x

Cypress Hill ruller igen

Cypress Hill ruller igen

Siden 2004, hvor vi sidst hørte fra Cypress Hill, har de blandt andet turneret, arbejdet med soloprojekter, og ikke mindst afviklet kontrakten med Sony Music. Da samarbejdet med Sony ophørte, måtte gruppen nemlig i gang med en mængde fodarbejde for atter at kunne udgive.

– Vi blev nødt til at finde nye folk, og organisere det hele fra bunden. Alt skulle på plads både inden for gruppen og uden for gruppen. Forretninger, fortæller Sen Dog. – Det tog længere tid, end vi havde regnet med, men vi er her da stadig.

15. januar i år skrev gruppen så under på en ny kontrakt, denne gang med Priority/EMI. Det endelige resultat hedder "Rise Up" og er på hylderne 6. april. Pladen gennemsyres af hårde guitarer og tunge trommer, og gæstelisten tæller flere prominente rocknavne end hiphop-ditto, eksempelvis Tom Morello (Rage Against The Machine, eks-Audioslave), Mike Shinoda (Linkin Park) og Daron Malakian (System Of A Down).

– Det er en stor del af Cypress Hill. Ikke bare som et band, men også fordi vi voksede op med bands som Kiss, Black Sabbath og Led Zeppelin, siger Sen. – Rock 'n' roll har altid været en stor del af vores liv, og vi ved, hvordan man blander det med hiphop.

Cypress Hill er også en af de få grupper, ud over Rage Against The Machine, der rigtig har haft succes med at blande genrerne. Deres fans er dog heller ikke en lukket kreds af hiphoptilhængere, men et bredt spekter af forskellige subkulturer. Cypress Hill er velkomne stort set alle steder, og spørger man Sen Dog, hvilken form for hiphop han laver, mener han heller ikke, den kan sættes på noget landkort.

– Vi er internationale! udbryder han. – Vi er westside, eastside, alle de sides, du kan komme i tanker om; vi er der. Vi krydser grænser. Vi er den eneste rapgruppe, der har været på turné med Metallica.

Ice Cube kaldte i Westside Connections diss-track "King Of The Hill" gruppen for "Hip hop hippies." Cypress har altid sunget om politik, tjald og fede tider, og den nye plade gæstes af galarkomikerne Cheech & Chong, så Sen Dog synes faktisk ikke, der ligger nogen tilsvining i udtrykket.

– En stor del af min viden har jeg fra hippiefolk, og jeg har det da fint med at blive sammenlignet med dem, siger han. – De ændrede hele kulturen, den tager jeg gerne på mig.

Slap af og lav plader

"Rise Up" er blevet til på kunstnernes præmisser. Fokus har været at nyde processen, og ikke tvinge noget igennem. At slappe af, og lade kreativiteten fødes selv ud af den gode stemning.  Sen Dog mener, dette velbehag er en vigtig faktor, når man laver et album.

– De opfanger stemningen i studiet igennem musikken, og hvis den ikke er hundrede procent naturlig, kan de mærke det, siger han. – Så skipper de forbi sangene, og undlader at anbefale pladen til deres venner. Hvis vi har det godt, mens vi laver vores musik, får vore fans det også godt af at høre den.

En anden ting, der altid er en central drivkraft i Cypress Hills musik er det narkotiske stof cannabis. Gruppen er siden karrierens start blevet verdensberømt for sange som "Hits From The Bong", "I Wanna Get High" og "Dr. Greenthumb", og står i manges bog lige under Bob Marley på listen over de mest marihuana-prædikende musikere i verden.

Der findes en påstand om, at cannabis skulle gøre brugeren mere kreativ. Sen Dog bakker den op, og mener ligefrem, stoffet har en effektivitetsfremmende effekt.

– Jeg får flere idéer, hurtigere. Det er et inspirationsværktøj, siger han. – Igennem historien har kunstnere altid brugt bevidsthedsudvidende midler. Malere bruger et eller andet for at komme ind i deres specielle, kreative trance, og det er uden tvivl også det, cannabissen gør for mig.
Også på "Rise" Up bliver gruppens foretrukne hobby prist, og hele tre sange bærer budskabet i titlen. "Kush", "Light It Up" og "Pass The Dutch" vidner om, at Sen Dog ikke lyver, når han siger, at han "ryger hver dag."


Diskografi:

Cypress Hill (1991)
Black Sunday (1993)
III: Temples Of Boom (1995)
IV (1998)
Skull & Bones (2000)
Stoned Raiders (2001)
Till Death Do Us Part (2004)
Rise Up (2010)
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA