x

Spot på Norge – Kaada

Spot på Norge – Kaada

Fotograf: Kristoffer Amlani Ulbak

GAFFA.dk træffer den norske efterspurgte og
nyskabende filmmusik-komponist John Erik Kaada på en mexicansk restaurant midt i Oslo.

Den smukke, spinkle nordmand sidder med en tallerken tortilla foran sig, som han kun får taget et par bidder af under interviewet, da han i al hengivenhed til sit kunstneriske virke øser ud af sine erfaringer i en kontinuerlig talestrøm

Kaada er lige udkommet med sit andet soloalbum "MECD" her i januar – et album, der er blevet beskrevet som en alternativ popplade, bestående af gennemslagskraftige sange, der er fri for kommerciel påvirkning. Disse numre giver genren pop en ny betydning og spændstighed.

Du er primært kendt for at lave spillefilmmusik. Hvorfor flirter du nu med alternativ pop på denne seneste soloudgivelse?
– Dette popalbum består af nogle singer-songwriter-agtige sange, som jeg har haft liggende i skrivebordsskuffen i flere år. Jeg syntes, de var blevet lidt for støvede, og mente, at det var på tide at hive dem frem i lyset. Jeg er ellers én gut, der plejer at holde mig i baggrunden, men jeg fik en unaturlig mængde selvtillid og blev hooked på det her soloprojekt. Jeg har selv skrevet, komponeret og mikset alle numrene i mit studie, hvor jeg nørkler og eksperimenterer til daglig. Det er altså en plade, der er blevet til over flere år.

Er der et overordnet tema på "MEDC"?
- Det er en slags kærlighedsplade, som handler om mit stormfulde forhold til min eks-kæreste. Paradoksalt nok sluttede forholdet, da pladen kom ud, men det er jo en klassiker.

– Jeg trådte alvorligt i spinaten, da jeg brugte det meste af min tid på at sidde i studiet og skrive kærlighedssange og drømme i stedet for at være sammen med min kæreste og pleje vores forhold. Så kan det jo ikke fungere i praksis. Jeg var ikke ordentlig til stede i det, en kunstners kval og inspirationstrip.

Hvad handler nummeret "That's Life O-Oh" om?
– Denne sang er en bestilling til en svensk film. Min hovedbeskæftigelse er jo at være filmmusik-komponist, så jeg fik tilbuddet om at lave musik til denne film. Der er et tidspunkt i filmen, hvor èn af aktørerne udbryder "That's life", da vedkommende citerer et Frank Sinatra-nummer. I første omgang ville filmbagmændene have dette Sinatra-nummer med, men det var alt for dyrt, så derfor bestilte de titelsangen hos mig. Jeg blev tvunget til at lave en sang med den titel, siger Kaada, griner skævt og giver indtryk af, at han ikke synes, det er verdens fedeste titel.

Svært med korte deadlines
Kaada er ikke kun kendt som soloartist. Han er også en berømt frontfigur i det legendariske rockband Cloroform, men er dog slået mest igennem som nyskabende filmmusik-komponist.

Hvornår begyndte du at komponere spillefilmsmusik?
– Jeg startede på det for fire år siden med filmen "Mongoland" af instruktøren Arild Østin Ommunsen. Dette samarbejde har så åbnet døre til andre projekter siden hen. Jeg havde lavet musik til nogle af Ommunsens kortfilm før. Da han så begyndte at tale om "Mongoland", kom jeg med på projektet, jeg var altså med allerede fra manusstadiet. Jeg fik hele to år til den film, hvilket er luksus-lang tid. Denne mængde tid giver én mulighed for at tænke tingene ordentlig igennem og tid til at prøve at fejle.

Synes du generelt, at du har fået nok tid til at arbejde med musikken i forhold til de deadlines, der bliver sat?
– Det er meget forskelligt, hvor lang tid jeg får fra projekt til projekt, men det er ikke sjovt med de korte tidshorisonter, for dér arbejder jeg i døgndrift for at nå i mål, og der føler jeg mig meget presset.

Er det ikke svært at skabe overensstemmelse mellem billede og musik? Det må være noget af en udfordring at finde den rette musik til meget følelsesladede scener. Hvis musikken er for pompøs eller klichepræget forringer det scenerne.
- Det er en vældig vanskelig problematik, du på peger der. Men det er også dér udfordringen ligger. Man skal så vidt muligt prøve at se filmen i dens helhed og lægge den musik på, som passer bedst. Man må putte sine følelser og musiksmag lidt i baggrunden. Musikken skal komponeres på filmens præmisser. Det er en lang og vanskelig proces.

For tiden sysler jeg med en film, der hedder "Hawaii Hawaii". Den varer to timer og 10 minutter, og der skal være musik på hele forløbet, så jeg er virkelig kommet på arbejde. Der er meget der skal gennemtænkes.

Nye filmprojekter i kikkerten
Kaada har primært komponeret musik til norske film, men har også lagt musik til en svensk og en amerikansk film.
– Der bliver produceret mange kvalitetsstærke norske film i øjeblikket. Jeg må nok slynge ud, at norsk film er på vej frem, siger han.

Har du andre filmmusikprojekter i kikkerten i øjeblikket?
– Ja, bl.a. en dansk film, men jeg kan ikke røbe noget om den nu, da jeg endnu ikke har underskrevet kontrakten. Der er lige nogle forhandlinger, der skal på plads.

Ellers har jeg brugt de sidste par dage på at afslutte en af trailerne til "Kill Bill 2", siger Kaada og ser pavestolt ud. – Filmen har premiere her d. 26. april (interviewet fandt sted inden denne dato, red.), så det bliver spændende at se reaktionerne.
– Det har længe været en stor drøm at arbejde på en af Quentin Tarantinos produktioner. Jeg beundrer ham meget.

Ellers er Kaada ved at lægge sidste hånd på endnu en plade, der kommer ud til efteråret. Den vil gå under titlen "Romances" og bliver releaset på selskabet Ipecac.

Kaada har fået vokalisten Mike Patton fra Faith No More med på den. Det er Patton, der leverer teksterne og synger på pladen, mens Kaada komponerer og spiller.

– Vi er næsten færdige med den, mangler lige de sidste finpudsninger, siger han.
– Som du nok kan høre, har jeg gang i en hel del projekter, og skal snart på den årlige sommerturnè, hvor jeg også kommer forbi Danmark.

Ja, det er vi glade for. Du skal jo spille på Spot 10-festivalen i Århus i juni. Ser du frem til det?
– Ja. klart. Jeg elsker Århus Jeg har haft en rigtig god koncertoplevelse på Voxhall, som er et kanon fedt spillested. Ved du, om jeg skal spille dér på Spot?

GAFFA.dk's udsendte kunne ikke besvare spørgsmålet på daværende tidspunkt, men eftersom Spot-programmet nu er blevet offentliggjort, ser det ud til, at Kaada skal spille i Musikhuset fredag d. 4. juni kl. 19:30.

 

Tjek Kaadas fanzy site


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA