x

Singer-songwriteren Magnet på Rust i aften

Singer-songwriteren Magnet på Rust i aften

Når Even Johansen om få timer går på scenen på Rust, er det første gang, han spiller på dansk jord. Han har haft en del medvind i sit hjemland. Senest har han modtaget en Alarmpris på By:Larm-festivallen i Bergen.
GAFFA.dk møder en uformel Even Johansen i lobbyen på Hotel Phoenix.

Hvor længe har du komponeret og spillet musik?
– Jeg er vokset op med musik, har spillet i band med mine brødre, siden jeg var lille. Jeg fik min første guitar som seksårig, en guitar med fire strenge, men man må jo spille på de strenge, man har, det har jeg dyrket gennem hele livet.

Hvor har du din musikalske inspiration fra?
– Jeg har været præget af mine forældres musiksmag. Min far lyttede meget til Frank Zappa og Beatles, mens min mor var til country som Patsy Cline. Det har jeg fået med i rygsækken, men med tiden har jeg fundet mit eget musikalske spor. Bygyndte at lytte til Bob Marley, Clash og The Police fra tidlig alder. Jeg er meget til punk og reggae, men Kraftwerk har også haft stor betydning og lagt grunden til den elektroniske linje i min musik. Ellers er musikken fra Disneyfilm også en inspirationskilde. Der skal være rum for flere lag i min musik.

Melankoli er positivt
Even Johansen har boet 10 år i Skotland og England. Alligevel betyder de norske rødder meget i hans musik:
– Det, som er specifikt norsk i min musik, er den postpunk, der bliver dyrket meget i Norge. Der er nogle grupper fra Bergen, som har betydet meget for mig. Store helte i mine øjne.

Hvorfor navnet "Magnet"? Hvor kommer det fra?
– Da jeg var 13 år, var jeg i USA og blev meget syg på grund af jernmangel. Min far tog mig med til doktoren, og jeg fik nogle vitaminer. Som trøst fik jeg en fake-tatoo tatoveret på armen af en magnet, så dér stammer det egentlig fra.

At fyren, der sidder over for mig, er en magnetisk person, er en anden sag, men det virker han tilsyneladende ikke bevidst om.

Du har valgt et kendt Bob Dylan-nummer, "Lay Lady Lay" på din seneste cd "On Your Side". Hvorfor lige det nummer?
– Jeg elsker nummeret. Har en stor respekt for det og for gigapoeten generelt. Derfor ville jeg gerne indspille en ny version og lave det til en duet. Jeg fik kontakt til Gemma Hayes i London og fik hende med som kvindelig vokalist på nummeret. Vi indspillede det på en dag, som det sidste på pladen.

Mange af numrene på "On Your Side" har ret positive titler, fx "Everything Is Perfect" og "Where Happiness Lives". Jeg synes, de står lidt i kontrast til den mere melankolske stemning på pladen. Hvad skal det afspejle?
– Som udgangspunkt er melankoli noget positivt for mig. Jeg ser skønheden i det sørgmodige, det skaber dynamik og det løfter tilværelsen op på et højere plan af kontraster. Faktisk er det en opløftende plade. Jeg søger de enkle billeder som fx det smukke billede af høsten. Der er noget fint i det.

Føler sig jomfruelig
Magnet er på en længere turné. Han har lige været i Tyskland og efter Københavnerbesøget skal han turnere to måneder i England.
– Jeg kan godt li' at rejse, men jeg er lidt ræd for at flyve.
Det er pointen at få musikken ud til folket og dele de specifikke oplevelser med publikum. Det er nydeligt. Men det er første gang, jeg skal spille på dansk jord, så jeg føler mig helt jomfruelig.

Den megen koncertvirksomhed levner ikke megen plads til nye indspilninger:
– Jeg har haft enormt travlt på det seneste, så jeg har egentlig ikke haft tid. Jeg skal have ro til at blive inspireret på ny. Jeg har nogle grydeklare tekster i skrivebordsskuffen og en overordnet plan for den næste plade.

Mød Even Johansen alias Magnet i aften på Rust kl. 21.
Entre: 60 kr. Der er stadig flere billetter.

Magnet spiller også på Spot 10 festival i Århus d. 5-6. juni Århus

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA