x

Jomi Massages debutalbum på gaden

Jomi Massages debutalbum på gaden

I går var det kvindernes internationale kampdag, og samme dag udkom en-kvinde-bandet Jomi Massage alias sangerinden, sangskriveren, guitaristen og keyboardspilleren Signe Høirup Wille-Jørgensens debutalbum "Aloud". Albummet blev præsenteret på designværkstedet Lynfabrikken i Århus (da den ærkekøbenhavnske kunstner udkommer på Århus-selskabet Morningside, kendt for bl.a. Figurines og Simon Gylden). GAFFA.dk var med og spurgte Signe, om datoen var helt tilfældig:

– Nej, det kan man ikke sige. Da det viste sig, at pladen var klar til udgivelse i marts, syntes jeg, kvindernes internationale kampdag ville være passende. For mig handler kvindekamp dog ikke om, at mændene skal skubbes i baggrunden, men om, at der også skal være plads til at fokusere på kvinderne, både det, de kan, og det, de mangler. Og førstnævnte prøver jeg så at give et eksempel på.

Der er da også et par mandlige musikere på "Aloud" (den engelske guitarist og violinist Luke Sutherland, også kendt for enmandsprojektet Bows, og trommeslageren Emil Landgreen, også med i Signes andet band, støjrockerne Speaker Bite Me), men Signes stemme og guitar er absolut i front. Albummet spænder fra helt tyste, akustiske sange over spændingsfyldte numre, der synes at gemme på en masse indstængt energi til skæringer, der eksploderer i rene guitarstøjorgier. Signes stemme går ligeledes fra det sfæriske og drømmende over det behersket temperamentsfulde til veritable vredesudbrud.

– Det var vigtigt for mig at komme hele vejen rundt i stemninger, og da jeg havde lavet, hvad jeg troede var hele albummet, syntes jeg der manglede en enkelt dimension. Det blev så til sangen "Journal June II", hvor jeg tekstmæssigt går ned i det, der er rigtigt ondt: At gå tilbage og bekæmpe folk, man egentlig har tilgivet, ligefrem have lyst til at slå ihjel. Den slags følelser er det rart at få ud nogle gange. Så behøver man ikke gøre tingene i virkeligheden, griner hun. – Musikalsk ender sangen også i det vildeste støjbrag på albummet.

Går efter mellemgulvet
Navnet Jomi Massage har Signe taget efter et massageapparat fra 60’erne, hun helt tilfældigt faldt over, og hun håber, hendes musik har samme lindrende virkning: – Musik er en meget fysisk ting for mig, og den skal gå lige i mellemgulvet. Men jeg bruger ikke bas, for jeg vil ikke gå efter de nemme løsninger, og bassen er jo som regel det instrument, der går direkte efter mellemgulvet. Til gengæld elsker jeg strengeinstrumenter, og det er derfor, der er violin på albummet. Strengeinstrumenter går lige i mine nervebaner.

"Aloud" er som sagt lige udsendt, men Signe har allerede gang i nye projekter. Hun arbejder med mere politiske sange, på dansk, for det synes hun passer bedre til den danske hverdag, sangene udspringer af, hun skal i april spille i Berlin, Bilbao og Liège i Belgien, og senere i Danmark; Speaker Bite Me (hvor hun også synger og spiller guitar) er efter en længere pause begyndt at arbejde på nyt, hun medvirker på guitarrockerne The Low Frequency In Stereos nye album og har produceret sange for Århus-støjrockerne Strumm, hun arbejder med digteren Anne-Lise Marstrand Jørgensen om at kombinere musik og oplæsning, hun arbejder som installationskunstner, og hun driver et galleri i sin lejlighed på Vesterbro.

– Jeg bryder mig ikke om at være den ensomme kunstner på et loftskammer for længe ad gangen. Jeg kan slet ikke lade være med at engagere mig i mennesker og verden omkring mig, slutter Signe, med blikket fast rettet mod nye kunstneriske udtryk.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA