x

Den omnipotente rockgud er død

Den omnipotente rockgud er død

Sundhedsbølgen skyller ind over os, men gælder det også for rockmusikerne, eller dyrker de stadig myten om sex og stoffer og det vilde liv? GAFFA ser i en ny artikelserie nærmere på de danske musikeres sundhedstilstand anno 2010.

– Myten om sex, drugs and rock'n'roll er gået af mode. Den omnipotente rockgud fra 60'erne og 70'erne eksisterer ikke længere. Dengang blev rockmusikerne opfattet som outcasts, der var en trussel mod samfundets sammenhængskraft. De blev glorificeret og dæmoniseret på samme tid af mandlige rockjournalister, der gav deres egne drømme frit løb, siger Henrik Marstal, der er musiker, forfatter og bandcoach.

GAFFA forsøger i denne og to kommende artikler at finde ud af, hvordan myten om sex, drugs and rock'n'roll har det i dag, hvor sundhedsbølgen skyller ind over os – men gælder det også for musikerne?

Henrik Marstal mener, at de vilde excesser fylder meget mindre i dag. Ikke mindst fordi øget konkurrence blandt flere orkestre på scenerne stiller store krav til at levere og gør, at tidens rockorkestre er blevet mere seriøse og disciplinerede. Det er heller ikke noget, medierne beskæftiger sig ret meget med. Det var for 30 og 40 år siden, at myten stortrivedes omkring Rolling Stones, Iggy Pop, The Who, Led Zeppelin med flere.

– Der er ikke nogen rockorkestre, der går stive på scenen længere. De har ikke råd til at tabe publikum på gulvet. Kulturen er klar. Det gælder om at spille uden fejl og spille godt og være tjekket, siger Henrik Marstal.

Stadig meget hash
At myten fylder mindre i dag i medierne er forfatter og rockskribent Jan Poulsen enig i.
Men han køber ikke den med, at orkestrene er mere karriereorienterede og disciplinerede. Heller ikke, at der er flere orkestre end tidligere.

– Jeg er sikker på, at der bliver røget lige så meget hash i øvelokalerne i dag, som der gjorde i gamle dage. Hvorfor skulle musikmiljøet skille sig positivt ud fra resten af samfundet, hvor der aldrig har været så mange drugs som netop nu? siger Jan Poulsen.

Han mener, der er fire gode grunde til at starte et rockorkester, og de har ikke ændret sig i mange år:
At score damer, åbne på Orange Scene på Roskilde Festival, få udgivet en cd og skyde en video i New York.

Manager bestilte ludere
Las Thomsen har arbejde i pladebranchen i små 25 år. Blandt andet en årrække på Virgin Records. I dag driver han egen promotion-virksomhed.

– På en af min første arbejdsdage tilbage i 1986 bad Johnny Rottens manager mig om at skaffe noget coke. Ønsket blev dog ikke efterkommet.

– I de senere år går der længere mellem de anderledes band-ønsker. Jeg blev overrasket, da et stort udenlandsk rockbands manager ringede og bad mig skaffe to ludere, specifikt en blondine og en thai, begge med big boobies, til massage og happy endings.

Las Thomsen tror som Jan Poulsen ikke, at der er gået mere karrierevej i at være rockorkester.

– Tag Magtens Korridorer, hvor bajerne også er et instrument på scenen til deres koncerter. De er et populært liveorkester hos spillestederne, blandt andet fordi de får skålet så mange gange med publikum. De spiller for publikum og ikke for anmelderne, siger Las Thomsen.

Men han medgiver, at der uden tvivl er en konkurrence blandt større udenlandske bands, der har en mere bevidst tilgang til at være orkester i den kommercielle verden.

Så godt som lovlige rusmidler
Ulrik Ørum-Petersen fra Volcano Management, der arbejder med navne som Kashmir, Veto og The Floor Is Made Of Lava, er under 30 år og har en lidt anden tilgang til emnet. Han siger:

– Der er sgu ikke meget af den gamle rockmyte tilbage. De orkestre, vi arbejder med på Volcano, er ret seriøse med deres musik og karriere. Vi lægger vægt på at arbejde med visionære orkestre, der tænker innovativt, siger han og fortsætter:

– Der er stor konkurrence, så du skal virkelig kunne levere som orkester og have styr på det. Der er ikke så mange ukendte faktorer. Det der med at være fucked op og overlade arbejdet til andre ser vi ikke mere.

Ulrik Ørum-Petersen mener, at rockmyten lever bedst omkring turné-livet på landevejen, hvor bandet ryger ind i et parallelt univers af byer, hoteller, landeveje og spillesteder, som til forveksling ligner hinanden. Så kan der godt gå druk og fest i den. Men det er ikke ensbetydende med, at det sker i tøjlesløs vildskab.

Simon Kvamm fra Nephew blev i november sidste år citeret for følgende i Midtjyllands Avis:
"Sex, drugs og rock and roll er en myte, som man kun kan holde i live i kort tid. Nephew har eksisteret længe, og vi regner med at blive ved lang tid endnu. Men vi bruger en del lovlige og så godt som lovlige rusmidler, og vi har sex, men det har vi hver især med den samme partner, så lidt sex, drugs og rock´n´roll er der over det, men ikke på den mytologiske måde."
Nephew er da heller ikke kendt for skandaler og tøjlesløshed, men mest af alt for deres musik.

Løbeture med rockhunden
Det er svært at finde danske rockorkestre, som virkelig rådyrker eller bare tilnærmelsesvis lever op til den klassiske rockmyte. Muligvis kunne der skrives "den rigtige bog om D-A-D", men den historie kender vi ikke endnu.

Volbeat, som er tidens største danske metalband, har for nylig været på turné med Metallica. De har en klar holdning til livet i rockmyten:   

Guitarist Thomas Bredahl tror, at myten var noget, som nogle drengerøve fandt på ud fra denne devise: – Jo fuldere man var, jo flere stoffer man tog og jo flere damer man kneppede, jo bedre musik lavede man, og jo større rockstjerne var man. Det tror jeg ikke er særligt beskrivende for, hvordan det ser ud i dag, siger han.

Det er ikke fordi, Volbeats medlemmer ikke også kan drikke sig hamrende stive på en tirsdag, når de er på turné. Men der bliver taget seriøst fat for at være parat og kunne levere varen.

– Jeg smed 16 kilo, før vi skulle på turné med Metallica, så dér begyndte jeg at spise ordentligt og løbe nogle ture med hunden. Det gav mig helt klart mere overskud, siger forsanger Michael Poulsen.

Anders Kjølholm, der er bassist i bandet, siger om rockmusikere og sundhedsbølge;

– Der er mange bands i dag, der drikker smoothies og lever efter diætprogrammer og går i fitnesscenter. Selvfølgelig er der også nogle, der holder ved og stadig efterlever den vilde livsstil.

Fra stoffer til tai chi
Jan Poulsen mener, at den større bevidsthed omkring motion i samfundet generelt også bliver afspejlet blandt musikerne. Han nævner, at de gamle rockstjerner, der i den grad udlevede deres kvote af sex, drugs and rock'n'roll i 60'erne og 70'erne, typisk lever meget sundt og i balance i dag. Lou Reed har i årtier dyrket tai chi – og både lavet en dvd om at træne i disciplinen plus udgivet et meditationsalbum.

– Når Iggy Pop har fået en nærdødsoplevelse, eller Keith Richards falder ned fra en palme, så tænker de mere over deres helbred. Jeg tror, at det er længe siden, Iggy Pop har taget noget. For mig er han den vildeste i rockhistorien. Når man ved, hvad han har gennemlevet og overlevet, er det stort at se ham med så meget power og kroppen spændt som en flitsbue på scenen i London i maj i en alder af 63 år, siger Jan Poulsen.

Det er svært at få øje på rocknavne herhjemme eller ude i verden, der for alvor udfylder rollen efter den gamle drejebog. Pete Doherty gør det. Amy Winehouse gør det inden for pop- og soulmusikken. Men hvornår har vi sidst oplevet en vild dansk melding om sex, drugs and rock'n'roll-livet fra rockens verden? Er det vildeste, vi kan komme op med, Kim Larsens og Allan Olsens kamp for at lade rygere være i fred?

Vi vender tilbage i næste måned med flere meldinger fra rocklivet anno 2010 i spændet mellem smoothies og rock'n'roll.


Vin, kvinder og sang
Hvis vi kigger i de tykke bøger for at se, hvor mottoet om "sex, drugs and rock'n'roll" er opstået, siger de, at det er en moderne variant af termen "Vin, kvinder og sang", som har eksisteret i århundreder. Johan Strauss skrev for eksempel i 1869 en vals med den titel.

Sex, drugs and rock'n'roll blev synonym med dele af rockkulturen i 1960'erne, hvor nogle rockorkestre virkelig levede op til dens ingredienser. For mange er rockmyten synonym med The Rolling Stones, som udlevede begrebet i 60'erne og 70'erne og satte ild i deres publikum.    

I 1977 lavede Ian Dury sangen "Sex & Drugs & Rock & Roll".

Katrine Ring:
DJ-livet er også et karrierevalg

– Rock'n'roll-stemningen lever i dj- og klubmiljøet

– For mange unge dj's er det drømmen at rejse jorden rundt og spille og feste og drikke og tage baner, korte som lange, og have mange omkring sig at feste med, siger Katrine Ring, der er dj, musikskribent, anmelder og komponist.
Hun siger, at de lever "det sorgløse teenageliv" uden ret mange forpligtelser.

– Der er meget hård konkurrence blandt dj's. Du kan ikke tåle prestigetabet ved at levere en dårlig performance. Det gælder om at kunne styre med stil, og så kan det ikke lade sig gøre at feste fire dage i træk. En del af de dj's, der har været med i mange år, drikker kildevand, er veganere eller spiser for eksempel ikke oksekød, før de går på, fortæller Katrine Ring.

– De, der holder længst i denne branche, er dem, der ikke tager stoffer og passer på sig selv. Det gælder for eksempel en mand som Kenneth Bager, der er i 40'erne. Der er andre, der har været med i mange år, og som på grund af drugs og fester, har fået helbredsproblemer. Husk på, at livet om dj i sig selv er ret uregelmæssigt. Du er mere vågen om natten end om dagen.  Der er fest og godt selskab, og du drikker måske mere, end du spiser, siger Katrine Ring. Hun ser færre stoffer i miljøet end for 20 år siden, da Ibiza og acid housen var stor. Men coke er kommet for at blive.

- Det er let at skaffe, og det er blevet billigt at købe. Selv på fredelige steder, hvor jeg spiller, finder de cokerester på toiletbrædderne. Det er publikum, som tager det, og de unge dj's. Men jeg kender også til nogle mere erfarne dj's, der bruger det, fordi det højner deres koncentration, når de optræder. Og det kan tage nervøsiteten. På den måde er brugen mere funktionel i dag.

– Dj's er som andre mennesker ret forskellige. En del af de nye dj's kommer fra aktivistiske miljøer, som for eksempel er veganere. Master Fatman er vegetar og ryger og drikker ikke. Jeg kender mange dj's, der spiller fodbold. Pigerne går selvfølgelig i fitnesscenter. Der er helt klart mere fokus på motion i vores verden end før. Når du tænker karriere, skal du også være i god form og se sådan ud, siger Katrine Ring, der selv bedriver motion ved at løbetræne "i alle mulige retninger".Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA