Klaus Handsome: Kald mig bare hippie

Klaus Handsome: Kald mig bare hippie

Den århusianske sanger og sangskriver Klaus Handsome har netop udgivet sit debutalbum "I Denne Tidsalder", hvor han præsenterer egne dansksprogede sange i ånden fra Steppeulvene, Gasolin’ og C.V. Jørgensen. På albummet får han hjælp af så markante navne fra den danske rockhistorie som Stig Møller fra netop Steppeulvene, Peter Ingemann fra Skousen & Ingemann, Kim Menzer fra Burnin’ Red Ivanhoe, Aske Jacoby og Ivan Horn, der har spillet med adskillige, ikke mindst C.V. Jørgensen, og den gamle Gasolin’-guitarst Franz Beckerlee. GAFFA.dk fik en snak med Handsome om hans cd og ikke mindst om, hvordan en ellers ukendt person som ham har fået alle disse koryfæer med på sin udgivelse.

– Jeg mødte Stig Møller som 14-årig, hvor jeg interviewede ham til Skanderborg Festivals blad – jeg er oprindelig fra Skanderborg. Vi kom godt ud af det med hinanden, og det endte med, at jeg blev manager for ham og bl.a. var medansvarlig for, at han hvert år sidder ved indgangen og spiller, når festivalen åbner, fortæller Handsome og fortsætter:

– Jeg begyndte selv først at spille guitar, da jeg var 19 år, og da var det bl.a. Stig Møller, der lærte mig nogle akkorder. Og så begyndte jeg at skrive sange, inspireret af bl.a. Alvin Stardust og Kim Larsen. Og det er Stig Møller, der har sat mig i forbindelse med mange af de musikere, der er med, og der er så nogle af dem, der har haft kontakt til nogle andre. Men det var f.eks. Stig, der overtalte Franz Beckerlee. Det var ellers svært, for han havde ikke spillet i mange år, men det endte med, at han hentede sin gamle Fender-guitar fra Gasolin’-tiden, som han ellers havde givet til Københavns Bymuseum. Alle har i øvrigt arbejdet gratis og får kun løn, hvis pladen giver overskud.

Hash er tidløst
Musikalsk er det jo primært nogle gamle 68’ere, du arbejder med, din måde at synge på minder meget om Eik Skaløe, og du synger om universel kærlighed, østens mystik og krig og fred. Betegnelsen ny-hippie er oplagt...

– Jeg ville gerne have et bredt udvalg af danske rockmusikere med, og der er da også yngre folk med, f.eks. Tomas Høffding, bassisten i Garbo, og cellisten Soma Allpass, der jo har spillet cello på masser af danske pop- og rockplader. Hende så jeg en dag cykle forbi med en cello på ryggen, og råbte så, om hun ville være med på min plade, uden at vide, hvem det var, siger Handsome og forklarer videre:

– Min stemme er uskolet ligesom Eik Skaløes, og derfor kan vi måske godt minde lidt om hinanden. Jeg kan godt lide, at tingene er naturlige. Alle mine sange tager udgangspunkt i personlige oplevelser, og jeg har rejst en del i Indien, så det afspejler sig i mine sange. Og temaer som kærlighed, krig og fred er jo tidløse. Men ikke mindst aktuelle nu, i tider med Irak-krig og mulig lukning af Christiania. Kald mig gerne hippie. For mig er det at være hippie at følge sin natur. Så behøver man hverken at have langt hår eller ryge hash.

Men du har dog langt hår...
– Ja, og jeg ryger da også lidt indimellem, griner Handsome. – Men det er også tidløst. Jeg læste nogle rejseberetninger fra Carsten Niebuhrs Asien-rejser fra 1700-tallet, og dengang røg man jo også tjald derovre. Og de opdagelsesrejsende bragte det også med til Europa.

Erfaren debutant
Klaus Handsome er 36 år, og det er unægetlig en ret høj alder for en cd-debutant i rockens verden. Handsome har dog oplevet en del inden da. For fem år siden udgav han en engelsksproget single, "Big Buddha", og inden da har han heller ikke ligget på den lade side:

– Jeg har som sagt rejst meget rundt. F.eks. rejste jeg til Mexico for at dække VM i fodbold i 1986 for BT, selv om jeg ikke var uddannet journalist eller ved at blive det. Men jeg udgav et fodboldblad, Fodboldnyt, da jeg var teenager. Jeg fandt dog ud af, at arbejdet var overfladisk til mig, så jeg droppede journalistvejen. I øvrigt fremgik mit navn ikke af artiklerne, fordi ikke-uddannede dengang ikke måtte skrive for journalistforbundet. Historien har i øvrigt givet inspiration til sangen "Mexico City" på mit album. Jeg har for resten ikke nogen uddannelse, men droppede ud af 9. klasse, siger Handsome og fortsætter:

– Jeg har bl.a ernæret mig som fundraiser til museet på Psykiatrisk Hospital i Århus, men også levet meget af bistand, og i øvrigt lavet lidt billedkunst. Det er også fra en af mine rejser, jeg har fået navnet Klaus Handsome, fordi jeg fik en canadisk elskerinde på en rejse i Mellemøsten, som ikke kunne sige "Hansen", som jeg hedder i virkeligheden. Og det blev så til Handsome.

"I Denne Tidsalder" er i øvrigt udgivet på det nystartede selskab 2. Lyd, hvis bagmænd er Superjeg-duoen Peter Sommer og Carsten Valentin Lassen.

– Jeg kender Peter fra Skanderborg, hvor han har set mig spille på Marius Øltapper, og han og Carsten fik så lyst til at udgive mig. Og det er jeg meget beæret over, og nu skal jeg så bare ud og gøre opmærksom på albummet – og spille, siger Klaus Handsome. – Det er jo fantastisk, når folk synger med på ens sange.

Klaus Handsome kan opleves med Stig Møller 27. maj kl. 21.30 på Gyngen i Århus i et støttearrangement til fordel for foreningen Gallo, der arbejder med psykisk syge. Klaus Handsome kan desuden opleves på årets Skanderborg Festival 8. august


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA