x

She & Him – Den klassiske popsang lever

She & Him – Den klassiske popsang lever

Da den amerikanske skuespillerinde Zooey Deschanel i 2006 fandt sammen med sangskriveren M. Ward under navnet She & Him, var verden ikke ligefrem forberedt på, at resultatet ville blive det usædvanligt charmerende album "Volume One", der dyrkede de klassiske popdyder og så stort på moderne tendenser og modeluner. Ikke mindre overraskende var det, at M. Ward, der på det tidspunkt havde fem soloplader på samvittigheden, overlod al sangskrivningen til Deschanel, der primært var kendt for at knuse hjerter med roller i film som "Elf" og "Almost Famous".

– Den første plade overraskede mange mennesker, fortæller M. Ward med det borgerlige navn Matthew, der siden dannelsen af She & Him også har slået sine folder i gruppen Monsters Of Folk. – Nogle troede, at pladen kun indeholdt coverversioner, og de anede ikke, at Zooey havde skrevet alle sangene undtagen to. Folk forventer ikke gode sange fra en, der ikke er kendt for at være sangskriver, men i stedet primært arbejder som skuespiller.

Zooey Deschanel var dog ikke helt ubekendt med rollen som sangerinde inden duoens dannelse, da hun i en årrække havde gjort sig i cabaret-gruppen "All The Stars Were Pretty Babies", der optrådte med klassikere som "Stormy Weather" (Ethel Waters) og "You Made Me Love You" (Al Jolson). Men med She & Him beviste hun sig øjeblikkeligt som sangskriver, og stilen holdes på "Volume Two", hvor de to musikere slår fast, at dette er et langtidsholdbart projekt. Sangskrivningsevner til trods er der imidlertid igen blandt originalerne inkluderet to coverversioner, dog af den mere obskure slags.

– Vi spiller hele tiden coverversioner, og vi ville have dem med, som vi syntes var de bedste og mest personlige. Så det er lige meget, om de er kendte eller obskure. Det skal bare være de bedste, og sådan er det også, når vi vælger de andre sange, der er med på pladerne.

Hvor debuten indeholdt en Beatles og en Smokie Robinson-sang, finder man på det nye album "Gonna Get Along Without You Now" af Skeeter Davis og NRBQ-sangen "Ridin' In My Car", og disse suppleres til koncerter med materiale af Elvis, Dusty Springfield, Carter Family og The Smiths. De fremviser Deschanels kærlighed til klassisk pop, hvilket er en hel anden størrelse end det, man kalder pop i dag.

– Pop betyder ikke rigtig noget mere, tager Zooey over. – Det, vi laver, ville have været pop for 40 år siden, men det passer ikke ind i nutidens popskabelon. Mit ideal er en velskreven popsang i stil med Burt Bacharach, Carole King eller Neil Sedaka, eller længere tilbage Cole Porter og Gershwin, hvor der er arbejdet med melodien. Der er stadig folk, der skriver på den måde, men fordi jeg primært lytter til gamle ting, er jeg ikke ligefrem en ekspert på, hvad der sker på popscenen i dag. Jeg foretrækker musik, der ikke skal ses i en nutidig kontekst med en masse hype, hvor folk flipper ud over noget, der ikke rigtig betyder noget. Jeg foretrækker musik med historie, hvor man bliver nødt til at forestille sig, hvordan det var at leve dengang.

Trods sangerindens forkærlighed for polkadot-kjoler, beehive-frisure og 60'er-pop benægter hun dog, at hun skulle være synderligt nostalgisk anlagt. Efter lidt tid indrømmer hun dog en særlig kærlighed til den franske Nouvelle Vague-bølge og Hitchcock-film samt high school-tiden, hvor hun hørte sine forældres gamle vinylplader om og om igen. Man kommer i det hele taget ikke udenom, at gruppen besidder et retro-element, der måske hjælper duoen til at kunne slippe af sted med at sige tingene simpelt, uden at det bliver banalt.

– Jeg kan lide simple melodier og simple tekster, og jo færre ord man bruger til at sige de ting, man har på hjerte, jo bedre. Det er mit mål. Samtidig er oprigtighed meget vigtigt, og hvis man lige som Hal David kan se noget særligt i regndråber i håret, som ingen andre kan se, så skriv om det. Men det falder altså til jorden, hvis man gør det, fordi sange om regndråber bare er vildt hippe lige nu.


She & Him kan opleves 1. maj på Loppen

Diskografi:
Volume 2
(Domino Records / Playground Music, 2010)

Volume 1
(Merge Records / A:larm Music, 2008)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA