x

Yellowish – skælvende grund under fødderne

Yellowish – skælvende grund under fødderne

I dag udkommer Århus-kvintetten Yellowishs debutalbum "Solid Ground". Bandet har eksisteret siden 1998 og givet massevis af koncerter og har bl.a. gjort sig bemærket med sine to leadvokalister, Aage Hedensten og Laura Noszczyk, der både synger duetter og leverer masser af vokalharmonier. Yellowishs sfæriske og drømmende guitarpop og de tvekønnede vokaler, der nogle gange går i ét med guitarlyden, sender straks tankerne i retning af sen-80’ernes og start-90’ernes engelske såkaldte shoegazer-rock med navne som My Bloody Valentine og Slowdive (hvor musikerne ofte kiggede ned i jorden), men det er bestemt ikke deres eneste inspiration, siger bandet, som GAFFA har opsøgt i deres øvelokale i en baggård i det centrale Århus.

– Nej, det er nok især Aage, der hører den musik. Jeg har f.eks. aldrig hørt Slowdive, som vi ellers ofte sammenlignes med, fortæller bassist Lars Madsen, og Aage Hedensted indrømmer da også, at det er ham, der står for den primære shoegazer-inspiration, mens de andre bandmedlemmer bl.a. lytter til så forskellige navne som Tool, Justin Timberlake og Red Hot Chili Peppers. Hele bandet kan til gengæld enes om inspiration fra mange af deres kolleger på den unge danske rockscene og hedengangne danske indie-bands som Trains & Boats & Planes og Luksus (hvis sang "Imagine" også har givet inspiration til bandnavnet). Aage er heller ikke den, der har mest at skulle sige i den meget demokratiske gruppe.

– Nogle gange mødes vi i øvelokalet og jammer os frem, og andre gange kommer én med en færdig sang. Til albumindspilningen fik hver lov til at vælge et nummer, så alle blev hørt, siger Lars.

Retfærdigvis skal det da også siges, at mange af Yellowishs numre er noget hurtigere og rytmisk orienterede end det adstadige tempo, mange af shoegazer-grupperne præsterede, og Aage fortæller, at han efterhånden er ved at få smag for at trække vokalen længere frem i lydbilledet, så Yellowishs kommende musik kommer nok til at gå i den retning.

Luftig sang om flyskræk
Denne dobbelthed i forhold til genren går også igen på albumcoveret, hvor man rent faktisk kan se et par sko. Fast grund under fødderne har pigen, der bærer skoene, dog ikke, da jorden tværtimod er ved at åbne sig under hende.

– Det var nogle billeder, vi fandt på nettet, og som vi syntes passede – og vi har fået lov til at bruge dem, fortæller Laura Noszczyk, mens Aage uddyber:

– Shoegazer-musikken er jo meget luftig og flyvsk, samtidig med at musikerne står og glor ned i jorden, og det synes vi, titlen og billedet sammen illusterer meget godt, med sprækken i jordskorpen. Titelnummeret handler i øvrigt om flyskræk, som jeg lider af i kraftig grad. Jeg kan godt lide at have fast grund under fødderne, som så f.eks. illusteres af den pumpende bas i sangen, mens Laura omvendt er vild med at flyve, og det giver sig så udslag i de mere svævende dele af sangen. På den måde får vi mange aspekter med. Det er primært Laura og jeg, der skriver teksterne, og indtil nu har vi meget hver for sig, men vi er begyndt at skrive mere sammen. En del af vores sange er i øvrigt dialoger, hvor Laura og jeg synger til hinanden. Jeg kan i øvrigt godt lide at blande flere forskellige synspunkter og indfaldsvinker i en sang, men der er også tekster, der er mere stemningsbeskrivende, fortæller Aage, og Laura supplerer: – Vores sange kan handle om meget forskelligt, men de er ikke politiske.

Yellowish er i øvrigt allerede i fuld gang med ny musik. – Vi er ret disciplinerede; der er ikke så meget rock ‘n’ roll-stil dér, siger Jesper Merlit. – Vi har allerede skrevet seks sange, siden vi indspillede "Solid Ground". Vores pladeselskab Quartermain har gode kontakter i udlandet, bl.a. Finland, så vi håber på også at komme ud f.eks. dér. Og ellers vil vi bare gerne ud og spille så meget som muligt, siger Jesper, og resten af bandet – der også tæller trommeslager Andreas Bundgaard – bakker op om ham. Og lægger an til endnu en øveaften.

Yellowish giver en koncert i København i maj og kan nu på lørdag d. 20. marts kl. 14 opleves ved en minikoncert i Stereo Studio i Århus.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA