x

Emergenza-finalen – Born to Play LIVE

Emergenza-finalen – Born to Play LIVE

Efter 14 indledende runder, hvor 116 danske bands siden februar havde dystet om at nå finalen i Emergenza Festival 2010, var de mange bands blevet kogt ned til 13 finalister i København samt den jyske vinder, Waldo & Marsha, som dystede om, ikke bare en plads i den nordiske finale med mulighed for at gå videre til den internationale finale, men også chancen for at spille på den ungarske Sziget Festival i Budapest.  

I modsætning til de indledende runder, som blev afgjort ved hjælp af publikumsstemmer, sad der til denne finale et professionelt dommerpanel, som stod for udvælgelsen af den ultimative vinder. En vinder som fik chancen for at vinde hovedpræmien: en tour i USA eller Europa efter eget ønske. 

Der var blussende talent i spandevis og håb og ambitioner til den store guldmedalje, som i aften desværre kun skulle uddeles i et enkelt eksemplar.

Tre forskellige indslag

Der blev lagt hårdt ud med bandet Bombshelter, som desværre måtte spille for en halvtom sal. Det var et band, som kunne sit håndværk og skabte associationer til britiske Muse, dog uden så meget klagen.

Bombshelter blev efterfulgt af vikingerne i Vanir, som det er mig en gåde, hvordan de kunne nå  så langt som til finalen. Der var hverken megen spilleglæde eller musikalitet at spore hos de unge knøse og møer, og de kunne sagtens have brugt mere tid i øvelokalet, før de vovede sig ud på så krævende togter som Emergenza.

De charmerende, troubaduriske folkemusikanter i Modspil indtog dernæst scenen med en sød, fjollet, jazzy og nærværende performance, som samtidig var dygtigt udført.

The Righteous

Fjerde band på scenen var The Righteous, som fik en placering i top 3. Det er svært at placere dette band indenfor en bestemt genre, for de bevæger sig i et grænseland mellem syret rock og blues med inspirationer fra både country, garage og gospel. Lyden leder tankerne hen på bands som The Doors eller The National, men også danske Kellermensch. Det er mørkt, men stadig varmt og dystert med en snert af både hygge og vildskab. De spillede fantastisk og gik amok, Jack D.'en blev brugt som sliderør på guitaren, og på Hammondorglet var der placeret støvede bøger. Alle disse modsatrettede elementer gik op i en højere enhed, og The Righteous var bestemt et af aftenens mest mindeværdige indslag.

The Righteous blev efterfulgt af In Your Head, som præsterede at spille uden hverken de store kunststykker eller klichéer. Der var enkelte fine detaljer i musikken, hvor der bl.a. blev leget med rytmer og takter, men i længden gjorde de ikke det store indtryk.

Villain derimod, som bevægede sig i hard rock-genren, formåede fra første færd at blæse publikum omkuld. De kom om nogen ud over scenekanten med deres lige-ud-ad-landevejen potente manderock, der bar klare referencer til hard rockens bedstefædre i AC/DC.

Aftenens første (men absolut ikke sidste) moderne elektrorocknavn And You're Off leverede en entusiastisk, men noget usikker præstation, hvor især vokalen haltede. Den haltede dog ikke så meget, at det fik negativt udslag, da bandet endte med en placering i top 3.

Det jyske indslag

Vinderne af den såkaldte "Finale Vest" (den jyske finale), bandet Waldo & Marsha, indtog friske og forventningsfulde scenen med det formål at underholde København. De unge drenge var mange på scenen: en sanger, en keyboardspiller, som også sang kor, en bassist, tre guitarister og to trommeslagere (!!). Det noget utraditionelle line-up spillede en form for retro-rock, og de gjorde det godt. At have to trommeslagere, som oven i købet spiller på samme stortromme fra hver sin side, kan lyde risikabelt, men i Waldo & Marshas tilfælde fungerede det upåklageligt og blev benyttet både dygtigt og underholdende.

Det næste band, powerrockerne i Franklin Zoo, som efter min overbevisning må have været bandet med de ældste (og dermed måske også mest erfarne) musikere denne aften, er værd at fremhæve især pga. deres forsanger, hvis vokalarbejde lægger sig i samme tradition som flere power metalsangere, som for eksempel Bruce Dickenson og den nu desværre hedengangne Ronnie James Dio.

Papa Stereo, endnu et band indenfor elektrorockgenren, leverede et fantastisk medrivende show. Der skal ikke herske tvivl om medlemmernes musikalske dygtighed og sangenes høje kvalitet. Af alle aftenens elektrorockindslag var Papa Stereo det bedste, og prismæssigt gik de heller ikke helt tomhændede fra Vega lørdag nat.

Fransk tressertegneserie

Les Aventures De Commander Flash, som også fik en placering i top 3, var en oplevelse med mange forskellige associationer til følge. Bandet optrådte i farverigt tresser-retrotøj, som havde en snert af noget nutidig cross over. Musikken bevægede sig i en verden af tidlig american bandstand-trommespil, moderne elektroelementer og uh-uh-kor, fra før Elvis forargede med sine forførende hofter. (Uden større musikalsk lighed mindede bandet mig meget om tyske Felix Kubin). Kaptajnernes sange havde enormt hitpotentiale og blev spillet overbevisende og dygtigt.

Human Races Run som gik på efter Les Aventures De Commander Flash var endnu et elektrorockband, og selvom det er synd og skam, druknede de blandt alle de andre elektrorockbands. Det kunne måske være afhjulpet med en tidligere optræden, men sådan blev det nu en gang ikke. Det næstsidste band Aid spillede sfærisk indierock i lavt tempo. Så sent på aftenen (omkring kl. halv et, hvor arrangementet var startet kl. halv otte) var det desværre svært at holde gejsten oppe i det tempo.

Yamshala indtog og lukkede dog scenen med en energiudladning, der pustede nyt liv i de søvnige øren. De spillede dansabelt rockmusik af den gamle skole med elementer af både latin og syre. Drengene var på hele vejen igennem og havde fint klædt sig i ens blå skjorter og sorte bukser.

Og vinderne er…

Vinderne blev kåret i flertal denne aften. Efter lang tids votering fra dommernes side blev det tid til at få uddelt ikke bare førstepladsen i den danske finale, men også en håndfuld individuelle præmier til musikere og bands, som havde gjort sig særligt fortjent til det igennem konkurrencen. 

Den første pris var musikerprisen, som er en ærespris uddelt på baggrund af de deltagende bands' stemmer. Det band, der havde fået flest af disse var Papa Stereo. Herefter blev der uddelt en række priser for bedste individuelle musikere. Prisen for bedste sanger gik til forsangeren fra Les Aventures De Commander Flash, den bedste trommeslager blev de to drenge fra Waldo & Marsha, den bedste bassist blev konkurrencens eneste kontrabassist, som spillede i Modspil, og den bedste guitarist fandtes i Villain.

Da top 3 skulle offentliggøres, blev stemningen på scenen, hvor alle aftenens deltagere stod samlet, mærkbart mere spændt. Da jeg allerede har afsløret, hvem der fik en placering i top 3, kan spændingen vist ikke trækkes længere ud.

Top 3 blev:

1. Les Aventures De Commander Flash

2. And You're Off

3. The Righteous

Af disse tre samt de jyske finalister skulle der kåres én endelig dansk vinder, som skal repræsentere Danmark i den nordiske finale i Stockholm i næste uge, og den vinder blev de unge knøse i Waldo & Marsha. Der er meget, der spiller ind i en musikkonkurrence, der (til dels) bygger på publikumsstemmer. Derfor er det betryggende at vide, at den endelige vinder af Emergenza kåres af et uvildigt dommerpanel. Selvom der overordnet var mange rigtig gode bands lørdag aften, var der også nogle helt malplacerede imellem. Dog var det generelle niveau som sædvanlig utroligt højt. En Emergenzafinale er fem fremtidsbekræftende timer, man som publikum sidder igennem: der er masser talent derude, og vi skal nok alle få glæde af det, om det vinder en musikkonkurrence eller ej.

Line-up for den danske finale:

Bombshelter
Vanir
Modspil
The Righteous
In Your Head
Villain
And You're Off
Waldo & Marsha (Århus-vinder)
Franklin Zoo
Papa Stereo
Les Aventures De Commander Flash
Human Races Run
Aid
Yamshala

Musikerprisen: Papa Stereo
Bedste sanger: Les Aventures De Commander Flash
Bedste trommeslager: Waldo & Marsha
Bedste bassist: Modspil
Bedste guitarist: Villain

1. plads: Les Aventures De Commander Flash
2. plads: And You're Off
3. plads: The Righteous

Endelig vinder:
Waldo & Marsha


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA