x

Hvass&Hannibal – Designerduo med succes

Hvass&Hannibal – Designerduo med succes

Den danske designerduo Hvass&Hannibal, der består af Nan Na Hvass & Sofie Hannibal, har haft en finger med i spillet i forbindelse med artwork for bands som Efterklang, Turboweekend og Depeche Mode. De to piger har begge, hvad der svarer til en bachelorgrad fra Danmarks Designskole, inden for feltet Visuel Kommunikation, og de har formået at udnytte den ballast, uddannelsen har givet dem til at skabe god opmærksomhed omkring deres projekter. Men hvad går sådan en uddannelse egentlig ud på?

– Generelt går uddannelsen ud på at uddanne designere, der kan arbejde tværfagligt og har overblik over alle dele af designprocessen. Det er også blevet en akademisk uddannelse, hvor der lægges mindre og mindre vægt på håndværk, og hvor der er meget arbejde med teori og metode. Visuel kommunikation handler bredt om at kommunikere; det vil sige, at man kan beskæftige sig med grafisk design, illustration, strategisk kommunikation med mere. Det er som oftest designprocessen og ikke slutproduktet, der lægges vægt på i løbet af uddannelsen.

Hvad har været jeres plan med at tage uddannelsen?

Nan Na: – På det tidspunkt, hvor jeg kom ind på skolen, havde jeg et valg mellem nogle fotouddannelser i udlandet eller designskolen. Jeg valgte designskolen, og det har jeg ikke fortrudt. Jeg tror, jeg tænkte, at der ville være flere muligheder og et bredere arbejdsfelt som designer, hvor man kan arbejde med alle slags visuelle medier. Desuden er jeg også vokset op med forældre, der er selvstændige og har styret deres egne arbejdstider og haft frihed til at rejse, når de ville – så jeg har altid mest set mig selv i den rolle, mere end som ansat i en virksomhed. Det har generelt påvirket mit valg af uddannelse meget, tror jeg, og jeg er utroligt taknemmelig for den frihed, vi har.

Sofie: – Jeg gik og drømte om Designskolen, men jeg kom først ind, tredje gang jeg søgte! Det betød dog også, at jeg nåede at prøve en masse andre spændende ting, inden jeg kom ind, jeg har blandt andet arbejdet som grafiker på Politiken i nogle år. De erfaringer, jeg havde gjort mig, inden jeg kom ind på skolen, gjorde det nemmere at tage springet fra studie til professionelt arbejde, både under uddannelsen og bagefter. For min del har der ikke været nogen overordnet plan med at tage denne uddannelse, målet var bare at komme ind på skolen, og så ville det nok udvikle sig derfra, hvilket det også har gjort.

Hvordan kom jeres samarbejde med blandt andre Efterklang, Depeche Mode og Turboweekend i hus?

– Vi kender Morten og Silas fra Turboweekend fra gymnasietiden, og Sofie er faktisk kæreste med Morten, igennem snart 10 år. Nan Na er tilfældigvis også kæreste med Rasmus fra Efterklang, så der har vi været heldige at få en fod indenfor, haha! Men vi ved, at begge bands har valgt at arbejde med os, fordi de synes, vi er dygtige. I øvrigt har vores indbyrdes forhold også gjort, at Efterklang og Turboweekend er blevet gode venner, og de arbejder i øjeblikket med at remixe hinandens numre. Vi er foreløbig ikke kærester med nogen fra Depeche Mode. Dér gik kontakten gennem en engelsk art director, som vi har haft en mailkorrespondance med gennem længere tid.

"Vi har været meget heldige"

De to piger har kendt hinanden siden gymnasiet, hvor de gik til "design" i fritiden, men det var først efter, de havde et "meget hyggeligt og vellykket samarbejde på designskolen", at de for alvor besluttede sig for at blive et team, og den position, de har opnået som respekterede designere, har de ifølge dem selv været ret heldige med:

– Vi har været meget heldige, på den måde at vi faktisk aldrig rigtig har opsøgt arbejde, men folk er kommet til os, og der har hele tiden været masser at lave. I starten arbejdede vi ofte gratis – eller næsten gratis – og ville bare gerne ud og blive involveret i ting. For eksempel malede vi et stort vægmaleri på Vega og lavede nogle albumcovere, mens vi stadig gik i skole, og de projekter har genereret nye jobs efterfølgende, og på den måde er det vokset. Det var ikke sådan, at vi til at starte med satte os ned og aftalte, hvordan vi skulle drive virksomhed – det handlede mere om at kaste sig ud i projekter med stor entusiasme og masser af hårdt arbejde. Vi prøver at veksle mellem opgaver, der giver smør på brødet og stof til eftertanke, og når vi er heldige, har vi opgaver, der giver begge dele. Til daglig rumsterer vi rundt i vores kontor og værksted i Pisserenden, hvor vi forsøger at holde en nogenlunde almindelig arbejdsuge, men til tider må vi arbejde over og andre gange holde fri.


CV'er:
Navne: Nan Na Hvass & Sofie Hannibal
Alder: Begge 29 år
Bosat: København
Uddannelse: Danmarks Designskole
Beskæftigelse: Designere i egen virksomhed
Projekter: Kommercielle såvel som personlige projekter. Heriblandt mange musikrelaterede projekter.
Fremtidige projekter: Hvass&Hannibal arbejder lige nu på at skabe tilbehør til DR UnderholdningsOrkestret. I maj var de i Kina og undervise på et kunstakademi i Shenyang og deltage i en gruppeudstilling i Chongqing.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA