x

Rap-undergrunden viste tænder i Århus

Rap-undergrunden viste tænder i Århus

Der var lagt op til en aften nedenunder rapmusikkens skinnende overflade, da Studenterhus Aarhus slog dørene op for en dobbelt releasefest for både Bumsestilens Ude Af Trit Med Flokken Del 1 og kompileringen Spytbakken 4, der bryster sig af at have navne som Mikkel Mund, Khal Allan og ikke mindst M-Cnatet med på skæringerne. Men det var de erfarne herrer fra Bumsestilen, punchlinerapperen Thomas T og Dj Swab, der løb med den velfortjente opmærksomhed denne aften.

Bumsestilen har siden sluthalvfemserne givet den som rap-pionerer i Esbjerg, hvor især Thomas T's velkendte stemme og solide punchlines, der er en stand-up komiker værdig, har været varemærket. Siden debutalbummet har gruppen mistet et medlem og er gået nye veje i både produktionerne og i det lyriske udtryk. GAFFAs udsendte fik en snak med gruppen om den nye udgivelse inden koncerten.

Bumsestilen med tyngde og elektronisk bund

- Man kan forvente noget mere anderledes hiphop, end hvad man ellers hører. Den har fået sin egen originale lyd, fortæller en afslappet Thomas T om den nye udgivelse, og hans faste dj og producer Dj Swab supplerer:

- Produktionerne er meget forskellige fra Naturligvis (Bumsestilens første album, red.). Den stikker lidt ud fra, hvad man hører i hiphop, og vi eksperimenterer en del med både rock, elektroniske elementer og selv gammel dansk musik, fortæller han.

Der er skruet ned for Thomas T's humoristiske jokes i versene, hvilket har givet plads til både politiske anskuelser og mere vægtige numre om den svære kærlighed. Med rapperens egne ord forsøger han i højere grad at "komme hele vejen rundt", men de to pladeaktuelle herrer understreger samtidig, at på trods af en mere alvorlig tilgang til musikken er det stadig umiskendeligt Bumsestilens musik, som i mere end et årti har huseret i danske hiphopperes øregange.

- Bandnavnet kommer fra den gang i halvfemserne, hvor vi lavede engelsksproget musik og kaldte os Mad Bums. Vi videreførte senere navnet, som blev til Bumsestilen, og man skal forstå det på den måde, at hos os er der ikke er alt, der er glimmer og glamour. Her er der ikke nogle fine fornemmelser her, forklarer Thomas T om gruppens navn.

Bumsestilen har siden starten gjort tingene på deres egen måde, hvilket albumtitlen Ude Af Trit Med Flokken og deres tiltag med Danmarks første T-shirt-udgivelse også bevidner. Men der er også plads til at rose resten af den spirende undergrund, og Thomas T fremhæver M-Cnatet og Dialekten, der også spiller denne aften, og som er grupper, de har kendt i en årrække.

Svingende kvalitet fra scenekanten
På scenen lagde de forholdsvis ukendte Rapublik1 fra Vestegnen ud med at varme det lille publikum op foran scenen. Med spraydåserim og backpackertaskerne på lagde trioen ud med et højt humør og en række solide produktioner til at understøtte dem med. En ganske habil indsats fra gruppen, der virker til at have fat i den lange ende af hiphoppen.

Herefter fik vi et kort indslag med rapperen og showmanden Klaes, der i sidste øjeblik blev klemt ind i programmet, men nåede at vise god figur og fik aktiveret publikummet med call-response råb og en afslappet attitude. Illusionisten og Guldgruppen var de følgende optrædende, der ikke rigtigt fik overbevist om, at de var fremtidens danske rapikoner. Mørkets Fyrste, som Illusionisten gerne ville betegnes som, leverede et rodet show, der druknede i alt for mange gæsteoptrædener, mens Guldgruppen stod for aftenens politiske indslag, der ikke rigtig fungerede udover det humoristiske nummer om "Rappens Fagforening", hvor de to rappere ville kæmpe for en bedre overenskomst for de lidende rap-musikere.

Inden hovednavnet Bumsestilen gik på, var det den hypede duo fra Næstved, M-Cnatet, der indtog scenen og gav en smagprøve på, hvad de står for. Gruppen har imponeret med deres debutalbum "Om Nogen", der blev tildelt fire stjerner af GAFFAs skribent Christian Grubert og har desuden deltaget i P3's Karrierekanonen med det vellykkede nummer "Den Kreative Klasse", som publikum også tog imod med kyshånd denne aften. M-Cnatet gav indtryk af at være gruppen, der kan bære den tunge næstvedske hiphop-arv videre og gøre kollegerne fra Hvid Sjokolade ære.

Thomas T som kompetent rap-entertainer
Arrangørerne havde valgt at lægge koncerten med Bumsestilen lige i primetime, hvilket betød, at navnene Pede Gøbb og Dialekten fik den utaknemlige opgave at stille sig på scenen, når publikum så småt begyndte at forsvinde ud i det århusianske natteliv. Surt for dem, men godt for Bumsestilen, der fik sat rigtig gang i deres egen releasefest på det rigtige tidspunkt.

Thomas T er udover at være en veludviklet rapper med en markant stemmeføring også karismatisk mand på scenen, der forstår at fastholde sit publikum. Med den kompetente Dj Swab bag pladespillerne og den runde backuprapper Flex fik publikum en forsmag på, hvad pladen indeholder. Numrene "Hvis I Kan Li' Det", "Headbang" og "Dot.com" fik hænderne op i en taktfast rytme, og rapperen i front underholdt imellem numrene med udmærkede accapella-vers, der understregede hans evner som leverandør i velplacerede punchlines.

Bumsestilen kunne tage stikket sikkert hjem med nummeret "Bastard MC'er" fra det gamle album, før de overlod scene til de to resterende optrædende, der kæmpede med det sene koncerttidspunkt, men hvor især rapperen Pede Gøbb, der tidligere havde gæstet scenen utallige gange, igen gjorde god figur på scenen.

Arrangementet beviste trods det sløje antal opmødte, at den danske undergrundsscene har rigeligt at byde på i disse år. Det kunne være understreget endnu mere, hvis de kompetente rappere som Khal Allan, Mikkel Mund og Tyde T, der alle er med på den seneste udgave af Spytbakken, også var at finde denne aften, men det fik til gengæld den erfarne Thomas T til at skinne endnu mere, og Bumsestilen blev som fortjent aftenens ubestridte hovednavn.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA