x

Spot 10: Keynote Speech: Fremtidsmusik

Spot 10: Keynote Speech: Fremtidsmusik

Foto: Jen Teigen

Der var dem, som fortalte Elvis, at han burde fortsætte som truckdriver, og dem, som betroede The Beatles, at guitarbands var på vej ud. Og så var der dem, som spåede, at der var grundlag for fire computere på verdensplan.

Medstifter af Innovation Lab Mads Thimmers pointe er, at teknikkens og teknologiens udvikling hænger sammen – og at der nogle gange sker kvantespring, som overstiger ens vildeste fantasier.

I dag findes der et hav af computerchips i et almindeligt hjem, og tallet vil fortsætte med at stige, fortalte Mads Thimmer, imens han demonstrerede forskellene på computerudstyret nu og for tyve år siden, og gav Innovation Labs bud på, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Det store spørgsmål er, hvor den digitale musik er på vej hen, og det gav anledning til debat blandt tilhørerne.

Musikafspillerne forsvinder
Fremtiden hedder kort sagt "computerchips i alt". Elektronikken vil stadig blive billigere og trådløs, og musikken vil blive lettilgængelig. Du vil kunne downloade musik direkte til bilen og badekarret.
Musikafspillerne som vi kender dem i dag vil ophøre med at eksistere, og alt vil i stedet blive lagret på chips som kan bruges alsidigt.

- Der vil komme musik ud af alle maskiner, der vil være musik i alting. De nye teknologier indenfor for eksempel retningsbestemt lyd vil gøre det muligt for mor at sidde i den ene ende af stuen og høre Norah Jones, og teenagesønnen sidde i den anden ende og høre Dr. Dre, uden at de vil forstyrre hinanden, lover Mads Thimmer.

- Musik bliver en egenskab. Der kan for eksempel ligge en chip i en plakat, som hænger på en lygtepæl, og så vil man via sin mobiltelefon kunne hente det track, som ligger i chippen. Eller du kan læse en bog, som har en chip liggende og som så leverer musik. Musikken bliver flydende.

It- og pladebranchen må nærme sig hinanden
Men ideen om den allestedsnærværende og lettilgængelige digitale musik har også en bagside. Endda en ret stor een.
Piratkopieringen blomstrer, og selv Mads Thimmers formodning om, at ulovlig kopiering af musik på nettet ikke vil kunne betale sig i længden, formåede at dæmpe tilskuernes bekymringer.

For i en virkelighed, hvor musik i stigende grad er noget, man kan hente gratis på nettet, er det svært for både it- og pladebranchen at finde en fornuftig måde at kræve betaling for musikken.
Nogle måtte endda synes, at branchen har et legitimeringsproblem. Det kan være svært for almindelige forbrugere at forholde sig til omkostningerne ved en CD-produktion, når de står over for valget mellem at brænde en CD til en tier og købe en til 150 kroner. I en hverdag, hvor man nemt kan skabe musik på sin egen PC, brænde den på en CD og få et fornuftigt resultat ud af det, vel at mærke, og hvor musikere som for eksempel Carpark North selv har været i stand til at distribuere og markedsføre deres musik, længe før gruppen fik en pladekontrakt.

Mads Thimmer opfordrede i den forbindelse til, at it-og pladebranchen arbejder tæt sammen om at finde den løsning for betalingen, som desværre ikke ligger lige for.
For piratkopiering, betalingssystemer og distribution af digital musik er et problem, som alle i musikbranchen kan og skal forholde sig til.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA