x

Fitnesscentrene er de nye folkediskoteker

Fitnesscentrene er de nye folkediskoteker

Ny artikelserie:
Hvad blev der af sex, drugs and rock'n'roll?

Sundhedsbølgen skyller ind over os, men gælder det også for rockmusikken, eller dyrker den stadig myten om sex og stoffer og det vilde liv? GAFFA ser i en ny artikelserie nærmere på de rockmusikkens sundhedstilstand anno 2010.

Vi er der alle sammen. Og okser, løfter, hopper, danser og løber og cykler på stedet. Nogle af os i tights og smarte Fusion-T-shirts. Andre i T-shirts fra et af dameløbene eller gamle rock-T-shirts på spinning-cyklerne, i aerobicrummet, hjørnet med vægtene eller til poweryoga. På jagt efter maxpuls, vægttab eller fysisk og mental styrke.

Uanset hvor vi bevæger os i fitnesscentrene, kører musikken. Nogle gange som underlægning, andre gange som aktiv spiller på holdet, hvor det bidrager til, at vi kommer nogenlunde helskindede i gennem træningstimen og måske glemmer smerten eller kedsomheden undervejs.

Fitnesscentrene er i dag veritable folkediskoteker, hvor vi hører en masse ny og gammel musik i et virvar af genrer. Musikelskende instruktører er med til at gøre motionsdyrkelsen til en oplevelse, som godt kan tåle sammenligning med den, vi får på diskoteket eller til rockkoncerter.

Hvis vi tager spinninginstruktører som eksempel, bruger flere og flere af dem musikken til at skabe en stemning og iscenesætte en oplevelse, som handler om meget mere end at følge instruktionerne. Det fortæller Kasper Lund Kirkegaard, der arbejder på Idrættens analyseinstitut (IDAN) og er ekspert i kulturen i fitnesscentre.

Beattypen og cykelryttertypen

– Siden slut-90'erne har brugen af musikken med instruktørerne som omdrejningspunkt fået en meget større betydning i fitnessrummet. Før det var det kun beatet, det handlede om. Nu bliver musikken brugt til at give oplevelser og bringe udøverne i sindsstemninger, der træder væk fra den almindelige hverdag og dens udfordringer, siger Kasper Lund Kirkegaard.

Han skelner mellem to typer instruktører: Den traditionelle beat-type, der er i slægt med Charlotte Bircow – der bragte spinning til landet midt i 90'erne og er stringente på selve træningen og musikkens rolle som skridttæller. Og Cykelryttertypen, der lægger en masse anden betydning i brugen af musikken og ikke går så meget op i, om selve programmet følger rytmerne.

Sidstnævnte er typer som instruktørerne Martin Olesen. Ulrich Lauridsen og DJ Caine.

Martin Olesen er instruktør i Fitness World i Århus og kan fylde landets største spinningsal med omkring 100 spinnere, der træder igennem til en gevaldig blanding af Nephew, Kashmir, Metallica, TV-2 og Medina. Han spiller både ny og gammel pop og rockmusik fra de mere populære hjørner og afstikkere til det smallere. Han driver en Facebook-gruppe med over 500 medlemmer, hvor deltagerne blandt andet kommer med forslag til sange til hans næste timer.

– Jeg holder mig fra "traditionel" spinningmusik som techno, house, dance og trance. Det er for mekanisk og kedeligt til min smag. Der skal være vokal på sangene. Det skal være sådan, at når benene brænder, og lungerne sidder oppe i halsen, kan du være med på sangen, synge eller tænke over, hvor og hvornår du hørte den sidst. Det er sangene, der dikterer programmet, siger Martin.

Han bruger meget tid på at finde fede sange og lave programmer. Sangene kan komme til ham, når han er til fest med vennerne, kører bil og hører noget fedt i radioen. Så noterer han dem i sin telefon og laver playlister i iTunes.

Martin lytter efter, om sangene har den energi, der gør, at de fungerer godt til spinning.

– Det er lidt udefinerbart, det med energien, og mange sange egner sig ikke. Kashmir er for eksempel bedst til opvarmning, da deres sange generelt er "flade" og kører monotont i samme lavenergiske tempo. Temposkift er en af de ting, der gør en sang god til spinning og giver energi, siger Martin.
Nogle sange eksploderer tempomæssigt i omkvædene, hvilket er perfekt – specielt til spurter. For eksempel Carpark Norths Save Me From Myself eller Pinks So What.

– Jeg er også vild med at bruge Smashing Pumpkins Bullet With Butterfly Wings til sprinterne. Jeg går efter den følelse, sangen giver, og det tempo, den har. Både når det er sange til at køre stærkt "nedad" og tungt "opad". Mange Nephews sange er rigtig gode til tung kørsel med masser af belastning, siger Martin Olesen.

Det ugentlige kassettebånd

Musikken blev for alvor en del af fitnesscentrene, da de begyndte at køre med store hold til disciplinerne midt i 80'erne. Det var dengang, hvor vi talte meget om bodybuilding, og Jane Fonda var aerobic-dronning. Musikken blev i høj grad brugt til at diktere øvelsen og ikke så meget andet. Det var midt i 90'erne, at det fik større betydning, og du ikke kunne træde over dørtærskelen til fitnesscenteret uden at blive mødt af musik i højttalerne.

For eksempel var Danmarks dengang førende kæde Fitness Club i fuld kontrol og udgav ugens bånd (ja, det var et kassettebånd, red.) til kædens afdelinger med den musik, der skulle spilles. Det var up to date-compilations med de nyeste hits, så kunderne følte, de fik noget særligt.

– Det har ændret sig meget i dag, hvor flere og flere instruktører gør meget ud af at iscenesætte deres egne timers musikprofil. De tager det meget seriøst, og det er sensitivt, hvad de vælger, fordi oplevelsen og stemningen er blevet mindst lige så vigtigt som beatet, siger Kasper Lund Kirkegaard.
Der findes desværre ikke opgørelser og derfor ikke hitlister over, hvilke sange eller typer musik, der bliver spillet i de danske fitnesscentre.

Fitnesscenteret et godt sted at pushe musik

Kristian Riis, der er medejer af Volcano Management, som arbejder med The Floor Is Made Of Lava, Veto, Kashmir med flere, er fascineret af fænomenet.

– Som brancheperson eller musiker arbejder du med, hvor du kan få din musik ud til folk. Publikum vælger i høj grad selv, hvilken musik de vil høre. Blandt andet er fitnesscenteret blevet et sted, hvor vi har mulighed for at eksponere ny musik. Der er mulighed for at få præsenteret de sange, du arbejder med. Det er et stort potentiale, som mig bekendt ikke rigtig bliver dyrket, siger han og fortsætter:

– Det er interessant, at instruktørerne i en time har magten over musikken. Ud over at holde folk i form skal de også underholde dem. Spinninginstruktøren, som måske kører 15 timer om ugen, er en dj på job, og det går ikke at spille det samme hver gang. Du er nødt til at variere. Det er ikke altid en behagelig situation at køre spinning. God musik kan få dig i en stemning, hvor du tænker mere over, at det er et fedt nummer, end over, at du er lige ved at dø på cyklen, siger Kristian Riis, der også frister en tilværelse som guitarist i Nephew.

Ulrich Lauridsen: Musikken kan bringe dig over bjerget

Instruktør Ulrich Lauridsen har erfaring med, at det rigtige musik kan motivere spinding-dyrkerne til at præstere de svære ekstra procenter

Ulrich har været spinning-instruktør i ti år. Hans musikstil er house, trance, industrial, smal techno og elektro. Men han kører også ind imellem rocksæt. Han startede i Form & Fitness, der blev til SATS og kører i fitness.dk i dag.

– Når du hører noget, der er fedt, øger det motivationen. Det kan tilsvarende gå grueligt galt, hvis du ikke kan lide det. Vi kører hårdt i mine timer, og jeg tror, musikken kan være med til, at deltagerne kan stå distancen. Musikken hjælper dig til at klare mere, end du tror, du kan og gå amok på cyklen. Du kører med smerten og mælkesyren og skal nå hen til, at mælkesyren bliver omdannet til ny energi, siger Ulrich Lauridsen, der har været aktør i musikbranchen i 15 år som label boss, manager, booker og skribent. Spinning-jobbet er et bijob.

Ikke dj, men gerne musikformidler

– Tidligere handlede det mere om at køre i takt og følge beatet. I dag er det meget mere frit. Folk kører i princippet i hver deres gear i timerne. Det er blevet mere oplevelsesorienteret og individuelt at gå til fitness og spinning, siger han.

Han ser ikke sig selv som en dj, men kalder sig gerne musikformidler. Det store hjerte for musik, som også har sat sit præg på resten af hans liv, manifesterer sig i hans tilgang til være spinning instruktør.

– Jeg får et kick af at lave programmerne og kan bruge dage på at finde numrene og sætte det sammen. Det er også lidt egoistisk. Jeg kan godt lide at spille et ukendt tysk industrial nummer undervejs med hårde beats og sound, og så bløder jeg måske op med noget Coldplay bagefter. Jeg cykler både til Ministry og Motorhead og kombinerer med Abba og sågar Ricky Martin, siger Ulrich og slår op i banen i et stort grin.

DJ Nickas sæt går rent ind  

For tiden har han stor fornøjelse af et sæt, som DJ Nicka har spillet og sendt ham linket til. Det har vist sig at passe ualmindeligt godt til hans spinning-lektioner.

– Det er lige dele cool electro-agtigt med et DAF-nummer gemt et stykke inde i sættet, som ingen kender. Det synes jeg er skægt, og det er så kombineret med Funky Town og White Horse, som alle kender. Det er altid godt for motivationen, at folk i salen kender nogle af numrene. Med det program har jeg oplevet, at nogle kom op til mig bagefter og siger, at det var en fed time, eller at de er vilde med det sæt. Det gør mig rigtig glad, siger Ulrich.

Hos en musikbrancheperson er det nærliggende lige at høre, om han kender mange fra branchen der går til spinning.

– Jeg kender ikke til musikere specielt, som går til spinning. Men der er nogle branchefolk imellem. Jeg har da tænkt "Gad vide, om det er ved at komme ind i musikverdenen". Men det er jo ikke lige en smoothie med proteinpulver, som musikerne tager, før de går på scenen. Det skal siges, at Al Jourgensen, Ministrys forsanger, er begyndt at tage smoothies med på scenen til deres koncerter!, siger Ulrich Lauridsen

DJ Caine: Stengadestilen ind i spinningsalen

DJ Caine har været indie-dj i årevis på Stengade 30. Og det sidste års tid har han lavet særlige spinning-events i fitness.dk i København. Det startede med, at han selv valgte at lægge sit liv om med mere motion og sundere kost. Det bragte ham op på spinningcyklen nede i hans center.

– Det musik, jeg hørte, var dårlige remix og siliconepop. Det måtte kunne gøres bedre, tænkte jeg, fortæller DJ Caine alias Michael W. Friis. Han gik til centerledelsen og fik lov at bringe sin Stengade-stil ind i spinningsalen.

Setuppet er ren dj. DJ Caine sidder på en cykel med to cd-afspillere og styrer musikken, uden remix og med flydende overgange mellem sangene, mens der sidder en instruktør ved siden af ham og dirigerer tropperne. Det er slået op som en særlig halvanden times event en gang om måneden.

– Musikken betyder ufattelig meget for, at det bliver en god event. Mens du cykler og adrenalinen pumper, bliver dine musikoplevelser nærmest forstærket, oplever jeg. Du suger det ind, det går i benene og får dig op at køre, siger DJ Caine.

Han bliver selv helt høj, når han står op i sadlen og kører bjergkørsel til Personal Jesus med Depeche Mode. Hans stil er indie, og han er ikke i tvivl om, at den musik, han spiller, giver unikke oplevelser til folk, der ikke går på diskotek og måske ikke hører så meget radio.

– Det er ikke den samme musik, jeg dj'er på diskoteket og nede i centret. Det skal passe til beats og tempo. Nogle gange tager jeg ned i centret, når salen er tom og sidder og cykler sangene igennem for at tjekke ud, om de fungerer til spinning, siger DJ Caine.

En fed indie-spinning-session med DJ Caine:
- Kørt i blokke, hvor sangene passer sammen  
Blok 1
Jet: You Gotta Let Me In
Iggy Pop: Lust For Life
The Jam: Town Called Malice
Blok 2
Blur: Boys And Girls
Hot Chip: Over And Over
Cornershop: Brimful Of Asha
Blok 3
White Lies: To Lose My Life
Sisters of Mercy: Dominion
The Killers: Human
The Editors: Papillon
Blok 4
Arcade Fire: Like A Power Cut
New Order: Blue Monday
Blok 5
The Bravery: An Honest Mistake
Bloc: Party Banquet
Blondie: Atomic
Blok 6
The Cure: Lullaby
Massive Attack: Teardrop
Fever Ray: Keep The Streets Empty For Me

Udstrækning til David Bowie: Heroes

Statistik

Omkring 500.000 danskere er medlemmer i landets over 400 fitnesscentre. Det gør fitnessmedlemskab til topscoreren inden for organiseret motionsdyrkelse. Estimeret dyrker 100.000 spinning i centrene, og det er den motionsform, der er i størst vækst i disse år. Hvis man tager uorganiseret motionsdyrkelse med, er vandreture det største, skarpt forfulgt af motionsløb, fodbold og så fitness. Hver fjerde dansker over 15 år løbetræner.

Kilde: Idrættens Analyseinstitut

Musik kan få dig til at præstere mere

Det er bevist, at et musikprogram kan få dig til at præstere 20 procent bedre, når du dyrker motion.
Musik med et højt tempo giver bedst effekt. Allerbedst, hvis intensiteten i træningen er omkring 75 procent af udøverens maksimale puls. Det kræver dog, at musikken falder i udøverens smag og passer til træningen. Musik kan blandt andet dæmpe oplevelsen af træthed og udmattelse og give mere udholdenhed og bedre modtagelighed for at lære nyt.

Kilde: Sangskriverorganisationen Kodas medlemsblad nummer 4, 2008, om forskning fra Brunel University

Den ultimative Martin Olesen-time i Fitness World

Opvarmning:
1    The Rumour Said Fire: The Balcony
2    Kashmir: Graceland

Hovedsæt:
3    Bon Jovi: It's My Life
4    Nephew: Police Bells And Church Sirens
5    The Floor Is Made Of Lava: All Outta Love
6    The Killers: Human
7    Volbeat: The Garden's Tale
8    Muse: Uprising
9    Tv-2: Be Bab A Lu La (live)
10    Carpark North: Transparent & Glasslike
11    Hej Matematik: Walkmand
12    Nirvana: Smells Like Teen Spirit

Udstrækning:
13  The Frey: How To Safe A Life
14  Train: Drops Of Jupiter


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA