x

En hyldest til C.V. Jørgensen 5

En hyldest til C.V. Jørgensen 5

Hvad er det, C.V. Jørgensen kan?
- CV's hele sangmæssige udtryk er intenst. På nogle sange er det som om, at det, han bruger kræfter på, ikke er at synge, men nærmere at lade være, når en frase er færdig. Så meget strøm, der gerne vil ud. Og når man samtidigt tydeligt mærker den dér nu og her-fornemmelse i hver eneste udtalelse, bliver det helt særligt. Og så hans særlige flair for melodier og hans tekstskrivning. Det er noget af det, C.V. Jørgensen kan.

Hvad er dit første minde om ham?/ Hvad har hans musik betydet for dig?
- C.V. Jørgensens musik har først de sidste par år fundet en plads hos mig. Jeg har altid været bevidst om hans musiks tilstedeværelse, og jeg har fundet hans aftryk i mange afkroge, men den direkte betydningen for mig har indtil nu ikke været så stor.
 
Hvilken sang har I valgt at fortolke – og hvorfor?

- Vi har valgt Sort Vinter af flere grunde. For det første arbejder sangen ikke med et egentligt omkvæd, hvilket giver sangen en særlig ubalance - som en mand, der hele tiden er lidt foroverbøjet – om det er så er på grund af, at der er noget, han gerne vil hen til, eller om det er noget så prosaisk som en lidt for tung frakke – og som derfor bliver nødt til at løbe lidt hurtigere hele tiden for ikke at falde. For det andet er det tydeligt, at versionen netop er en version af teksten. Teksten er nemlig fyldt med faldent bytte, dage, der forsvinder og, nå ja, sorte vintre. Musikken understreger energien og livet i teksten, hvilket giver en særlig, CV'sk grundtone. Men som sådan var sangen åben for fortolkning. Og så er der jo også de smukke melodi- og tekstlinjer, som kaldte på at blive spillet.

Hvad har I prøvet at ramme i jeres fortolkning?
- Skitsen, vi arbejdede ud fra, var simpel og fremadrettet. Hvis der er luft i en skitse, bliver der naturligt rigere mulighed for at lade de klingende elementer udvikle sig på deres egne præmisser. Og i forbindelse med det fremadrettede ligger det som sagt allerede i CV's sang. Vi har blot skulle oversætte det til vores musikalske sprog. Vi har her forsøgt at betone og forene stilstand og lange linjer. Ham manden med frakken fra før, blot med mindre tyngdekraft. På denne måde synes jeg, at vi har ramt en stemning, der ligesom CV's indspilning også rummer noget uforløsende - blot har hans version mere fart! Hvis CV's version er insisteren på liv, kunne man måske sige, at vores er blevet en på trods på trods.

Hvad er din C.V.-favoritplade/sang?

- På grund af mit ikke så indgående kendskab til hans katalog vil jeg gerne undlade at svare på dette.
 
Skal du se ham optræde i 2010?
- Ja, jeg håber at se ham på til festival i Roskilde.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA