x

Way Up North – Nordjyllands Spot-festival

Way Up North – Nordjyllands Spot-festival

Way Up North er en mindre Spot-festival. Her er nysgerrige musikører og branchefolk på jagt efter morgendagens stjerner i et festligt sammensurium af konferencer, workshops, faglige oplæg og først og fremmest masser af talentfulde bands, der søger pladsen blandt morgendagens stjerner.

I syv år har Studenterhuset i Aalborg lagt gulv og sceneplads til festivalen, der strækker sig over to dage og byder på i omegnen af 20 nordjyske bands. Tidligere har bands som Oh No Ono og The Blue Van slået sine første akkorder her.

GAFFAs udsendte var forbi lørdag aften og var langt fra den eneste, der havde fundet vej til Studenterhuset i det centrale Aalborg. Alle tre festlokaler var stuvende fulde og fyldt af et primært ungt, musikinteresseret publikum. De mange tilskuere skal overvejende roses for netop deres respektfulde tilgang til de mange uprøvede artister på scenerne. Efter en solbeskinnet 1. maj kunne man på forhånd frygte, at nogle ville se den forholdsvis beskedne entrépris til Way Up North som en fin lejlighed til at feste videre med slagsange og pinlige skrålerier. Det blev vi heldigvis fritaget for.

De nysgerrige tilskuere kunne derimod lægge ører til et yderst spraglet program, der tilbød bands i stort set alle tænkelige genrer inden for rytmisk musik.

L'estroscope (billedet) serverede Julie Ben Semmanes fransksprogede vokal i et eksperimenterende lydbillede, hvor elektronik blandes med mere spillemandsvante instrumenter som blandt andet kontrabas. Det noget brogede set-up bød på flere originale glimt af noget interessant, men kom desværre ikke nær langt nok ud over scenen i den store sal, til at numrene satte sig fast.

Lidt samme problem havde de to bands, Wonder Rubber Stars og Bel Esprit, der ellers begge havde et pænt følge af trofaste tilskuere med til deres respektive koncerter i den store sal. Begge kastede sidste efterår godt med kul på DR's Rocktoget, hvor Bel Esprit vandt den nordjyske udgave af den alternative karrierekanon, imens Wonder Rubber Stars akkurat måtte se sig slået af de senere samlede vindere Artificial Brothers i den midt- og vestjyske udgave. På Way Up North spillede begge bands, trods lydknas, godt og solidt, men uden for alvor at sætte de afgørende stød ind hos publikum.

Det gjorde derimod de unge knøse i bandet Flod. Publikum brokkede sig over for lidt plads i det minimale lokale på Studenterhuset 2.sal, her var rygende varmt og tæt ved ulideligt. Bandet brokkede sig over manglende lyd i deres mikrofoner, der angiveligt skulle have krydret nogle af numrene med sang. Vi lader som om vi ikke opdagede det, for det instrumentale musikalske miskmask var rigeligt stemningsmættet og åbnede tydeligvis både øjne og ører hos hovedparten af de mange tilhørere.

Flods progressive rock veksler dystre rislende elektroniske flader med bombastiske bombardementer af støj. De unge drenge virkede ganske vist mere vante i øvelokalet end foran et stort publikum, men det ændrer ikke ved, at de leverede en af aftenens mest interessante koncerter, hvor flere af de lange numre har rigtig stort potentiale. Flod kan i øvrigt opleves på Studenterhuset igen den 12. maj, når de varmer op for Lis Er Stille.

I samme lille sal kunne senere på aftenen høres dansksproget reggae fra Skod Kong & Mikael Melody, der tidligere har optrådt i undergrunden under navnet LHT Sound System (LHT for langhåret tobak…). De humoristiske rygerrim satte i første omgang godt med smil på publikums læber, hvor enkelte også skrålede med på de underfundige protestorienterede tekster. I længden gik røgen dog ud af piben og endte i et tomt lydtapet.

Aftenens sidste band var The Hedgehogs, der fyldte caféen med en frisk indsprøjtning til 60'ernes psykedeliske garagerock. The Hedgehogs har modsat flere andre bands på festivalen en række af tidligere jobs bag sig, hvilket tydeligt kom til udtryk i både musik og generel ageren på scenen. Publikum blev fint taget med i den skramlende forestilling, der læner sig op af datidens helte, men som også forsøger at snige et mere dansabelt og festligt twist ind i den guitarbårne beskidte rock.

Det bør fremgå, at Way Up North er en bred vifte af tilbud til musikinteresserede på opdagelse. Alle bands har stadig mange timer i øvelokalet til gode, men flere har allerede nu lyst op og åbnet op for at såvel større koncertarrangører, pladeselskaber, branchefolk og ikke mindst en hel masse lyttere bør være på vagt.

 

Anbefalede artister på MySpace:

L'ectroscope http://www.myspace.com/lectroscope

Bel Esprit http://www.myspace.com/belespritband

The Hedgehogs http://www.myspace.com/hedgehogsdk

Wonder Rubber Stars http://www.myspace.com/wonderrubberstars

Flod http://www.myspace.com/flodmusic

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA