x

Danish DeeJay Awards versus Club Awards

Danish DeeJay Awards versus Club Awards

Denne søndag i Valbyhallen afvikles den årlige prisuddeling Danish DeeJay Awards (DDJA), der belønner dj's, kunstnere, producere og andre relevante folk, der har bidraget til det danske dj-miljø. Lørdag selvsamme weekend afvikles Club Awards, et nyere initiativ der uddeler priser til en god portion af de samme mennesker. Arrangørerne bag Club Awards tæller blandt andre en af de tidligere bookere hos DDJA, og foregår i øvrigt knap 200 meter væk. Det virker måske mærkeligt, og det er da heller ikke nogen helt almindelig historie, der ligger bag arrangementerne.

GAFFA har taget en snak med en arrangør fra både DDJA og Club Awards, for at forsøge at finde en forklaring på, hvorfor to så ens awardshows finder sted så tæt på hinanden. Interviewsene med de to parter, Morten Brønnum fra DDJA og Jesper Green fra Club Awards, skulle have bragt klarhed over forskelle og ligheder i de to arrangementer, men kom hurtigt til at handle om to kolleger og kammerater, der valgte at gå hver til sit for at indfri deres visioner. Brønnum og Greens historier ligger meget langt fra hinanden, og hvilken der ligger tættest på sandheden er ikke så nemt at gennemskue, og derfor ridser vi dem begge op i korte træk, så folk selv kan bedømme.

"Det er nærmest plagiat fra ende til anden"
I venstre ringhjørne finder vi Morten Brønnum, der siden 2001 har været ejeren af og den primære drivkraft bag Danish DeeJay Awards. Jesper Green arbejdede indtil 2007 hos pladeselskabet EMI, og blev ansat af Brønnum som booker til DDJA på grund af hans store kendskab til og engagement i musikbranchen. Der gik dog ikke længe, før samarbejdet begyndte at give problemer. Det skinner tydeligt igennem, når man taler med Brønnum, at han føler sig voldsomt forrådt af sin tidligere kollega, som Brønnum fortæller har udsendt en falsk faktura, undladt at føre regnskab, og i det hele taget var meget svær at arbejde sammen med:

- Jeg står med manglende fakturaer og regnskaber for udført arbejde for ca. 400.000 kroner fra Jespers side. Han kan slet ikke finde ud af at tage økonomi seriøst, og det har selvsagt givet en del problemer. Derfor fyrede jeg ham også i 2009, men nu er han så gået ud og er startet op igen et andet sted. Det er helt utroligt, at man kan få  sig selv til at lave sådan et arrangement på det grundlag.

Efter afskedigelsen påbegynder Jesper arbejdet med Club Awards, og Brønnum mener at der er én grund til det nye initiativ: Provokation. Han mener at vide, Jesper er vred over fyresedlen, og derfor lancerer han et næsten identisk awardshow, så han kan forsøge at sætte en kæp i hjulet for Brønnum.

- Det er jo næsten plagiat fra ende til anden. Kategorierne ved Club Awards er stort set de samme som ved DDJA, for eksempel har vi ligesom Club Awards publikumspriser, hvor publikum selv bestemmer vinderen (DDJA har fire publikumspriser, red.). DDJA er fra DeeJays til scenen, ikke for DeeJays til DeeJays. Grunden til at det hedder DeeJay Awards er, at de er omdrejningspunktet for scenen. Det er noget skidt for musikbranchen, når sådan noget foregår.

Også placeringen og tidspunktet for Club Awards kan se lidt besynderlig ud. DDJA bliver afholdt i Valbyhallen søndag den 4. april, og Club Awards foregår lørdag den 3. april i Klub Danmark Hallen, der ligger omkring 150 meter væk. Det skulle igen være en provokation fra Jesper Greens side, et forsøg på at underminere DDJA mener Brønnum.

"Der er ingen grund til, at de to shows ikke kan sameksistere"
I højre ringhjørne finder vi Jesper Green, der for første gang står som arrangør af Club Awards, sammen med den oprindelige grundlægger Finn Snor, der har afholdt showet to gange før. Ifølge Jesper var det lige så meget visionerne for DDJA, som det økonomiske spørgsmål, der satte en stopper for hans samarbejde med Brønnum.

- Vi var lige partnere økonomisk, alt skulle deles fifty/fifty, men vi var slet ikke enige om, hvordan økonomien skulle styres, jeg har ikke modtaget hverken regnskab eller afregning for DDJA 2009, og Brønnum sad på kassen, så jeg måtte bøje nakken. Desuden var Brønnum slet ikke villig til at udvikle priserne, han er alt for nostalgisk. Det hele brød ud i lys lue efter DDJA 2009, så jeg tilbød enten at købe DDJA, eller gå over som medarrangør hos Club Awards, og Brønnum valgte det sidste.

Med hensyn til tidspunkt og placering fortæller Jesper Green, at det slet ikke er hans skyld, at det hele kom til at ligge så tæt. Det kom Jesper for øre, at DDJA skulle afholdes i andre lokaler end Valbyhallen, og han tager derfor kontakt til hallens bookere, med henblik på at afholde Club Awards der. Aftalen kom i stand mundtligt, men Brønnum skifter mening, og han får så retten til at afholde DDJA i Valbyhallen.

- Det var en mundtlig kontrakt, og den er jo som sådan gældende, men på grund af en konkurence-klausul, der siger at to konkurerende arrangementer ikke må benytte sig af hallen, måtte de give den til Brønnum. København Kommune (der står for booking af Valbyhallen og Klub Danmark-hallen, red.) tilbød mig at vi benytte Klub Danmark-hallen, der ligger meget tæt på, og faktisk kan huse over 10.000 mennesker, så det sagde X Events, der er vores arrangør, så ja til.

- Med hensyn til datoen, så var det mig, der i sin tid foreslog, at DDJA skulle afholdes om søndagen i påsken, i stedet for om torsdagen eller søndagen midt i februar. Da jeg annoncerede, at Club Awards skulle afholdes søndag den 4. april, var der ikke sat en dato på DDJA, så det skulle der jo ikke være noget problem i. Efter nogle uger begyndte sponsorer og folk i branchen så at ringe og spørge, hvorfor de to arrangementer foregik samme dag, og jeg magtede simpelthen ikke at skulle ligge i krig med Brønnum på den måde, så vi besluttede at rykke det. Der er jo ingen grund til, at de to shows ikke skal kunne sameksistere.

Så hvad er forskellen på Danish DeeJay Awards og Club Awards?
Da jeg spørger Jesper om, hvad han mener om Brønnums anklage om plagiat, afviser han at det skulle være tilfældet. Han understreger, at Club Awards hylder den danske klub-scenen og den kultur, der har dannet sig omkring den, og at de med deres nomineringer favner bredere, og ikke så mainstream som DDJA.

- Det er jo forfærdeligt. Det er ikke en popularitetskonkurence. Club Awards repræsenterer klub-scenen. DDJA er for og af dj's. Det er dj's der indstiller til nominering, og det er dem der stemmer vinderen ind. Club Awards er til for de andre, for klub-scenen. Vi repræsenterer kulturen. Vi har en jury af branchefolk, fra eksempelvis DR, arrangørerne af Vega og den slags. De indstiller til nominering, og så er det publikum, der bestemmer, hvem der vinder. De kan oprette en profil, og stemme via internettet, så det er deres mening der tæller.

Hvad der er sandt og knap så sandt, har været meget svært at afklare, så det skal vi ikke gætte på her. Under alle omstændigheder ser det ud til, at Danmark har fået en ny prisuddeling, der måske ved første øjekast minder meget om en, der allerede eksisterer, men godt kunne være noget ganske andet. Om der er plads til dem begge, skal tiden vise.

Club Awards finder sted lørdag den 3. april i Klub Danmark Hallen i Valby. Danish DeeJay Award finder sted søndag den 4. april i Valby Hallen.

Denne søndag i Valbyhallen afvikles den årlige prisuddeling Danish DeeJay Awards (DDJA), der belønner dj's, kunstnere, producere og andre relevante folk, der har bidraget til det danske dj-miljø. Lørdag selvsamme weekend afvikles Club Awards, et nyere initiativ der uddeler priser til en god portion af de samme mennesker. Arrangørerne bag Club Awards tæller blandt andre en af de tidligere booker hos DDJA, og foregår i øvrigt knap 200 meter væk. Det virker måske mærkeligt, og det er da heller ikke nogen helt almindelig historie, der ligger bag arrangementerne.
GAFFA har taget en snak med en arrangør fra både DDJA og Club Awards, for at forsøge at finde en forklaring på, hvorfor to så ens awardshows finder sted så tæt på hinanden. Interviewsene med de to parter, Morten Brønnum fra DDJA og Jesper Green fra Club Awards, skulle have bragt klarhed over forskelle og ligheder i de to arrangementer, men kom hurtigt til at handle om to kolleger og kammerater, der valgte at gå hver til sit for at indfri deres visioner. Brønnum og Greens historier ligger meget langt fra hinanden, og hvilken der ligger tættest på sandheden er ikke så nemt at gennemskue, og derfor ridser vi dem begge op i korte træk, så folk selv kan bedømme.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA