og synge mine, ordret 'ynkelige serenader', det synes han var under standard for den store Rasmus Nøhr. Det var sådan han sagde det. Så ringede jeg til hende da hun ikke havde afleveret mine nøgler i flere måneder, hvilket jeg tog som et spinklet håb, da vi var enige om at hun skulle give mig dem tilbage når det var helt slut. Hun kommer så op med nøglerne, men smider dem bare ind af brevsprækken. Jeg kigger ud og ser hendes drage på ryggen (Læs: hendes tatovering, red.) gå forbi. Selv om den er smuk og flot tænkte jeg også, 'hvorfor finder sådan en lille pige på at få sådan en'. Så fandt jeg ud af, at det er den der passer på hende, og hvis du gør hende ondt er det det sidste du ser af hende. Du forstår det først når hun går; så giver det hele mening.

Dumme Hjerte
- Ja, det ligger nok i titlen, jeg var ikke helt så glad. Den handler om at gerne ville leve livet, selvom man ikke har en kæreste. Man gad godt ha' det men livet er sgu fedt nok alligevel, man skal nok finde ud af det. Men handler også om at blive svigtet, ' så la' mig da være i fred! Jeg har en kammerat, Gustav, han har aldrig været forelsket, han har aldrig haft en kæreste, men han har det sgu da fedt. Det gad jeg da også godt, men sådan er jeg altså ikke udstyret. Det har været mit barometer, mit kompas, alt har det, siden jeg var teenager, handlet om hvem jeg har været forelsket i, om hun ville ha' mig eller hvad. Der har været så meget bullshit på den konto, at det har været svært at vurdere, om det har været det hele værd. Men jeg vil alligevel ikke have været det foruden, jeg må lære at leve med det. Men jeg skal også lære at være en lidt bedre kæreste, så skal det nok gå.

På Stranden
- Kim Larsens producer, Poul Bruun, bad mig om at komme med et bud på en sang til Povl Dissings nye plade, dette var mit bud. Den handler om en gang, hvor jeg var i Rom, hvor jeg følte at mine egne problemer skrumpede i forhold til Roms historiske storhed. Der blev jeg for første gang opmærksom på, hvor rart det er at være lille og ubetydelig. Det gør ingen forskel, hvad jeg egentlig stiller op med mit liv, Rom skal nok blive til en ruin alligevel. På stranden, kan rumme den samme storhed. Hvis du så kan finde en lille sten med hul i, så kan du se hvor lille bitte, du kan være, når du kigger gennem hullet på den.

En Lille Ny (Sang)
- Den handler om, at jeg bliver sgu glad, hver gang jeg synger. Man kan stå op og se, at det regner, og at det er surt udenfor. Men når først man kommer ud at gå, og der kommer lidt lys, så dukker der altid en sang op, altid, nogen gange bare nogle få toner. For mig slår det næsten aldrig fejl; når jeg går ind i musikkens verden, bliver jeg bare gladere. Når man som jeg tror på, at universet er levende og hænger sammen, så er musikken også levende. Selvfølgelig er der meget, som er håndværk, men der er også den inspiration, der kommer flyvende i vinden. Den her sang er skrevet på 10 minutter, lige efter jeg skrev Alting Går I Ring og samme dag, som jeg skrev Pigen Med Det Røde Telt. En Lille Ny (Sang) er også et svar på Alting Går I Ring, som er så sørgelig. Kom nu, du kan spille guitar, du har fået lov til at elske en skøn kvinde, så er det heller ikke værre!

Pigen Med Det Røde Telt

- Jeg synes godt, man kan fornemme, at den er hurtigt skrevet. Den er umiddelbart bedre og friskere i teksten og er ikke fortænkt. Den handler i virkeligheden om at tænke tilbage på en skoleforelskelse i sådan cirka 9. klasse. Jeg boede selv på campingplads med mine bedsteforældre, og der var en masse unge fra hele Danmark samlet på den samme campingplads. Vi var intenst sammen, vi legede på den samme strand, vi spillede minigolf sammen, og når ferien var slut, så forsvandt man fra hinanden igen. I min specifikke sommerferiehistorie kommer jeg ned og finder en lys flække i græsset, som pigen med det røde telt er en metafor for. Jeg synes, den passer på, hvad jeg håber denne kærlighedshistorie bliver til, et varmt minde. Jeg var 37, og jeg elskede hende sindssygt højt. Det er det, som jeg håber, at jeg får ud af hele denne tur.

Se også Rasmus Nøhr fortælle om de nye sange på GAFFA TV.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA