x

Nyt bud på lovligt musiksalg på nettet

Nyt bud på lovligt musiksalg på nettet

Der har på det seneste været en del tiltag i retning af at sælge musik lovligt på internet. Et af de seneste skud på skammen er DKUA, som i aftes præsenterede sin idé på Fatter Eskil i Århus, og GAFFA.dk var med på en lytter. Forkortelsen står for De Kreatives Uafhængige Andelsselskab, og det er stiftet af Jens Rud (t.v.) og Henrik Lechsly, der har mange års erfaring i musik- og IT-branchen – Jens Rud har bl.a. været medlem af Dodo & The Dodos og er nu producer og studieejer, og Henrik Lechsly er veteran udi hjemmesideproduktion.

– Idéen er, at alle interesserede musikere kan købe et andelsbevis for kr. 1000,-, der giver dem ret til at uploade op til 40 stykker musik på sitet http://www.musik.dk, der stiller sig gratis til rådighed for projektet. Man kan helt selv bestemme prisen, og evt. overskud fra driften af sitet fordeles ligeligt mellem andelshaverne, helt i den gamle andels-ånd, fortæller Jens Rud, og Henrik Lechsly fortsætter:

–Pointen er, at vi fjerner alle de fordyrende mellemled mellem musiker og lytter. Der skal ikke trykkes cd’er, og de skal ikke køres ud af vognmænd, og de skal ikke langes over disken. Når vi har lavet DKUA som et andelsselskab var det netop for, at musikerne skal eje alle rettigheder til deres egen musik. Vi havde et møde med kulturminister Brian Mikkelsen, og han syntes, det var en god idé, men ikke noget, staten skulle skyde penge i. Vi ville helst ikke have multinationale virksomheder ind over, for så vil de jo nok kun satse på det musik, de kan sælge, og derfor blev det et andelsselskab.

Tor Nørretranders bakker op
Selskabet åbnede for salg 1. april, og det har allerede fået 118 andelshavere – bl.a. Tor Nørretranders, nok mest for at bakke op om projektet – og sælger ca. 5-7 album om dagen. Endnu ikke meget, fortæller Jens Rud, men rygtet skal jo lige spredes, og Henrik Lechsly tilføjer, at der har været 50.000 unikke brugere i april, hvilket man er meget tilfreds med. Sangene kan også købes enkeltvis, og pladeselskaber kan også købe et andelsbevis for kr. 1000,- og lægge musik til salg. Indtil videre har Crunchy Frog og Cope gjort det, og derfor kan man bl.a. købe album med The Raveonettes og Maya Albana på musik.dk – og naturligvis Dodo & The Dodos.

Rud og Lechsly forklarer, at alt musik, der sælges på musik.dk, bliver forsynet med et vandmærke, der let kan afsløre én, hvis man viderekopierer musikken ulovligt. De understreger videre, at DKUA ikke behøver at begrænse sig til at sælge musik. Det kan lige så godt være film og spil, der også i rigt omfang piratkopieres over nettet, og der har da også meldt sig bl.a. film- og IT-folk ind i DKUA– og også f.eks. forfatteren og teknikguruen Tor Nørretranders.

Hvad siger musikerne så til det? GAFFA.dk fik en snak med Pia Rasmussen, som allerede har købet en andel i DKUA.
– Jeg laver meget musik til film og teater, og det er jo noget, som er lidt svært at sælge, men jeg vil gerne benytte muligheden til f.eks. at uploade noget musik, når de forestillinger og film, jeg har lavet musik til, kører, og så gøre publikum opmærksom på, at de kan købe den, f.eks. teatrenes hjemmesider. Jeg har også udgivet en enkelt cd med lyrisk jazz, på selskabet Olufsen, og dér har jeg ikke mærket særlig meget opbakning, og så kan jeg jo lige så godt udgive musikken på denne måde. Jeg har dog først lige købt mit andelsbevis, så jeg har ikke fået uploadet noget musik endnu.

DKUA samarbejder i øvrigt med projektet Phonofile, der har arbejdet med at digitalisere al dansk musik og udbyde det til udlån gennem bibliotekernes hjemmesider. Phonofile har netop lavet en aftale med bibliotekerne, der sikrer, at systemet, som for tiden kører som et forsøg på udvalgte bibliotekter, til efteråret bliver åbnet for alle interesserede kommuner.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA