x

Nekrolog: Mark Linkous

Nekrolog: Mark Linkous

Den amerikanske sangskriver, musiker og producer Mark Linkous døde forleden. Han begik selvmord lørdag den 6. marts i Knoxville USA under et besøg hos nogle venner. Mark Linkous var synonym med bandet Sparklehorse, der nåede at udgive fire album af høj kvalitet.

At Linkous var en sårbar sjæl, der gennem hele sit liv døjede med svære depressioner, kunne høres tydeligt i Sparklehorses dæmpede musikunivers. Teksterne var som skrøbelige fabler fyldt med eventyragtige skabninger, der kunne besejre alverdens ondskab. Det sammenholdt med Linkous' ofte hviskende vokal og musikkens drømmende lydspor skabte ren magi. Linkous var tilmed en fuldendt sangsnedker med øje for den gode melodi. Det gjorde helheden hypnotisk og sært dragende.

Allerede i 1996 under en turné i England med Radiohead smagte Linkous på døden for første gang. Med en overdosis af valium, antidepressiv medicin og alkohol faldt Linkous i en dyb rus, hvor han lå bagoverbøjet i 14 timer med benene op under sig. Det resulterede i et hjertetilfælde, hvor sangskriveren var klinisk død i to minutter. Den oplevelse prægede Linkous resten af livet og især hans musik.

Mark Linkous var dybt respekteret af sine musikkollegaer, hvor han blandt andet arbejdede sammen med Tom Waits, Vic Chesnutt, PJ Harvey,  Fennez, A Camp (Nina Person, The Cardigans) og The Flaming Lips. Et halvt år før sin død indspillede Linkous albummet "Dark Night Of The Soul" med den feterede producer Danger Mouse og filminstruktøren David Lynch. Et album der blev stoppet af EMI på grund af ophavsrettigheder. To dage før Linkous' død blev det offentliggjort, at albummet vil blive udsendt officielt i år. Der foreligger også et næsten færdigindspillet Sparklehorse-album, der var sat til at udkomme på pladeselskabet ANTI.

Mark Linkous var midt i en skilsmisse, der ifølge familien påvirkede ham meget. Som følge af skilsmissen stod han for at skulle flytte fra North Carolina til Knoxville, hvor han havde indrettet et nyt pladestudie. Med det som trøst virkede Linkous glad for fremtiden og gav udtryk for, at han glædede sig til at komme tættere på  nogle nye gode venner.  

Men sandheden var måske en anden, for med Linkous' svingende sindstilstand lå dette triste punktum måske i kortene. Under et besøg hos to venner i Knoxville den skæbnesvangre lørdag aften drak Mark Linkous store mængder alkohol og blev pludselig meget oprevet over en sms. Vennerne prøvede at få ham i tale, men uden held. I ren affekt styrtede han op på husets første sal, tog sin pistol og gik ud i en sidegade, hvor han skød sig på tragisk vis.

"Sad & Beautiful World" fra 1996 beskriver Mark Linkous' skrøbelige sind på smukkeste vis. Verden er blevet mere trist uden Mark Linkous.
 
Diskografi:
1995: Vivadixiesubmarinetransmissionplot
1999: Good Morning Spider
2001: It's A Wonderful Life
2006: Dreamt For Light Years In The Belly Of A Mountain

Alle album anbefales på det stærkeste. Undertegnede oplevede Sparklehorse live to gange på Vega, hvor Mark Linkous virkede sky og tilbageholdt. Her blev der sat tyk streg under Sparklehorses sarte univers.  

Mark Linkous' præcise alder er uvist, men han var i 40'erne.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA