x

Fra Camping til Orange

Fra Camping til Orange

Siden 2000 har Roskilde Festival haft held med at kunne introducere morgendagens stjerner for campingpublikummet, inden den egentlige festival har fundet sted. Nu er Pavilion Junior blevet en fast del af festivalens tradition, og man kan se tilbage på koncerter med en lang række bands, der siden har fået succes både hjemme og i udlandet, og som også er vendt tilbage til festivalen for at spille på de øvrige scener.

When Saints Go Machine skal i år spille den attraktive førstekoncert på Orange Scene og skriver sig dermed på den eksklusive liste, der i forvejen kun tæller de to tidligere campingscene-bands Nephew og Baby Woodrose. GAFFA har snakket med Stefan Gejsing, der står for at booke de bands, der får chancen på Pavilion Junior, og dykker ned i den ti år lange historie om den attraktive campingscene.

Nephew på en blokvogn

Inden Pavilion Junior blev et etableret springbræt for vækstlaget i den skandinaviske musik, var Campingscenen en stor ladvogn, hvor de tidligt fremmødte festivalgæster kunne høre de nye navne. Simon Kvamm og resten af det dengang ukendte Nephew stod på denne scene sammen med blandt andre Moon Gringo det første år i 2000, hvor tiltaget blev afprøvet ude i selve campingområdet.

I 2003 blev Campingscenen mere etableret og fik oprettet det nuværende blå telt, der har plads til 2.000 publikummer, som ifølge booker Stefan Gejsing giver mulighed for at vise flere forskellige genre som ellers kan have det svært på blokvognens meget åbne scenerum. Derudover er Pavilion-teltet mindre sårbar overfor vind og vejr.

I takt med at Roskilde Festival har fået mere fokus på fremtidens navne indenfor musikken, er Campingscenen siden blev indlemmet i selve festivalområdet og kendes i dag som Pavilion Junior, der som den eneste scene præsenterer musik, før den egentlige festival går i gang. Efter Warm-up perioden bliver scenen opgraderet til Pavilion Scenen, der fungerer på lige vilkår som de fire andre festivalscener.

Hul igennem til udlandet

Det er stadig her folk fra pladebranchen spidser ører, da Danmarks og Nordens næste store eksporteventyr meget vel kan findes på scenen. Det viser et kig på de seneste ti års bookinger, hvor navne som Choir Of Young Believers, Saybia, Lucy Love og Figurines alle var en tur på denne Pavilion Junior, før karrieren for alvor tog fart. Stefan Gejsing fortæller om den lange udvælgelsesproces, der ligger forud for Pavilion Junior-koncerterne:

- Det er en scene, som vi bruger meget tid til at researche til. Gennem hele året lytter vi til mere end 3.000 fysiske henvendelser fra bands og bruger mange aftner på de danske spillesteder i håb om at se noget, som vil give mening på Pavilion Junior. Talentmassen er stor i Danmark, og håbet er, at vi kan indfange det bedste fra den danske scene og også lidt fra udlandet i de fire dage, der er musik på Pavilion Junior.

For et upcoming band kan det være guld værd at stå på Pavilion Junior scenen og vise sin musik for de rigtige folk. Bands, der måske ikke har kunnet få ørenlyd andre steder, har på den måde mulighed for at få hul igennem til musikbranchen i Danmark og måske også i det store og attraktive udland.

Selvom den tidligere Roskilde-talsmand Esben Danielsen før har udtalt i interviews, at det ikke har været meningen, at man skal gøre Roskilde Festival til en branchefestival, er der ikke nogen tvivl om, at stedet skaber et forum, hvor de forskellige aktører i musikindustrien kan mødes. Det er en naturlig udvikling, når nu uafhængige pladeselskaber og upcoming bands fylder meget mere end blot for ti år siden.

The Asteroids Galaxy Tour, Oh No Ono og ikke mindst Dúné er eksempler på danske bands, som også har markeret sig internationalt efter deres debut Pavilion Junior, men da der er op til 25 koncerter på Pavilion Junior-scenen om året, er spilletiden naturligvis ikke noget synonym med succes.

Gengangere på Orange Scene

Roskilde Festivals egne folk har også fokus på den lille scene i Warm-up perioden, og har i tidens løb også flittigt inviteret kunstnerne tilbage til endnu større scener. En stor flok har gæstet Odeon-scenen, mens Powersolo og Saybia stadig er de eneste kunstnere, der har vendt tilbage til festivalen og har spillet på Arena-scenen. Til gengæld er Nephew som bekendt blevet booket til at spille hele to gange på Orange Scene, og før det, tilbage i 2004, lagde Baby Woodrose tråd til den orange teltdug. Stefan Gejsing ser det som en naturlig udvikling, at bands fra warm-up perioden vender tilbage til festivalen:

- Scenen skal gerne ses som et springbræt til nye bands. Vi ved, at mange bands ser det at spille på festivalen som noget meget specielt. Når vi så har mulighed for at give unge talenter et springbræt til en videre karriere, ser vi det som oplagt at følge op på en succes med en invitation senere i deres karriere til at spille i festivalens primære dage og gerne på en større scene.

I år er det When Saints Go Machine, der får chancen for at spille den prominente åbningskoncert på Orange Scene. Det er noget, der både giver masser opmærksomhed inden showstarten, men som også næsten garanterer et stort fremmøde. Pavilion Juniors booker ser efter det samme i de nye bands, som man så i den electropoppede gruppe for to år siden:

- Vi vil have dét som vi faldt for første gang vi så bandet og ikke et "speciel guest" show. Faktisk sagde When Saints Go Machine det på en fin måde, da de blev interviewet om Roskilde for nylig. De ville gøre dét, de var bedst til nemlig at spille som en enhed. Det er i virkeligheden det, vi vil have på Pavilion Junior. Essensen af det gode band - Den "rå" vare. Desuden skal de kunne spille for 2000 publikummer – det er stort – ikke mange spillesteder i Danmark har den størrelse og få bands har prøvet at spille for så mange før, fortæller Stefan Gejsing.

Fakta om Pavilion Junior:

Oprettet: 2003
Telt: Blå teltdug, 1.134 m2
Kapacitet: 2.000 personer

Pavilion Junior gengangere på Roskilde Festival (inkl. 2010):

Nephew (4 gange: Pavilion Junior, Odeon og 2 gange på Orange Scene)

Saybia (3 gange: Pavilion Junior, Grøn og Arena)

Oh No Ono (3 gange: Pavilion Junior og 2 gange Odeon)

Jomi Massage (3 gange: Pavilion Junior, Lounge og Pavilion)

Baby Woodrose (2 gange: Pavilion Junior og Orange Scene)

When Saints Go Machine (2 gange: Pavilion Junior og Orange Scene)

PowerSolo (2 gange: Pavilion Junior og Arena)

Moon Gringo (2 gange: Pavilion Junior og Blå)

The Asteroids Galaxy Tour (2 gange: Pavilion Junior og Odeon)

Figurines (2 gange: Pavilion Junior og Odeon)

The Blue Van (2 gange: Pavilion Junior og Odeon) 

The Floor Is Made Of Lava (2 gange: Pavilion Junior og Odeon)

Turboweekend (2 gange: Pavilion Junior og Odeon)

Lucy Love (2 gange: Pavilion Junior og Cosmopol)

Dúné (2 gange: Pavilion Junior og Pavilion)

Diefenbach (2 gange: Pavilion Junior og Pavilion)

Diefenbach (2 gange: Pavilion Junior og Pavilion)

Kellermensch (2 gange: Pavilion Junior og Pavilion)

Choir Of Young Believers (2 gange: Pavilion Junior og Pavilion)

Analogik (2 gange: Pavilion Junior og Astoria)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA