x

The Parlotones – forretning, ikke ligegyldig luksus

The Parlotones – forretning, ikke ligegyldig luksus

At tale med Kahn Morbee, guitarist og sanger i det sydafrikanske rockband The Parlotones, er en lektie i musikforretning, som den danske undergrund sjældent leverer med samme selvsikre tryk på forretning. Måske er det fordi, Morbee og hans tre kolleger næppe kan siges at være undergrund længere; som et af de få sydafrikanske bands fik de den 10. juni lov til at spille ved åbningsceremonien til VM i fodbold og delte program med blandt andre Black Eyed Peas, Alicia Keys og Shakira. Eller måske indså The Parlotones bare, at der skulle andet end musik på banen, hvis bandet skulle fortsætte.

- Vi er på et uafhængigt pladeselskab i Sydafrika og har valgt den samme rute i udlandet. Den eneste måde at gøre det holdbart på er ved at se bandet som en business og skabe forretningsmodeller, der kan generere indtægter; nogle gange gennem musikken og andre gange gennem biprodukter, der kan finansiere vores udvikling, fortæller Kahn Morbee.

Udover den sædvanlige trummerum med koncerter og albums har The Parlotones således lanceret to slags vin opkaldt efter deres sange "Giant Mistake" og "Push Me To The Floor", lagt navn til en laptop og været med til at promovere en kyllingeret fra Kentucky Fried Chicken. For slet ikke at nævne deres mange tv- og reklameaftaler.

- Vi er meget forretningsorienterede og bruger ikke de penge, vi tjener, på ligegyldig luksus. Vi samler dem og trækker vores lønninger ligesom ethvert andet firma og bruger resten af pengene på at investere, fortæller Kahn Morbee.

Han mener ikke, at der er nogen fordele ved at være på et stort pladeselskab, fordi man som band bliver droppet med det samme, hvis der ikke kommer penge i kassen, og man ikke længere er en risikofri investering. I stedet mener han, at musikere selv bør sætte sig mere ind i den komplicerede branche, som de er en del af.

- Mange bands kører bare med på vognen, og står 20 år senere og spørger "Hey, hvor blev pengene af?" Det kan være, at det samme sker for os, men i det mindste ved vi, at vi har brugt dem på at opnå et helt bestemt mål, siger Kahn Morbee.

The Parlotones' album "Stardust Galaxies" er udkommet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA