x

Top Fem: Sterling

Top Fem: Sterling

Den dansksprogede elektrorock/-pop trio Sterling har siden debuten "Solo Danser Mama Sjus" fra 2004 tilkaldt sig opmærksomhed med finurlige rim og intertekstuelle referencer, som mest af alt fortæller en historie om et band, som tager den danske musiktradition og sangskrivning seriøst. Det var dengang, "Lyssværd" og "Ubesvaret Opkald", som blev udgivet på ep året efter, var radiosinglerne. Hvis Nephew spiller elektrorock med engelske strofer, så er Sterling den synthpoppede lillebror, som vækker genklang af navne som Kliché og Gangway.

Netop Henrik Balling fra hedengangne Gangway har co-produceret to af pladens numre, heriblandt førstesinglen "Spring For Dit Liv", mens den københavnske trio selv har drejet på knapperne og produceret resten af deres tredje album "Tonemaskinen", som udkom i mandags. Albummet har også givet plads til "Liv På Mors?", som var med på "Hjemstavn"-antologien fra 2007, og som indikerer, vi har at gøre med et band, der bevæger sig på begge sider af den ironiske tærskel. På den ene side åbenhjertig, ærlig pop, på den anden side et ironisk greb i slidte mundheld.

Jonas Linnet, Ole Jeppesen og forsanger Mads Nygaard fortsatte turen med "Yndigt Land", der åbnede med "Er Ikke Rigtig I Mit Hoved" i 2006 - men tog derefter en detour og rettede sig mod det internationale marked med engelske oversættelser af albummet på "Celebrations", der udkom i 2008. Med "Tonemaskinen" er de tilbage, hvor de har det bedst; på dansk.

Sterling har lavet denne lidt utraditionelle top fem, hvor de blandt andet konkluderer, at "...videnskab og popmusik er en hot hot hot combo". God læselyst.

Novopop Recording Studio, Valby

Sterlings ormehul. Vores helt eget lydstudie beliggende i et af Københavns sidste Klondyke-lignende kvarterer. Kodeord: Gammelt gear, bløde møbler, kaffe på kanden og billig vin i dyre sodavandsglas. Vi elsker det, det er vores (og bankens - nok mest bankens). Kom forbi og slå en trille - så optager vi det.

Illustreret Videnskab
Eksakt videnskab og popmusik er en hot hot hot combo. På samtlige udgivelser med Sterling forefindes der tekster, der er dybt inspireret af den populærvidenskabelige pamflet. Så ja, det er sandt hvad anmelderne siger: "Børn af fulde folk har ikke monopol på sandheden. Man bliver klogere af at høre Sterling."

Risotto
Mad med fedt er på vej tilbage for alvor. Fløde, smør, andefedt, friture, æggeblommer, ost i alle afskygninger. Ord, som snart ikke længere vil ødelægge den hyggelige stemning i landets samtalekøkkener - men som vil føre til bredere smil og måske også hofter. Risotto er et godt sted at starte, da det minder lidt om risengrød (og det kender de fleste).

Georg Metz
Flot fyr, frækt navn (nødrimer på sex). Blev du tabt i risottogryden som spæd (...eller er du bare konstant på kur), er det værd at vide, at huskekager ikke feder - og efter at have fungeret som irettesætter i en snart sagt en menneskealder er Georg nu en fremragende konditor. Han sniger sig ind på vores top fem skarpt forfulgt af Volvos B18-maskine fra 1961. Den må I ikke høre om.

Den jyske længdebane
Jernbanen kom til Østjylland i 1862, da strækningen Århus-Randers blev indviet for fuld damp. Fra 1869 kunne rejselystne jyder og andre skidtfolk endda tage toget helt til Aalborg for at nyde et glas. Sterling fejrer disse to historiske kendsgerninger hvert eneste år med custom-made surstrømning (som vi har haft i lommen i et kvartal) og Jonas? bedste hjemmebrændt, der - ganske som kærlighed - gør blind. Kom og vær med!

"Tonemaskinen" er ude nu på Speed Of Sound/Alarm Music.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA