x

Roskilde 2010 – endnu et musikalsk eventyr

Roskilde 2010 – endnu et musikalsk eventyr

På en dag hvor vejrguderne i hvert fald satte høje forventninger til sommerens store begivenhed, inviterede Roskilde Festival på buffet, drikkevarer og ikke mindst offentliggørelsen af det komplette program for Roskilde Festival 2010.

På et slot i Tivoli
Pressemødet blev afholdt i H.C. Andersen-slottet i Tivoli. Et sted, der ligesom som Roskilde Festival tillader alle at lukke resten af verden ude for en tid, mens man drager på eventyr i en helt unikt univers, hvis stemning ikke er til at finde magen til andre steder.  Sidste år havde festivalen et enormt pariserhjul, og i år var skridtet taget videre til at afholde præsentationen i den stolte forlystelsespark.

Da festivalens nye talskvinde Christina Bilde tog ordet foran den brogede forsamling af pressefolk, var det da også med Tivoli-koblingen som indledning. Der bliver nemlig til sommer afholdt en "Roskilde-dag" i Tivoli med en lang række koncerter med Pavilion Junior-navne. Bilde fortsatte med en række andre basale informationer – blandt andet at årets almennyttige tema for andet år i træk er Green Steps, med den argumentation at verdens miljøproblemer ikke er en trend eller noget, der lige kan overstås med et Cop15-møde.

Snaps, happenings og lejrstemning
Tre engelske brands eller afdelinger af festivalen får i år hver deres fokus. "The Roskilde Feeling" – den helt specielle stemning, der kun findes på festivalen, skal fremmes ved hjælp af en række sociale og lejr-orienterede idéer. Desuden kom det frem, at "More Than Music"-delen, med events, kunst og happenings, i år fylder mere end nogen sinde og matcher musikprogrammet i både bredde og kvalitet. Et nyt område med fokus på nordiske gastronomi-oplevelser krydret med poesi, studentersang, snaps og smørrebrød bliver også en realitet på Roskilde 2010, og får navnet "Nordic".

"Really heavy stuff"
Men dét, langt de fleste var kommet for, var selvfølgelig musikprogrammet. Af nye hovednavne blev festeksplosionen The Prodigy og apache-rock-legenden Patti Smith offentliggjort. Desuden påpegede musikchef Rikke Øxner, at Them Crooked Vultures' agent havde udtalt at "pladen er god, men live er de really heavy stuff". Stoltheden og begejstringen over, sammen med Coachella, at have fået en af Gorillaz' to eneste festivalkoncerter fornægtede sig heller ikke. "Det er en stor drøm der endelig er gået i opfyldelse!" udtalte Rikke Øxner, dog uden at komme nærmere ind på eventuelle live-gæster.

Rockraden
Rocken blev herefter betegnet som rygraden i Roskilde Festival-profilen, og med navne som Alice In Chains, Muse, Paramore, Pavement, Kasabian, The National, Motörhead, Them Crooked Vultures, Sick Of It All, Vampire Weekend, Killswitch Engage og Titus Andronicus, hvoraf sidstnævnte gav musikchefen en uforglemmelig koncert på årets South By Southwest-festival i Austin, Texas, er det svært at tale dét imod.

Fra Danmark til Congo
Det danske program tæller i år udover en spændende Pavillion Junior-scene, navne som The Floor Is Made Of Lava, Electrojuice, Kashmir, The Rumour Said Fire, Kasper Spez, Efterklang, The Kissaway Trail, Afenginn og ikke mindst Den Sorte Skole, der i år leverer en helt speciel optræden. Roskilde Festival kan i år fejre festival nummer 40, og dét fejres ved at lade vinyltrioen dykke ned i live-arkiverne og sammensætte et helt specielt mosaik-sæt bestående af guld fra 40 års Roskilde-koncerter.

Årets festfokus var ved pressemødet lagt på den colombianske genre Copia, med navne som Choc Quib Town og Systema Solar, mens man på verdensmusiksiden blandt andet offentliggjorde to store scoops i ørkenbluesmusikerne fra Tinariwen og sidste års helt store debuterende stjerner Staff Benda Bilili.

Endnu et musikeventyr er født
Det blev under mødet bemærket, at hiphoppen i år reelt set kun har to US-navne, men Rikke Øxner forsvarede sig med, at "Det er ikke en slags straf for tidligere aflysninger – vi vil hellere vise kunstnerne, hvor fedt det er, hvis de rent faktisk dukker op, end at straffe dem ved ikke at booke hiphop igen".

Kritikken blev bakket op af at to tidligere aflyste kunstnere – Nas & Damian Marley – spiller i Vega to dage efter festivalens afslutning, og det er nærmest det eneste ikke-festival job på deres tour.

Men alt i alt et program, som Øxner opfordrede til at gå på eventyr i – helt i ånden med dagens vidunderlige vejr midt i Tivoli-land.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA