x

CocoRosie – Angst, musik og natur

CocoRosie – Angst, musik og natur

Bianca og Sierra er kun to ud af en stor søskendeflok på i alt otte. Som børn rejste de meget rundt med deres kunstner-mor, som var halvt Cherokee-indianer og mente, at børnene kunne lære meget mere ude i den rigtige verden end i skolen. Søstrenes første plade, La Maison De Mon Rêve, blev indspillet i et badekar under kraftig påvirkning af champagne, mens sangene på opfølgeren, Noah's Ark, alle er indspillet forskellige steder. Storesøster Sierra fortæller om indspilningerne af Grey Oceans:

- Vores måde at skrive sange på er i evig forandring, men det sker ofte, at vi vender tilbage til de mere grundlæggende processer. På den nye plade har vi arbejdet med et meget akustisk udtryk, og vi har benyttet os af nogle ret gammeldags akustiske instrumenter. Vi havde ikke forberedt noget, da vi begyndte at indspille, og langt det meste af det nye materiale er baseret på improvisation. Det gælder også teksterne. Vi tog i studiet og trak på de ting, der foregik i vores underbevidsthed.

- Vi arbejdede med pianisten Gael Rakotondrabe, som er en fantastisk musiker. Han arbejdede på en meget fri måde og var med til at udforske nye lyde sammen med os, og sammen stykkede vi sangene sammen bid for bid, mens vi udforskede ting, vi i første omgang syntes var irriterende, eller som har haft en angstprovokerende effekt. Vi prøver nogle gange at forfølge de mørkere kræfter, vi støder på, der går imod, hvad der er naturligt for os.

Hvilke ting fremprovokerer angst for dig?

- Ligesom alle andre har jeg visse oplevelser og ting, der har fundet sted i min barndom, som fremkalder visse elementer af frygt, sårbarhed og angst hos mig. I min barndom var min søster og jeg ude for nogle ret interessante oplevelser, hvoraf visse var særligt mørke og præget af mystik. Vi havde jo en ret alternativ opvækst, og der var tidspunkter, hvor vi som børn var efterladt meget for os selv. Nogle gange i særligt øde og trøstesløse områder. Et af de minder, der stadig hjemsøger os den dag i dag, stammer fra, da vi var fem og syv år gamle og befandt os i et forladt område i en ødemark i Arizona. Vi havde ingen venner og ikke noget legetøj, og vores brødre og søstre jagede kaniner, mens vi gik alene rundt og sparkede til sten og støv. Det var på en og samme tid en meget smuk, men også angstfremkaldende oplevelse. Faktisk er teksten til sangen Lemonade kraftigt inspireret af den.  

At invitere lytteren indenfor
Den oplevelse, du lige har beskrevet, finder sted i naturen, og naturen og det spirituelle er også en stor del af CocoRosie-universet…

- Ja, helt bestemt. Naturen har været en enorm vigtig del af vores opvækst, og i løbet af de senere år har vi nærmest udviklet os til naturfanatikere. De store byer har en opslidende effekt på os, og vi finder fred i naturen og i vildnisset. På pladen er der mange ufuldendte historier, og naturen provokerer os til at være en del af sig, ligesom vi provokerer dem, der lytter til vores musik, til at tage del i de ufuldendte historier og selv gøre dem færdige. Der er helt klart et natur-element i sangene på Grey Oceans i og med, at vi inviterer lytteren ind for at deltage i afviklingen af de enkelte fortællinger.

Ud over naturen er feer og andre mytologiske væsner også en stor del af jeres lyriske univers…

- Der er mange kunstnere og filmfolk, der udforsker idéen om dommedag og verdens ødelæggelse i de mange katastrofe- og zombiefilm, der er utroligt populære for tiden. Det er selvfølgelig et interessant emne, der bliver taget op i alt det lort, men vores modsvar til alt det er noget mere forhåbningsfuldt. Vi ved godt, at jorden er i forandring, at vi mennesker er nødt til at ændre os, og at visse ting er ved at forsvinde for altid, men vores fremtidsvision handler om de elementer, der eksisterede før mennesket, og som stadig vil være der, efter vi er væk, og feer, nisser og alfer er et billede på de elementære væsner, der er jordens rette indehavere.   

Boks: At arbejde med sin søster
- Lige nu er det, der udfordrer mig, at arbejde så tæt sammen med min søster. Det er meget interessant at arbejde så tæt sammen med nogen, man i forvejen føler sig så tæt knyttet til. Det kræver meget mod at overgive sig fuldstændigt til det bånd, der er imellem os, men så ved vi til gengæld også, når vi er på rette spor; nemlig når de sange, vi laver, rammer os begge to på samme måde. Så det er en konstant kamp for at finde den harmoni i det, vi laver. Det kan til tider være et anstrengende eventyr.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA