x

Spot 10: Tony Wilson – Legende eller wanker

Spot 10: Tony Wilson – Legende eller wanker

Billede: David Bust

Der er efterhånden temmelig mange personer i musikbranchen, der er blevet udnævnt til legender, men i tilfældet Tony Wilson må det siges at være berettiget. Også selv om han udråbte sig selv til "wanker" (onanist), der ikke har forstand på musik, men bare kan opfatte, når nogen har fat i det rigtige.

24 Hour Party People
Manchester-manden opdagede i slut-70'erne Joy Division, der blev til New Order, som lavede verdens til dato mest solgte maxisingle, "Blue Monday", på Wilsons selskab Factory. Og siden har hans karriere budt på farverige op- og nedture, som ligefrem er blevet fremstillet i en spillefilm, den ganske underholdende "24 Hour Party People". Og det var det, Wilson skulle tale om i et interview med den dansk-engelske manager Christian Ulf-Hansen.

Wilson var yderst veloplagt. Han berettede om sine unge år som tv-journalist, der ledte ham til musikken, idet han præsenterede nye navne som Elvis Costello og Iggy Pop. I slutningen af 70'erne, hvor punken spirede, og de uafhængige pladeselskaber blomstrede op, gik han selv ind i musikbranchen efter at have set en af de første Sex Pistols-koncerter. Det ændrede hans liv, og snart var han pladeselskabsejer og ejer af klubben The Hacienda i Manchester.

Musikere er nogle røvhuller
I midten af 80'erne gik det lidt ned ad bakke, men Wilson lavede igen et scoop ved at skrive kontrakt med Happy Mondays, som var store i nogle få år. Men så gik det ned af bakke grundet dårlig arbejdsdisciplin hos selvsamme band, stoffer og manglende økonomistyring, og i 90'erne lukkede både Factory og The Hacienda. Wilson havde nogle relativt magre år som festivalarrangør, men, fortalte han mod slutningen, han har lige hørt et nyt rap/jungle-band, Raw T, som han tror kan blive lige så store som New Order og Happy Mondays, så nu har han startet et nyt selskab.

Det var tydeligt, at den nu 54-årige Wilsons hjerte stadig banker for "sex and drugs and rock'n'roll", som han sagde. Nogle af hans berømte sidste ord var: - De fleste musikere er nogle røvhuller, men musik gør livet værd at leve. Så vi har næppe hørt det sidste fra Tony Wilson. Godt det samme.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA