x

Top Fem: Casiokids

Top Fem: Casiokids

Album er måske så meget sagt om Bergen-gruppen Casiokids' debut "Topp Stemning På Lokal Bar", som udkom i sidste uge. Det er nemlig snarere en opsamling af de singler, deres foretrukne format, som Casiokids har udgivet de sidste tre år. Desuden indeholder debuten også en plade med remixes og remakes.

I front for gruppen står Ketil Kinden Endresen, der blandt andet har lanceret i afrobeat-konceptet Klubb Kannibal i Bergen og siden har turneret med sit klubprojekt i hele Norge. Han dannede Casiokids sammen med trommeslager Fredrik Vogsborg, som også er trommeslager i The Megaphonic Thrift. Siden har bandet optrådt i forskellige konstellationer og er nu en sekstet.

Den norske popgruppe har som navnet antyder et nostalgisk forhold til sine Casio-keyboards, men udforsker gladeligt forskellige musikalske territorier. Der er både rene instrumentale klubnumre, norsksprogede storladne popnumre og afropop-hyldester på debutalbummet. Vi har bedt Casiokids formulere fem inspirationskilder for deres musik.

Casiokids skal spille på årets Roskilde Festival, hvor de spillede første gang i 2008 - en koncert, bandet selv opfatter som et højdepunkt i karrieren.

Casio

Selvfølgelig er Casioen, som fænomen og som synthesizer på vores liste. Støjen, humoren, cheesyheden, festfaktoren. Den har det hele samlet i et let batteridrevet format, ofte præsenteret i en fest af farver og morsomme knapper. For Casiokids er det basis for idéer til sange og rytmer, og når vi kommer til en ny by, så prøver vi altid at finde secondhand-butikker for at finde et Casio-keyboard.

Intern humor

Da vi, Fredrik Vogsborg og Ketil Kinden Endresen, startede Casiokids, var det musik for sjov, som vi tog med til fester og spillede for vores venner. De fleste af idéerne var baseret på ting, vi syntes var ustyrligt morsomme selv, og som andre ikke helt forstod eller ville tage del i. Da Omar Johnsen og Kjetil Aabø kom med i bandet, udviklede det hele sig til at blive en smule mere forståeligt, men vi tror og håber, at noget af humoren fra de tidlige Casiokids-dage fortsat farvelægger musikken.

Bergen

Da vi - Fredrik Vogsborg og Ketil Kinden Endresen - flyttede til Bergen i 2001 eller 2002, var det første gang, at Casiokids flyttede hjemmefra. Det at komme til studenterbyen Bergen fra Stavanger og begynde at spille musik, var utroligt befriende. Vi er meget taknemmelige for den utrolige måde, vi blev modtaget på i musikmiljøet. Efter vores mening er der et spændende miks af musikere, som samarbejder på tværs af genre og popularitetsniveau i byen, og det giver et inspirerende musikmiljø med variede klubtilbud og hårdtarbejdende ildsjæle.

Film

Jeg ser selv uanstændige mængder film. Hjemme og i biografen. Jeg har en stor interesse i danske instruktører som von Trier og Susanne Bier, film som "Dancer In The Dark" og "Elsker Dig For Evigt". Andre favoritter er Woody Allen, Eric Rohmer og Ingmar Bergman. Man kan se deres film om og om igen.

Begrænset adgang til anstændig musikudstyr

Da vi startede Casiokids, havde vi kun en ulovlig downloadet version af musikprogrammet Cubase at indspille på. Vi havde flere problemer, for eksempel at man ikke kunne gemme et projekt og åbne det ved en senere lejlighed. Hvis man startede en sang, så blev man nødt til at gøre den færdig samme aften. Det gav vores musik et temmeligt råt og umiddelbart udtryk, som vi senere arbejder med. Grunden til, at vi startede med at spille på Casio var simpelthen, at vi ikke havde "rigtige" keyboards. Den begrænsning har hele tiden formet, hvad vi kunne gøre i et studie, og at vi er faldet over lyde, vi ellers ikke ville havde opdaget.

Topp Stemning På Lokal Bar udkom den 26. april i Danmark.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA