x

At spille live er som sex...

At spille live er som sex...

Du er reelt set et énmandsband, så hvordan fungerer dit livesæt rent praktisk?
– Jeg benytter en computer, en guitar, og så synger jeg også. Under koncerten optager jeg lyde fra spillestedet på computeren for at gøre mit sæt mere interessant. Jeg hader nemlig selv de dersens koncerter, hvor folk bare står på scenen med dynger af gear. Selvom de nusser med detaljer og sveder, så vil jeg altså hellere købe deres plade og lytte til dem derhjemme med høretelefoner på. Den form for optrædener irriterer mig, for jeg kan godt li' rock'n'roll shows, hvor folk synger med. Jeg prøver derfor altid at få folk til være aktive til mine egne shows, og det er lykkedes nogle gange i løbet af mine omkring 60 koncerter til dato. Måske fire gange har jeg formået at levere et rigtigt rock'n'roll show, men til de fleste koncerter er det bare lidt kedeligt, fordi de folk, som kommer, bare står helt passive og ikke ser ud som om, at de er der for at nyde musikken, men kun for at finde ud af, hvad jeg nu er for en. På en eller anden måde dræner det mig, så det er sjældent, at jeg faktisk nyder at spille på grund af publikum og selvfølgelig også fordi, at det er svært at være et énmandsband. Det er til gengæld helt fantastisk, når tingene virker, og de par gange, hvor det hele har fungeret, og publikum har været med 100%, har helt sikkert opvejet de 60 andre gange, hvor det ikke har været optimalt.

Improviserer du live, eller er musikken primært, som man kan høre på dit debutalbum "Lonely Mountain"?
– Det er en blanding af de to. Jeg bruger selvfølgelig en del fra albummet, men det computerprogram, jeg benytter, er ikke bare sådan et, hvor jeg trykker play, og så spiller sangen ellers helt præcist, som den er på pladen. Jeg kan ændre ting undervejs - trykke på en knap, når jeg vil videre til omkvædet for eksempel - så alle mine koncerter er forskellige. Jeg styrer således de forskellige instrumenter som bas og trommer: Jeg looper dem, putter dem i lag og optager ting over dem undervejs, mens jeg synger og spiller guitar.

Det kunne godt lyde lidt som om, at du generelt ikke rigtigt nyder at spille live?
– Nej, selvfølgelig nyder jeg det. Det er blot en ret sær situation. At spille live er som sex: Du længes SÅ meget efter det, når du ikke kan få lov til det, men når du så endelig får muligheden, er du så nervøs, at du mest af alt bare har lyst til at løbe væk. Koncerter er en meget skizofren oplevelse for mig. Når det går rigtigt godt, får jeg nærmest en orgasme, og bagefter, når folk kommer og vil snakke med mig, har jeg måske ikke så meget lyst til at tale med dem, for jeg er rigtig afslappet og selvtilfreds og vil egentligt helst bare i seng og sove. Men der bliver man jo ofte nødt til at drikke et par øl med folk, sælge nogle cd'er – være luder med andre ord.

– Koncerterne kommer 90% an på mig, så jeg er måske lidt af en idiot, når jeg giver publikum noget af skylden for, at de nogle gange ikke er fantastiske. Men det sker altså også tit, at noget går i stykker. Tag for eksempel for nylig, hvor jeg skulle spille i London. Jeg ankom på selve dagen - efter at have ventet 14 timer i lufthavnen på Island - og nåede lige at få 3-4 timers søvn inden soundcheck. Da jeg pakkede mit gear ud, var min guitar blevet ødelagt undervejs, så jeg brugte de næste par timer på at stresse rundt for at skaffe en anden. Heldigvis fandt Matthew (alias Herbert og manden bag Mugisons label Lifelike, red.) en, jeg kunne låne, men da jeg så ankom til koncerten, var der en virus på min computer, så den hele tiden brød sammen. Det var et mareridt, men jeg nyder da selvfølgelig at spille, når alt går efter planen, og jeg håber da helt sikkert, at det sker, når jeg skal spille på Spot-festivalen.

Mugison spiller på Spot 10 i Århus lørdag den 5. juni klokken 21:15 i Musikhusets Store Sal. Mugison kan også opleves på årets Sónar-festival, der foregår i Spanien den 17.-19. juni.

 

Læs en anmeldelse af Mugisons liveshow her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA