x

Århus' nye spillested tager form

Århus' nye spillested tager form

Atlas, Århus' nye spillested for jazz, folk og verdensmusik er ved at tage form. 24. august åbner det nybyggede spillested, der ligger på Vester Allé 15. Lige ved siden af VoxHall og det tidligere Huset, der for tiden er under ombygning og snart genåbner som hjemsted for en række aktører i musiklivet, blandt andet Dansk Rock Samråd (ROSA), Folkemusikkens Fællessekretariat og produktionscentret Promus – sidstnævnte er allerede rykket ind.

Atlas er en selvstændig scene under VoxHall og deler administration med VoxHall, men har sin egen booker, Bjarke Svendsen, som netop har vist GAFFA rundt i de endnu ikke helt klargjorte bygninger, hvor håndværkerne stadig arbejder på højtryk. Koncertsalen har plads til 300 personer og kommer samtidig til at udgøre øvelokaler for byens officielle jazzorkester, Klüvers Big Band, mens der ovenpå bliver indrettet øvelokaler til mindre bands.

Bjarke Svendsen forklarer:
– Det ligger i fonden VoxHalls opdrag til os, at vi skal præsentere 70-80 koncerter om året. Her skal vi selv booke cirka halvdelen, helt præcist 37, og resten skal så lægges ud til lokale, eksterne arrangører, eksempelvis Ljud, Sun Ship og Århus Bluesforening.

Både tradition og fornyelse

I skal fokusere på jazz, folk og world. Der er jo noget af et spænd – alt fra Lasse & Matilde til freak-folk og fra New Orleans-jazz til moderne elektronisk jazz, og verdensmusik kan jo være næsten hvad som helst. Hvordan bliver jeres kunstneriske profil?

– Det ligger i vores opdrag, at vi skal præsentere både tradition og fornyelse – og jazz, folk, verdensmusik og nichegenrer. Så det kan være alt fra det helt traditionelle til det helt moderne. Og det vil vi gøre vores bedste for at leve op til.

Jazzen har i mange år haft et solidt publikum i Århus med jazzfestivalen og det nu hedengangne spillested Bent J., men hverken folkemusik eller verdensmusik har traditionelt haft et stort publikum i Århus. Er I ikke bange for, at det kan blive svært at finde publikum til de genrer?

– Det er da en udfordring, men vi kan jo håbe på, at det, at der bliver et fast spillested til at vise disse genrer, vil betyde, at der kommer øget fokus på området. Men for eksempel folkemusikken har jo fået ny bevågenhed hos de unge gennem eksempelvis den amerikanske freak-folk-scene, og verdensmusikken har også infiltreret en stor del af indie-verdenen, eksempelvis hos Damon Albarn og hans Honest Jons-pladeselskab. Og det er mit indtryk, at rigtig mange får en stor verdensmusikalsk oplevelse på Roskilde Festival, hvor de har set et navn, som de aldrig har hørt om før, og som har åbnet deres musikalske horisont. Og det kunne da være fedt at gøre noget lignende i Århus. Jeg tror også, at rigtig mange teenagere, der er vokset op med internettet som deres primære adgang til musik, er meget åbne over for musik hele verden. For dem er det lige så naturligt eksempelvis at høre tibetansk strubesang som vestlig pop og rock, slutter Bjarke Svendsen.

Atlas' program ser indtil videre ud som følger – og der er meget mere på vej, lover Bjarke Svendsen:

24. august: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba (Mali)
28. august: Nils Økland + 1982 (N)
01. oktober: Boban i Marko Markovic Orkestar (Serbien)
27. oktober: Portico Quartet (UK)
13. november: Scott Hamilton Scandinavian Five! (US/SE/DK)

Desuden vil Atlas, inden den officielle åbning, lægge lokaler til en række arrangementer under Århus International Jazz Festival medio juli.

Læs mere på facebook.com/atlasaarhus og atlasaarhus.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA