x

Rasmus Nøhr – Vind i sejlene - hul i skroget

Rasmus Nøhr – Vind i sejlene - hul i skroget

Han stod bag succesfulde DM i Rock fra '91-'98, har penduleret mellem Danmark og USA, blandt andet for at leve livet som backgammonhaj, i efteråret vandt han en mindre formue i pokerspil, men han tabte til eks-kæresten, i kærlighed og i fire på stribe. Og det er hende, "Fra Kæreste Til Grin" kredser om. Rasmus havde et – for ham ubetydeligt – sidespring, og efterfølgende kæmpede han en indædt, men forgæves kamp for at få hende tilbage. Et hæsblæsende forløb, der uigenkaldeligt sluttede, da Rasmus plantede en knytnæve i fjæset på pigens nye kæreste. Rasmus fortæller:

Vabler i røven

– Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at få hende tilbage, jeg oplevede en vanvittig kærlighed, hende ville jeg stifte familie med. Det var for mig det vigtigste i verden, så skråt op med Afghanistan! Jeg ringede, mailede og sendte breve og cyklede, 14 dage i træk, til 10 kilometer syd for Roskilde, hvor hun gik og boede på pilotskole, og lagde blomster, jeg havde plukket i vejkanten, foran døren. Hun skulle vide, at jeg kæmpede og led for kærligheden. Jeg fik vabler i røven – det kan man ikke få med tog. Jeg hørte ingenting og besluttede, at jeg ville orkestrere den bedste tænkelige dag for hende.

- Det vildeste, jeg kunne finde på var at få Nik & Jay til at hente hende i en Ferrari, men hvordan skulle jeg lige få det iværksat. Så ringede en veninde og sagde, at hendes kæreste lige havde købt en Ferrari, og om jeg ville have en tur. Det så jeg som et tegn. Jeg lagde en ambitiøs plan. Ferrariejeren og en af min eks' veninder, som jeg havde allieret mig med, hentede hende i luksusøsen, kørte hende til D'Angleterre, hvor hun blev indlogeret i den suite, som Dalai Lama havde boet i to dage tidligere; der skulle være god karma. Så mødtes hun med veninderne; de gik alle i spa og drak champagne. Så hentede Tue West dem i cykeltaxa og spillede et af mine nye numre, Sød Musik for dem. Jeg var overbevist om, at hun måtte føle det samme som mig, når hun hørte den!

- Tue kørte dem til Tivoli til dug og dækket bord. Til sidst blev de kørt i en af D'Angleterres "limoer" til WhoMadeWho-koncert. Jeg havde lagt et spil fire på stribe, af plastic, på sædet i bilen, så hun kunne se, at det var fra mig. Men lige meget hjalp det. Noget tid senere stod hun og hendes nye kæreste ved min hoveddør midt om natten. Til sidst sagde han "skrid, din taber" og smækkede med døren. Jeg åbnede den og stak ham en. Det var slut. Jeg var lidt rystet bagefter, men hvad skal man gøre, kærlighed er den største drift, siger Nøhr og fortsætter:

– Samtidig gik det fint med musikken. Året forinden havde jeg ikke skrevet en eneste sang, men efter jeg mødte hende, skrev jeg 25 stykker, blandt andet tre på en dag. Men hvad hjælper det at have vind i sejlene, når der er hul i skroget. Sådan var det, men senere havde jeg det okay med forløbet. Jeg havde kæmpet så hårdt og satset alt. Det viste, at jeg har et godt hjerte, hvilket har styrket mit selvværd.
    
Rebelsk dansktop

Det var ellers på lidt af en bopæl, føromtalte nævekamp fandt sted. I anledning af interviewet inviterede sangeren denne skribent inden for i privaten, mere præcist i en omkring 200 km stor lejlighed i indre by, som Nøhr deler med to kammesjukker, komplet med trommesæt i dagligstuen og en masse andet musikgear. Og på trods af den uforløste kamp er sangeren ikke til at skyde igennem på dagen. En del af forklaringen er tilstedeværelsen af en smuk, purung kvinde, som GAFFA ser et glimt af på dagen, da hun er på vej ud af døren:

– Jeg har det for fedt, og selvom det har været tunge emner, jeg behandler på "Fra Kæreste Til Grin", har det samtidigt været den sjoveste plade jeg har lavet.

Umiddelbart paradoksalt, da tekstuniverset er anderledes dystert end på eksempelvis Nøhrs hit fra debuten, "Det Glade Pizzabud", men sådan hænger det ikke sammen, fortæller sangeren.

– "Det Glade Pizzabud" er faktisk en mørk sang, som handler om manden på gulvet, der ikke har en krone på lommen, og hvis liv er alt andet end vellykket. Det er for mig en rebelsk sang, en punksang. Det, som jeg gjorde, var at indspille den i den mest tænkelige provokerende stil – i dansktop-version.

Hash eller gas

Sådan lød titlen på Rasmus' bidrag til Christiania-pladen nummer to, og Rasmus går da heller ikke af vejen for en koger i ny og næ.

– Jeg ryger stadig den fede – som da jeg så Champions League med vennerne i går – og er i en alder af 37 begyndt at ryge smøger; det er superfedt. Mig og min nye kæreste elsker at ryge Kings i badekarret (lidt af et badekar, må denne skribent lige tilføje), men jeg tager også længere pauser fra humørtobakken, som for eksempel da jeg indspillede størstedelen af den nye plade.

Hvis man tilføjer "olin", er der til gengæld masser af "gas" på blandt andet nummeret "Sød Musik", hvor d'herrer Kim Larsen og Wili Jönsson medvirker med karakteristisk kor.

– Da jeg indspillede sangen, tænkte jeg, at det ville være fedt at dubbe et vaskeægte Gasolin'-kor. Jeg kontaktede Kim Larsen, som var frisk og sagde "skal jeg ikke tage Wili med?" Det var næsten for godt til at være sandt.

Det er ikke hvem som helst, der ringer til Larsen for at få ham til at medvirke på sin plade – og får et ja – men Nøhr og nationalskjalden har en farverig fortid sammen.

Trafficking og politikerlede

– Det startede med, at min perkussionist, Rune Harder, blev spurgt om at medvirke på Larsens nye album, hvilket altid havde været hans vildeste drøm. Det var to uger, før vi skulle på turné, så det var ikke den bedste timing, men jeg ville ikke stå i vejen for Rune. Senere ringede producer Poul Bruun så til mig og spurgte, om jeg ville synge kor. Jeg sagde selvfølgelig ja. Jeg synes, at Kim Larsen er den største komponist, sanger og tekstforfatter. Han er det nationalikon, jeg ser mest op til; jeg er kæmpefan, så kan de komme med deres Grammyer og P3 Guld. 

- Jeg var noget "starstruck", og det var lidt nederen, da jeg tror, at det er det, som irriterer Kim allermest; det er heldigvis anderledes i dag. På samme tid havde B.T. bedt mig om skrive en række blogs om det samfundsmæssige emne, der lå mig mest på sinde; det var og er trafficking. Jeg fik den idé, at de handlede kvinder kunne omskoles til sygeplejersker, hjemmehjælpere  og sundhedsassistenter, hvilket der var massiv mangel på, på det tidspunkt. Jeg kontaktede Social- og Sundhedsskolen og en advokat, der sagde, at der bare skulle tilføjes en linje i udlændingeloven, for at de kunne få opholdstilladelse, og at det hele så kunne lade sig gøre.

Sagen fik stor mediedækning, blandt andet blev vi bakket op af SF, Naser Khader og Ritt Bjerregård. Vi endte til sidst med at få statsminister Anders Fogh i tale, direkte på TV, og spurgte ham, om det virkelig kunne tolereres, at der fandt menneskehandel sted, og herskede mafiatilstande, i Danmark. Han sagde, at han ville se på sagen inden nytår, men det gjorde han selvfølgelig ikke. Efterfølgende meldte jeg mig ud af politik. Undervejs fik vi stablet en støttekoncert på benene i Cirkusbygningen. Jeg ringede rundt til alle mulige folk og spurgte blandt andre Kim, om han ville medvirke, og han sagde ja; det var helt fantastisk, afslutter Rasmus.

Om Rasmus Nøhr:
- huserede i kasinoer rundet omkring i USA og kørte galt i Arizonas golde ørken. Var totalt dehydreret og i overhængende livsfare, da han blev indlagt på hospitalet.
- er vaskeægte københavner. Født på Nørrebro og hylder blandt andet byen på det aktuelle nummer "Øl På Bryggen".
- hans første band – fra teenageårene – spillede, med hans egne ord, "jugoslavisk heavy".
- er droppet ud af såvel gymnasiet som HF og har været i lære som kok.
- gik fallit, da DM i Rock gik konkurs i 1998.
- lånte 100.000 kroner af en ven for at indspille sin første soloplade.
- meldte sig til DR's Karrierekanon i 2004 og fik efterfølgende kontrakt med Copenhagen Records.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA