x

CV – Poeten fra Birkerød er på banen igen

CV – Poeten fra Birkerød er på banen igen

På trods af at den store ordsmed fra Birkerød har ligget i hi, rent albummæssigt, i et lille årti, er interessen for solisten intakt. C.V. Jørgensen kommer hele kongeriget rundt på sin kommende turné; herunder fem udsolgte koncerter i Vega, en plads øverst på plakaten til årets Roskilde Festival, og på plænen i Tivoli den 18. juni. Med på holdet er gamle kendinge som Aske Jacoby og Gert Smedegaard, hvor sidstnævnte har kendt kapelmesteren, siden de begge var otte år gamle. Lidt tidligere, nærmere bestemt den 9. maj, runder C.V. et af de skarpe hjørner, da han kan fejre sin 60 års fødselsdag. Det er dog ikke derfor, at bandet drager ud på tur, fortæller C.V. Jørgensen til GAFFA.

Det er dog ikke derfor, at bandet drager ud på tur, fortæller C.V. Jørgensen til GAFFA. De havde bare lyst nu.

Som det var tilfældet med Sebastian i december 2009, runder C.V. både de 60, spiller koncerter med sit gamle hold og kan nyde den anerkendelse, at en række artister fortolker hans sange på et hyldestalbum.

Hvor der i tilfældet Sebastian var tale om relativt nye artister, der fortolkede hans sange, er det i C.V.s tilfælde både og.  Blandt de mere garvede navne kan man høre fortolkninger fra svenske Thåström, vi møder Danmarks habile rockmama Sanne Salomonsen, forsangeren fra Sort Sol – og C.V. Jørgensens tætte ven – Steen Jørgensen, og Nanna Lüders, som i sin tid lagde kor på C.V. Jørgensens milepæl fra 1988, Indian Summer.

Derudover har en lind strøm af nyere artister taget imod udfordringen med kyshånd. Vi nævner i flæng: elektrorockerne Spleen United og Turboweekend, avantgardisterne Under Byen, hip-hopperne Jooks og White Pony, rock-minimalisterne The Raveonettes og det elektroniske multitalent Oh Land. Der er med andre ord noget at glæde sig til. White Pony har fortolket Bellevue – C.V.'s hyldest til kvinden og Sommer-Danmark, når det er dejligst. Den ene halvdel af duoen, Pato Siebenhaar, får ordet:

– Først og fremmest kan C.V. skrive fantastiske tekster, og synge dem med et "twang", så man tror på ham. Han kan være alvorlig, uden at det bliver ulideligt, og sarkastisk, uden at det bliver irriterende. Jeg købte opsamlingspladen Skygger Og Magi, mens jeg var værnepligtig i Sønderjylland – jeg tror, det var i 1997. Hver torsdag aften tog vi i byen på det lokale diskotek og drak os fra sans og samling, mens vi ventede på, at stripperen skulle gå på. Teksten i første vers af Det Si'r Sig Selv beskrev stemningen perfekt. Når jeg hører C.V., så minder det mig altid om den tid.

Er der en favoritsang?

Blåt Blod Til Alle fra Sjælland. Teksten er så smuk og trist. Utroligt, så meget man kan sige med så få ord. Jeg synes, det er en af de bedste danske sange, der er skrevet. Måske den bedste.  

Læs stort Klub GAFFA-tillæg om C.V. Jørgensen i dette nummer af GAFFA. Læs mere på http://klub.gaffa.dk
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA