x

Medina – I audiens hos en popdronning

Medina – I audiens hos en popdronning

Da GAFFA sidst skrev om Medina, havde den charmerende popprinsesse gang i at lægge landets diskoteker ned, og singlen Kun For Mig dominerede hitlisterne. Siden da er der kun kommet flere hits til, og med hjælp fra Velkommen Til Medina og Ensom er den unge sangerindes stjernestatus kun vokset betydeligere. Medinas kalender er da også tæt pakket, da GAFFA mødes med hende midt i København. I den følgende uge skal hun ud over et par danske festival-jobs også spille foran 20.000 mennesker til finalen af den tyske udgave af "Topmodel", og så er der også lige en plade, der skal gøres færdig.

Den engelske version af Kun For Mig gik nummer et i England. Den første havde sit liv på dansk på de engelske klubber, og på grund af den store efterspørgsel besluttede Medina og hendes producercrew Providers sig for at lave den engelske version. Sangen er desuden udkommet syd for grænsen i Tyskland, hvor den i skrivende stund har solgt over 30.000 eksemplarer. I forbindelse med den kommende udgivelse af sit engelsksprogede album i Tyskland har Medina desuden fået en pr-kampagne, der ifølge hende selv er i samme størrelsesorden, som den Robbie Williams fik, sidst han skulle promoveres i landet. I Frankrig er det den dansksprogede version af Kun For Mig, der hitter, mens den engelske version har nået længere og ret overraskende destinationer:

- Min mors veninde var oppe på et bjerg i Peru, hvor hun gik ind i en kiosk, hvor de spillede min sang. Så må de sgu da også spille den andre steder, hvis de spiller den i en fucking kiosk på toppen af et bjerg i Peru.

Har det været på tale at få dig til at lave noget på tysk til det tyske marked?

- De nævnte det helt kort i starten, men selvfølgelig skal jeg ikke lave noget på tysk. Det er ikke mit sprog, og så skal jeg fandme ikke heller ikke ud og synge det. Det lader vi Anna David gøre. Hun kan sproget, jeg kan ikke.
 
Din første plade, Tæt På, er sådan en r&b-agtig sag. Hvordan fandt du på at gå i den hårdere og mere elektroniske retning?

- Rent stilmæssigt har det bare været sjovere for mig at gå den elektroniske vej, der rører mig på helt en anden måde end r&b og hiphop. Jeg er så meget en poptøs i min måde at skrive melodier og lave korarrangementer på, at jeg godt kan lide de hårde elementer i den elektroniske musik, jeg dyrker, og jeg er ret sikker på, at den næste plade bliver endnu hårdere.

"Jeg gør, hvad jeg har lyst til"
 

Hvad ville du gerne være som barn?

- Ja, hvad fanden ville jeg egentlig? Jeg ville altid alt muligt, men alligevel aldrig noget specifikt. Der har ikke været ét overordnet mål, jeg har gået efter hele mit liv. Jeg har altid bare gjort, hvad jeg havde lyst til, og det gør jeg stadigvæk.

Kan du huske den første sang, du skrev?

- Ja, den handlede om mit marsvin, der hed Sofus. Det var egentlig en forfærdeligt tragisk historie, for vi fik astma i familien og måtte af med ham. Jeg var devastated og helt ødelagt i flere år. Heldigvis kom han hen på den byggelegeplads, som jeg gik på.

Minder du mest om din mor eller din far?

- Der er jeg nok fifty fifty. Jeg har min sindssygt dårlige humor fra min mor, og det der med at være sprælsk har jeg fra min far. Jeg er vokset op med en far, der stod og sang en sang om ost med alle vinduer og døre vidt åbne, når han smurte ostemadder, så alle i kvarteret kunne høre det.
 
Mad, positiv energi og teenageidioter

Hvornår føler du dig mest glad?

- Jeg er altid glad, når jeg har spist. Mad påvirker mit humør sygeligt meget. De folk, der arbejder omkring mig, ved også godt, at hvis jeg opfører mig urimeligt, er det nok, fordi jeg er sulten. Min kæreste kender mig heldigvis så godt nu, at han ved, hvornår han skal klappe mig på skulderen og sige: "Skat, du skal vist spise nu." Jeg er også rigtig glad, hvis jeg får mellem ni og 11 timers søvn. Det har jeg brug for. Jeg sover ikke så godt i hotelsenge, hvilket er lidt problematisk, når jeg nu sover i en hotelseng flere gange om ugen, men så er det rart at have min lille hund Eddie med, for han er sådan et lille stykke levende hjem. Han putter altid og er så hyggelig. Det hjælper virkelig meget, og det er bare så svedigt at have ham med.

Hvornår er du så allermest sur på verden?

- Når jeg støder på ignoranter, der udtaler sig om ting, de alligevel ikke har forstand på. Folk, der skal spille fandango og være vildt kloge i deres udtalelser om mig. Der er altid dem, der hader det, jeg laver, men så er der heldigvis også dem, der elsker det. Jeg kan virkelig ikke forstå den mentalitet, der får folk til at svine andre til. Hvorfor bruge sin energi på noget negativt, når man nu bare kunne lade være og fokusere på noget positivt i stedet for? Det undrer mig virkelig, og det vil det nok altid gøre. At der er nogen, der absolut skal rakke ned på andre i stede for bare at sige: "Nå, det er sgu ikke lige min smag…" og så komme videre og fokusere på det, man kan lide i stedet for. Det er der for mange mennesker, der gør, og jeg synes virkelig, det er en ærgerlig ting for dem, at der er noget i deres hjerter, der gør, at det er det, de vælger at bruge deres tid på. Sådan noget kan pisse mig rigtig meget af, fordi det forekommer mig så fremmed.    
 
Hvor meget tager du de ting, folk skriver om dig, til dig?

- Hvad anmeldelser angår, kan jeg godt sætte mig ud over det, fordi det ofte ikke er anmeldere, der ved særlig meget om den genre, jeg bevæger mig indenfor, som anmelder min musik. Jeg bliver rigtig glad, taknemmelig og stolt, når jeg får en god anmeldelse, men dårlige anmeldelser får mig ikke ned med nakken. Det gør folk til gengæld, og jeg har forlængst lært, at jeg ikke skal gå ind og læse folks kommentarer i forskellige diskussionsfora på nettet. Det var for eksempel en brugerkommentar på YouTube, hvor der var en - garanteret en eller anden 13-årig - idiot, der skrev, at jeg var en klam luder. Dér blev jeg rigtig ked af det, og det kan virkelig undre mig, hvad jeg har gjort den person, siden vedkommende har sådan et horn i siden på mig. Det er oftest snotdumme teenagere, der skriver sådan nogle ting, men jeg tror på karma og håber, det kommer og bider dem i røven en dag.

Du er meget isoleret og tilbringer en del tid for dig selv, når du er ude på jobs. Er der nogle, der tolker det som krukkethed?

- Jaja, helt sikkert. Jeg har hele mit liv hørt fra folk, at jeg virker arrogant eller snobbet, men det har bare været folk, der ikke har kunnet finde ud af at tolke, at jeg bare har været reserveret. At jeg måske har haft en dårlig dag og ikke lige har haft lyst til at snakke med nogen. Har de tænkt på det? Nej, det har de selvfølgelig ikke. Jeg er jo bare en dum so, fordi jeg ikke smiler, når de vil have det. Sådan nogle ting er jo så bare medvirkende til, at jeg bare bliver endnu mere reserveret. Jeg er nødt til at have noget privatliv, før jeg skal på scenen, og så kan jeg ikke sidde sammen med en masse folk, som jeg skal skrive autografer til og have taget billeder sammen med.

Rammer bredt

Der er mange, der ikke normalt lytter til din genre, der alligevel er hoppet med på Medina-vognen. Hvad tror du, folk falder for?

- På mine turnéer har jeg oplevet, at jeg har spillet udsolgte jobs, hvor størstedelen af publikum har været mellem 30 og 50. Det har været ret vildt at opleve. Især fordi jeg jo har spillet så mange diskoteksjobs, hvor publikum primært har været under 25.
 
Tror du, der er forskel på, hvad der rammer det yngre publikum og det, der rammer 30+- segmentet?

- Jeg har oplevet, at der er mange af de voksne, der kommer hen til mig bagefter, og det kvinderne vil sige til mig er, at de synes, at jeg repræsenterer en stærk kvinde, og at de synes, jeg er pishamrende sej, fordi jeg tør gøre en hel masse ting, som der ikke er andre i Danmark, der har gjort før. Det kan for eksempel både være at iklæde mig de outfits, som jeg gør, og det at jeg tør skrive sange om nogle ting, som der ikke er så mange andre, der siger så direkte.

Hvad så med de voksne mænd?

- De siger for det meste bare: "Fuck, du er lækker!" eller "Fuck, du er sej!" og ting i den stil. Der er ikke helt så meget dybde i deres ros, men de står der jo til koncerterne. Hvad de unge angår, tror jeg, at de kan lide, at jeg lige giver den tand mere, end mange andre har gjort. Du har sgu aldrig nogensinde set Anna David i et frækt outfit. Hun går stadig bare rundt i Rocker Wear på scenen. Jeg skiller mig ud fra hele det dér Vero Moda-look, som der er mange artister, der har. Der er ikke så mange, der skiller sig ud. Heldigvis er der sådan en som Aura, der også tør gå sine egne veje og gøre noget ud af det, så det bliver spændende, og jeg kan ikke settle for less. Jeg kan ikke lade mig nøje med at stå og se almindelig ud. Jeg er nødt til at være en bedre udgave af dem, der står nede foran og kigger på. Jeg er ekstrem. Sådan er min personlighed, og sådan har jeg altid været.

Gay Pride og dronningen

Hvad er det mest ekstreme, du har gjort?

- Det var, da jeg optrådte til Gay Pride i bare bryster med sort tape om brystvorterne foran 50.000 mennesker med to topløse dansere med lange støvler og s/m-masker med pigge rundt om. Det vil jeg aldrig i mit liv fortryde. Jeg synes, det var det fedeste i verden! Alle andre så alligevel sådan ud. Det var bare ekstremt, fordi jeg stod på en scene og gjorde det foran alle de andre. Jeg spurgte pigerne forinden, om de havde lyst til at give Danmark noget at snakke om, og de svarede: "Ja, er du åndssvag? Selvfølgelig har vi da det!", og så gjorde vi, som vi gjorde. Danserne var med på den med det samme, de behøvede ikke engang at tænke sig om. Der skal sgu ikke så meget til for lige at ruske op i folk herhjemme. Folk synes nogle gange også, at det er ekstremt, når jeg bare står i bh og højtaljet spandex på scenen eller gennemsigtige cykelshorts med g-streng indenunder, men det er ikke noget, jeg selv synes er specielt ekstremt.

Hvordan var det at optræde for dronningen?
 
- Det var en rigtig god oplevelse, men jeg var afsindigt nervøs og bad til Gud om, at de ikke ville filme mine knæ, fordi de rystede så meget. Man har altid nogle punkter, man fokuserer på, når man optræder, og det er ikke altid, man lige kan styre, hvilke steder det er, blikket bliver ved med at falde tilbage på, og den aften var det lige i øjnene på Helle Thorning-Schmidt og på dronningen, som sad lige foran mig. Det var simpelthen så åndssvagt, og jeg blev så nervøs, for dronningen stirrede jo selvfølgelig bare tilbage på sådan en "mig skal du sgu ikke feje væk"-måde, så jeg blev totalt intimideret og huskede hele tiden mig selv på, at jeg skulle kigge andre steder hen, når øjenkontakten med majestæten havde varet lige lovlig længe.

Hvad siger din kæreste og dine forældre til dit sexy image?

- Det kan godt ske, at Mathias (Arvedsen, danser og Medinas kæreste, red.) nogle gange tænker, at jeg skulle tage en badekåbe på, men han er bare selv så meget en del af denne her branche, og han ved godt, at han enten kan støtte mig eller fise af. Min mor og far har ikke nævnt noget med mine kostumer, og de kender mig nok også så godt, at de ved, at sådan er det bare, og det er der ikke en skid, de kan gøre ved. Jeg giver folk i Danmark en dansk kunstner, som de aldrig set haft før. Danskerne har ikke fået en, der ser ud som mig eller som gør de ting, jeg gør, før. Jeg giver dem noget at snakke om, og det, tror jeg, er nok i sig selv. Jeg synes, det er sjovt, netop fordi der skal så lidt til for at give dem noget at snakke om, så hvorfor så ikke gøre det? Jeg kan enten vælge at være almindelig og gemme mig bag en anden, der tør at stå frem, eller jeg kan selv være den, der står frem og kommer ud med mine ord. Jeg har nogle ting at sige, og så nytter det ikke at stå og gemme sig bag en anden. Så er jeg nødt til at stille mig i front og sige "hør her!".

 

International Medina-succes:
Det er som nævnt ikke kun herhjemme, det er gået stærkt for Medina. GAFFA har her samlet en række highlights fra Medinas internationale færd:

– Igennem pladekontrakt med Parlophone (Kylie Minogue og Coldplay) i Storbritannien udsendes singlen You And I (den engelske version af Kun For Mig) 12. oktober 2009. Et par uger forinden har Medina været nummer 1 på den engelske clubchart og A-listet på BBC Radio 1.
 
– 5. november 2009 vinder Medina MTV's "Best Danish Act"-pris og er også nomineret til "Best European Act" ved MTV Europe Music Awards 20009.

– I slutningen af marts i år ligger Medina med You And I placeret som nummer 6 på amerikanske Billboards hitliste "Hot Dance Airplay".

– Medina har optrådt til store koncerter i udlandet, blandt andet X Factor-finalen i Grækenland og foran 10.000 mennesker i Tyskland.

– I Tyskland har Medina allerede solgt mere end 30.000 singler af You And I, og i løbet af sommeren udkommer hendes endnu unavngivne engelsksprogede plade i Tyskland, Østrig og Schweiz. Albummet indeholder til dels oversatte udgaver af allerede kendte numre, men består mestendels af helt nye sange.

– De nye numre har Medina skrevet sammen med Lisa Greene, der har skrevet for blandt andre Kylie Minogue, Britney Spears og Tom Jones, og med Terri Bjerre, som har stået bag internationale hits som Rise! (Kurd Maverick og Tapesh), Perfect Love (Lutrica McNeal) og Call Me (Sarah Connor).


Racister, homofober og andre uvidende idioter må godt lytte til min musik

Andetsteds på GAFFA.dk kan man læse den engelske rapper og soulsanger Plan B udtale, at han ikke vil have snæversynede mennesker, racister og homofober til at lytte til sin musik. Medina har et lidt andet syn på den sag.

- Det er rigtig fedt, at Plan B har den holdning, han har, men jeg vil gå i den anden retning og sige, at jeg endda meget gerne vil have, at racister, homofober og andre uvidende idioter lytter til min musik, for så kan det være, at det åbner deres sind en lille smule. Jeg siger jo netop i mine sange, at man skal stole på den, man er og åbne døren for de, der står udenfor. Sådan noget kan måske være medvirkende til, at de får hånden ud af røven.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA