x

Spot på Norge – Thomas Dybdahl

Spot på Norge – Thomas Dybdahl

GAFFA.dk møder Thomas Dybdahl i omklædningsrummet i Vega få timer, inden han skal give koncert samme sted d. 10. april. Vi får en snak om hans hidtidige udgivelser, hans forhold til Spot 10 og norsk musik generelt.

Du skrev dit andet studiealbum "Stray Dogs" i New York. Var der nogen specifik grund til, at du valgte at skrive albummet "Over there"?
– Grunden til, at jeg rejste til New York for at skrive "Stray Dogs" var at finde arbejdsro. Dér ville jeg ikke blive forstyrret og kunne få mulighed for at koncentrere mig ordenligt. Og så er der noget omkring stemningen i New York, der er yderst inspirerende.

Er hende den hjemløse/rastløse Cecilia, som sangene på "Stray Dogs" er bygget op omkring en virkelig person, du mødte i New York?
– Nej, hun er kun et fantasifoster. Figuren Cecilia er inspireret af flere typer, jeg har stødt på på min rejse gennem livet, så der er tale om faktion, hvis du forstår, hvad jeg mener. Selvoplevede ting kan være kedelige, så må man krydre tilværelsen lidt via fantasien. En sangskrivers lod.

Duet med Bertine Zetlitz
Hvad er dit favoritnummer på "Stray Dogs"?
– Det må være nummeret "Stay Home". Det er efter min mening den bedste sang, jeg har skrevet. Den er enkelt opbygget med få akkorder. Nummeret har stil, og så bygger det sig konsekvent op, udløser kraft uden at ramme et totalt klimaks. Det er en fed mekanisme.

På nummeret "Pale Green Eyes" synger du duet med Bertine Zetlitz. Hvordan fik du kontakt til hende?
– Jeg tourede rundt med hende i Norge for nogle år siden. Vi sang flere duetter sammen, bl.a. Kate Bush og Peter Gabriel-nummeret "Don't Give up". Dér harmonerede vi virkelig. Jeg elsker hendes isnende stemme.

Bliver du let inspireret til at skrive tekster?
– Ja, forholdsvist let. Jeg prøver at lave gode sange og holde mig til én vision. Når jeg er i gang med et album, forsøger jeg at holde det inden for nogle fastsatte rammer, så det hele kommer til at hænge sammen.

Er du i gang med et tredje album?
– Ja, jeg er ved at færdiggøre den tredje plade i oktobertrilogien. Udfordringen er i øjeblikket at få hele trilogien til at hænge sammen, så der kan blive tale om en helhed. Jeg mangler at færdiggøre den sidste sang på pladen. Jeg er i tvivl om, om det skal være en konkluderende/afsluttende sang, der sætter punktum for projektet, eller én med en åben slutning.

Hvornår kommer pladen i butikkerne?
– I Norge bliver den udsendt i oktober. Så kommer den nok et par måneder senere i Danmark. Det har taget mig ca. et år at producere den, den samme tid, som det har taget at lave de første to plader.

Hul igennem til amerikanerne
Dybdahl har lige spillet på den store South By Southwest Festival i Austin,Texas.
– Det var en fed koncert, ren akustisk, siger han.
– Der var god publikumrespons, men man ved jo aldrig helt med amerikanerne. De er så overdrevne i deres facon og siger "fantastic" til alt, men jeg håber på at få hul igennem til det amerikanske marked. Jeg ved, det er vanskeligt og kræver cash, kontakter og god timing.

Du skal jo spille på Spot 10 i Århus. Der optrådte du også sidste år, hvor du var et stort trækplaster. Glæder du dig til at spille der igen i år?
– Ja, helt klart, det var rigtig cool sidste år. Jeg elsker i det hele taget at spille i Århus, folk er meget åbne og hengivne over for min musik. Jeg holder især af at spille på VoxHall, gav lige koncert der i forgårs, og der var en vild stemning.

Der kommer mange norske navne i år på Spot 10. I det hele taget virker det som om det generelt går godt for norsk musik. Hvorfor tror du?
– Det ved jeg ikke, det er nok bare en god tid. Vi har fået mange fede bands og talentfulde sangere på banen. Det er vel en blanding af vilje, talent og rigtig timing. Jeg tror ikke, der er nogen overordnet grund. Men det jo også blevet lettere at slå igennem internationalt, da der er flere kontakter og mere interaktion mellem landene.

Til sidst må jeg lige spørge dig, om du har fundet den laptop, som blev snuppet fra dig for et par måneder siden?
– Nej desværre, det var skidt, jeg havde noget vigtigt arbejde liggende på den. Bare ærgerligt.

Thomas Dybdahl spiller på Spot 10 fredag d. 4. juni kl. 22:30 i Ridehuset.

 

Dybdahls site


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA